Annons

Misstänkt giftspion fick utmärkelse av Putin

Männen som kallat sig Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov avslöjas som GRU-agenter. Här ses de i en skärmdump från den ryska statliga kanalen RT.
Männen som kallat sig Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov avslöjas som GRU-agenter. Här ses de i en skärmdump från den ryska statliga kanalen RT. Foto: RT channel video via AP/TT

En av de två män som misstänks för nervgiftattacken i brittiska Salisbury ska ha fått utmärkelser av Rysslands president.

De båda är enligt uppgift ryska agenter och en av dem ska vara läkare inom den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Under strecket
TT
Publicerad

I det ryska pass han bar med sig i Storbritannien hette läkaren Aleksandr Petrov, men hans verkliga identitet ska i själva verket vara Aleksandr Jevgenjevitj Misjkin, en erfaren läkare inom GRU. Han ska dessutom ha fått utmärkelser för sina hjältemodiga insatser av president Vladimir Putin.

Bakom uppgifterna står den grävande journalistgruppen Bellingcat , som ska presentera uppgifterna för parlamentet, skriver tidningen The New York Times.

För två veckor sedan röjde samma sajt den andre ryske man som misstänkts för nervgiftsdådet, som gått under namnet Ruslan Bosjirov. Han namngavs som Anatolij Tjepiga, en rikligt dekorerad överste inom GRU, vilket senare bekräftades av Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson.

Storbritannien har hittills inte officiellt bekräftat de två misstänkta männens identiteter. På tisdagen sade landets säkerhetsminister Ben Wallace att det är enkelt att skratta åt GRU:s spioner men att västvärlden inte ska underskatta Kremls en gång så mäktiga spiontjänst, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Männen misstänks för nervgiftsattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury i mars, där även en polis insjuknade. De har fångats på övervakningsbilder på flera platser och giftspår har upptäckts i deras hotellrum.

De två har inte gripits. Däremot har där framträtt i den ryska, statligt kontrollerade tv-kanalen RT och hävdat sin oskuld. Båda säger att de befann sig i Salisbury i egenskap av turister.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons