Annons

Bakslag för Johnson: Tidsplanen röstas ned

Premiärminister Boris Johnson.
Premiärminister Boris Johnson. Foto: Jessica Taylor/AP

Boris Johnsons tidsplan för att behandla brexitlagförslaget röstades ner på tisdagskvällen. Premiärministerns plan att lämna EU innan slutet på månaden ser därmed avlägsen ut.

Under strecket
Publicerad

Talmannen John Bercow i det brittiska underhuset i dag.

Foto: Xinhua/TT Bild 1 av 1

Det blev först en vinst och sedan en förlust för Boris Johnson på tisdagskvällen. Först röstade parlamentet igenom att börja arbeta med det lagpaket som skulle göra hans brexitavtal till brittisk lag.

Direkt därefter röstade parlamentet nej till Boris Johnsons tajta tidsplan för att bearbeta paketet. Det gör det osannolikt att brexit kommer att ske före den 31 oktober.

Innan omröstningen hotade Boris Johnson med nyval om parlamentet inte godkände tidsplanen. Efter omröstningen om tidsplanen sade han att han pausar arbetet med lagpaketet och att han ska diskutera ett uppskov med EU:s 27 regeringschefer – men han la till att han inte vill skjuta fram utträdet. Han nämnde heller inte något nyval.

– Vi ska lämna EU med det här avtalet på ett eller annat sätt, sade han också.

Sent på tisdagskvällen twittrade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att han kommer att råda regeringscheferna i de 27 medlemsländerna att godkänna ett uppskov för brexit.

Annons
Annons

Talmannen John Bercow i det brittiska underhuset i dag.

Foto: Xinhua/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Seger och förlust för Johnson om brexit

329 ledamöter röstade för och 299 emot Boris Johnsons lagpaket. Om tidsplanen röstade 322 ledamöter emot och 308 för.

Premiärministerns tidsplan för att processa lagpaketet var bara tre dagar. Caroline Lucas, ledamot för Gröna partiet, skrev på Twitter på tisdagen att underhuset hade längre tid på sig att ta ställning till lagstiftning om vilda djur på cirkus än till framtiden för 65 miljoner människor.

Egentligen skulle omröstningen om det nya avtal som Boris Johnson beslutat med EU skett i lördags. Men efter att parlamentet röstade igenom ett tillägg som tvingade Johnson att be unionen om uppskov för brexit valde han att skjuta fram parlamentets beslutsfattande.

I stället ville regeringen att underhuset skulle rösta om brexitavtalet på måndagen – men det sade talmannen John Bercow nej till eftersom det var för nära inpå lördagen.

Talmannen John Bercow i det brittiska underhuset i dag.
Talmannen John Bercow i det brittiska underhuset i dag. Foto: Xinhua/TT

Vad som händer nu är ovisst. Även om det ser mörkt ut för Boris Johnsons tidsplan så kan hans avtalet fortfarande bli verklighet. Trots att premiärministern hotade med att dra tillbaka lagpaketet så kom inte något sådant uttalande efter voteringen på tisdagen. Han sade i stället att regeringen skulle ”pausa” arbetet med det.

Underhuset har heller inte tagit ställning till själva brexitavtalet som Boris Johnson har kommit överens om med EU.

EU har heller inte tagit ställning till ett uppskov med brexit. Natten mot söndag skickade Johnson ett osignerat brev till EU, där han bad dem om ett uppskov på brexit till den 31 januari nästa år. Han skickade samtidigt ett signerat meddelande där han skrev att det vore en dålig idé att skjuta upp utträdet.

Donald Tusk uppgav på söndagen att han ska diskutera med EU:s resterande 27 regeringschefer om att skjuta upp det brittiska utträdet. Statsvetaren Göran von Sydow sade till SvD i söndags att det ligger i EU:s intresse att tillåta ytterligare ett uppskov eftersom unionen inte vill ses som ansvarig för ett kraschutträde.

Ytterligare en instans måste också godkänna brexitavtalet: Europaparlamentet. Manfred Weber, gruppledare för EPP-gruppen i församlingen, säger till Passauer Neue Presse att deadlinen den 31 oktober inte längre gäller och att de kommer att ta sin tid för att läsa igenom de nya lagförslagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons