Annons

Charlotta Buxton:Brittiska vänstern spricker av brexit

”Brittisk politik har gått sönder.” Det anser sju parlamentariker som lämnar Labour och bildar en oberoende grupp i parlamentet. Oppositionen har splittrats av brexit, anklagelser om antisemitism och Labourledaren Jeremy Corbyns hårda vänsterlinje.

Under strecket
Publicerad

Luciana Berger, en av de parlamentariker som nu lämnar Labour-partiet i protest mot ledningens hantering av brexit och anklagelser om antisemitism.

Foto: Kirsty Wigglesworth/APBild 1 av 2

Angela Smith.

Foto: Kirsty Wigglesworth/APBild 2 av 2

Luciana Berger, en av de parlamentariker som nu lämnar Labour-partiet i protest mot ledningens hantering av brexit och anklagelser om antisemitism.

Foto: Kirsty Wigglesworth/APBild 1 av 1
Luciana Berger, en av de parlamentariker som nu lämnar Labour-partiet i protest mot ledningens hantering av brexit och anklagelser om antisemitism.
Luciana Berger, en av de parlamentariker som nu lämnar Labour-partiet i protest mot ledningens hantering av brexit och anklagelser om antisemitism. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Brittisk politik har gått sönder, det skulle vara djupt oansvarigt att hjälpa Labourledaren Jeremy Corbyn bli premiärminister.

LONDON. – Vi har nu lämnat Labour, deklarerar höggravida Luciana Berger som utsatts för antisemitiska attacker av partimedlemmar i sin valkrets i Liverpool.

Hon och sex partikollegor bildar en oberoende grupp i underhuset. Rummet där presskonferensen hölls på måndagen var fullpackat.

– Brittisk politik har gått sönder, det skulle vara djupt oansvarigt att hjälpa Labourledaren Jeremy Corbyn bli premiärminister, säger parlamentarikern Chris Leslie, som också lämnar partiet.

Enligt honom har partiet tagits över av vänsterradikaler.

Det är drygt fem veckor kvar till landet ska lämna EU. Det finns ännu ingen plan som kan ena parlamentet kring utträdet. Och nu splittras oppositionen.

Annons
Annons

Angela Smith.

Foto: Kirsty Wigglesworth/APBild 1 av 1

Det finns tre orsaker till splittringen – Labourledaren Jeremy Corbyn, brexit och antisemitism. Corbyn kör på en hård vänsterlinje och det har fått många moderata Labourparlamentariker att uppleva att de inte längre hör hemma i partiet. Labourledningen har dessutom hittills vägrat gå med på att motsätta sig brexit.

Jeremy Corbyn verkar stödja en version av utträdet som påminner om premiärministern Theresa Mays brexit. Men oppositionen vill fälla regeringen och röstar därför mot dess brexitförslag i parlamentet. Många av Labours medlemmar vill hålla en ny folkomröstning om brexit – något Labourledningen har vägrat gå med på.

Labour släpar nu efter de konservativa i mätningarna, trots kaoset inom regeringspartiet.

Labour har också skakats av anklagelser om antisemitism. Judiska parlamentariker, som Luciana Berger, har utsatts för hot och Labouraktivister har lagt ut antisemitisk propaganda på sociala medier. Parlamentariker som försökt tackla problemen har hotats med utredningar och att bli utkastade ur partiet. Labourledningen har anklagats för att inte ta problemen på allvar.

Det är inte första gången Labour splittras. Vintern 1981 bildade fyra parlamentariker det socialdemokratiska SDP. Labour befann sig då i en liknande kris och Margaret Thatcher var en grön premiärminister. Det gick inte särskilt bra för utbrytarna eller för Labour då. SDP splittrade vänstern och de konservativa fick bilda regering i 16 år till.

Angela Smith.
Angela Smith. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Annons
Annons

Det tyngsta namnet bland dagens utbrytare är den före detta skuggministern Chuka Umunna. Också han anser att tvåpartisystemet i Westminster inte längre fungerar. Han inbjuder andra politiker som delar gruppens moderata värderingar att ansluta sig. Utbrytargruppen stöder också en andra folkomröstning om brexit.

Brexit har orsakat djupa sprickor inom båda partierna, men SDP:s misslyckande för trettio år sedan har gjort många parlamentariker rädda för att bryta sig ur tvåpartisystemet.

Utbrytargruppen får däremot beröm från ett oväntat håll. Den förra Ukip-ledaren Nigel Farage som återvänt till brittisk politik med ett nytt brexitparti välkomnar avhoppet. ”Det kanske inte verkar spännande, men det är början på något stort”, skriver han på Twitter.

Det är hårda brexitörer som Farage som vinner på kaoset. Brexit närmar sig och parlamentarikerna i Westminster blir bara mer oense.

Lyckas de inte komma överens inom kommande fyra veckor väntar kraschlandningar för både Storbritannien och Labour när landet lämnar EU.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons