Annons

Brittiskt museum återför stentavlor till Irak

På bilden syns en kilskriftstavla som återlämnats till Iraks nationalmuseum i Bagdad. Stentavlan på bilden är dock inte en av de 156 som nyligen lämnades över av British museum. Arkivbild.
På bilden syns en kilskriftstavla som återlämnats till Iraks nationalmuseum i Bagdad. Stentavlan på bilden är dock inte en av de 156 som nyligen lämnades över av British museum. Arkivbild. Foto: Hadi Mizban/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Det anrika British museum i London har lämnat tillbaka en samling som består av 156 stentavlor med kilskrift till Irak, enligt ett uttalande.

Stentavlorna, som är från tidsperioden 2100–1800 före Kristus, hittades under 2011 av den brittiska tullen på ett fraktbolag i närheten av Heathrowflygplatsen.

Tavlorna består mestadels av ekonomidokument men även av brev, lag- och lärotexter och ett matematikdokument. De tros ha plundrats från Irak i samband med den USA-ledda invasionen av Irak 2003, där Storbritannien deltog. Många av dem är från området Irisagrig som utsattes för omfattande plundringar.

Iraks nationalmuseum i huvudstaden Bagdad kommer att ta hand om tavlorna framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons