Annons

Fortsatt tågstopp i Ludvika efter raset

Tolv personer skadades när ett brobygge rasade över järnvägen i Ludvika på torsdagen. Tågen ersätts nu med buss tillsvidare.

– Förmodligen rör det sig om dagar, säger Marita Vedin, Trafikverket.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Minst 12 personer har skadats när ett bygge av en ny bro, som ska ersätta den gamla, rasade i Ludvika.

Foto: Foto-Mike/TT

Flera personer kan vara fastklämda efter att en byggnadsställning i anslutning till en järnvägbro har rasat i Ludvika, skriver polisen på sin hemsida.

Foto: Foto-Mike/TT

Det var strax efter klockan två på torsdagen som larmet kom om att formställningen till en ny bro i Ludvika hade rasat. Tolv personer skadades i rasmassorna, varav sex med allvarliga men inte livshotande skador.

– Det handlar om trauma-skador, klämskador och frakturer, säger Ann-Sofie Masth på Landstinget Dalarnas presstjänst.

En av de skadade skickades till Universitetssjukhuset i Örebro och de andra vårdas på sjukhus i Ludvika och Falun. Polisen uppger att de skadade var personer som arbetade på platsen. Enligt Skanska ska 15–20 personer ha befunnit sig på platsen.

Olyckan innebär att tågtrafiken genom Ludvika är stoppad, vilket orsakar störningar på sträckorna mellan Hallsberg/Örebro och Borlänge/Gävle samt Hallsberg/Örebro och Fagersta/Västerås.

Annons
Annons

Minst 12 personer har skadats när ett bygge av en ny bro, som ska ersätta den gamla, rasade i Ludvika.

Foto: Foto-Mike/TT

På fredagen skulle 37 persontåg ha passerat Ludvika.

– De allra flesta ersätts med buss, säger Marita Vedin vid Trafikverkets pressjour till TT.

Trafikverket hade på torsdagskvällen ingen prognos på hur länge det kommer att vara stopp i tågtrafiken.

– Förmodligen rör det sig om dagar, säger Marita Vedin.

Bron över järnvägen kallas Kajbron, den gamla bron har rivits och ska ersättas med en ny. Trafikverket är byggherre och Skanska är entreprenör. Det var byggkonstruktionen som skulle användas för att gjuta den nya bron som rasade.

Lars-Erik Håkansson, Trafikverkets enhetschef, berättar för TT att formen med den lösa betongen ramlade ner över spårområdet.

– Men betongen verkar inte ha runnit ut, säger Håkansson, men konstaterar att den ju nu stelnar och att det lär bli en rejäl kaka för Skanska och Trafikverket att röja bort.

Lars-Erik Håkansson satt själv i möte när han fick larm om olyckan.

– Det är inget direkt man väntar sig ska hända, säger han.

TT:s fotograf Mikael Rosenberg befann sig vid broraset ett par timmar efter olyckan.

– Den har kollapsat som ett V över de två spåren som leder mot Borlänge, säger han.

Minst 12 personer har skadats när ett bygge av en ny  bro, som ska ersätta den gamla, rasade i Ludvika.
Minst 12 personer har skadats när ett bygge av en ny bro, som ska ersätta den gamla, rasade i Ludvika. Foto: Foto-Mike/TT

Det pågick ett intensivt räddningsarbete för att få loss människor från rasmassorna. Två helikoptrar, brandbil, ambulans och polis var på plats. Landstinget klassade händelsen som allvarlig och Falu Lasarett är satt i förstärkningslägen.

Annons
Annons

Flera personer kan vara fastklämda efter att en byggnadsställning i anslutning till en järnvägbro har rasat i Ludvika, skriver polisen på sin hemsida.

Foto: Foto-Mike/TT

Kommunen har stödgrupp för drabbade och kyrkan i Ludvika är bemannad för att ge stöd. Även Röda korset ger psykosocialt stöd till drabbade, uppger SVT.

Vittnet Pär Källström från Ludvika befann sig vid platsen strax efter olyckan.

– Jag var på guidad visning. Det smällde till som åskan. Min son kom inspringande och sa att brobygget hade rasat ned, säger han till SvD.

De gick båda mot olycksplatsen.

– Min son gick lite längre fram än vad jag gjorde och såg en man som låg på backen, delvis under rasmassorna. Han rörde på huvudet och verkade sitta fast.

Ett annat vittne, Malinda Andersson, arbetar knappt 100 meter från olycksplatsen i Ludvika.

– Vi hörde en ganska ordentlig smäll. Vi visste att de höll på med bron och tänkte att de kanske sprängde där. Men kort efter det hörde vi sirener och förstod att någonting var väldigt fel, säger hon till TT och fortsätter:

– Jag får ont i magen av det. Människor har farit väldigt illa. Även om jag inte känner någon som arbetade där så har de ju familjer. Det är sommar och de kanske skulle gå på semester i morgon och så blir det så här. Det är en fruktansvärt tragisk olycka.

Flera personer kan vara fastklämda efter att en byggnadsställning i anslutning till en järnvägbro har rasat i Ludvika, skriver polisen på sin hemsida.
Flera personer kan vara fastklämda efter att en byggnadsställning i anslutning till en järnvägbro har rasat i Ludvika, skriver polisen på sin hemsida. Foto: Foto-Mike/TT

Olyckan utreds som en arbetsplatsolycka och polisen har gjort förhör på plats, säger polisens insatschef Martin Mullback till TT.

Annons
Annons

– Vi har hållit förhör med dem som är på platsen. Vi är inte specialister på arbetsplatsolyckor utan det kommer att komma tekniker för att göra en korrekt teknisk undersökning. Vi försöker säkra utredningen genom att frysa läget med avspärrning som vi håller under bevakning, säger han.

Området anses vara en brottsplats i väntan på en teknisk undersökning, det är fortfarande oklart vad som orsakade raset.

– Som det är nu är vi i ett utredande skede. Det innebär att det är avspärrat på platsen och att det är en brottsplats som ska undersökas av tekniker, säger Martin Mullback.

Raset orsakar störningar för tåg från tåg mellan Hallsberg/Örebro och Borlänge/Gävle samt mellan Hallsberg/Örebro och Fagersta/Västerås, i båda riktningarna.

Enligt Trafikverkets enhetschef Lars-Erik Håkansson, som TT träffar på plats vid den rasade bron I Ludvika, kommer tågtrafiken att vara avstängd på obestämd tid.

– Nu går det inga tåg på ett tag, tågoperatörerna får lösa det på annat vis, säger Håkansson.

Tågtrafiken var inte avstängd när olyckan hände. Bron skulle ha varit färdig i höst och det har bara bedömts nödvändigt att stänga av trafiken kort i samband med större moment.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons