Annons
Analys

Göran Eriksson:Bromanders fall – en förlust för hela Team Sweden

Infrastrukturminister Anna Johansson sparkar sin statssekreterare Erik Bromander, som inte har följt regeringskansliets regler för resor. På två år har han gjort 27 utlandsresor, ofta i business class, och ibland tagit ledigt några dagar i samband med resorna. Bromander verkar ha snubblat på regeringens exportstrategi, skriver SvD:s politiske analytiker Göran Eriksson.

Under strecket
Publicerad

Erik Bromander och Anna Johansson.

Foto: TTBild 1 av 1

Erik Bromander och Anna Johansson.

Foto: TTBild 1 av 1
Erik Bromander och Anna Johansson.
Erik Bromander och Anna Johansson. Foto: TT

Statssekreteraren Erik Bromander får sparken. Skadar hans vidlyftiga resande regeringen Löfven?

Erik Bromander hade ju oturen att bli ökänd, i samma ögonblick som han blev känd – i samband med DN:s granskning.

Det är förstås en fördel för regeringen att det inte handlar om någon profilerad socialdemokrat som har gjort bort sig. Bromander kommer snart att vara lika okänd som han var alldeles nyss.

Skadar det inträffade Bromanders chef Anna Johansson?

Det riktar strålkastarljuset i Anna Johanssons riktning, och det är ju inte till hennes fördel. Det är förstås Johanssons ansvar att rekrytera statssekreterare med gott omdöme, och det har hon inte klarat i det här fallet.

Dessutom är det förstås politiskt besvärande när Aftonbladet på ledarplats sätter rubriken ”Politiker på lyxresor medan tågen står stilla”.

Annons
Annons

Vad ligger bakom Bromanders intensiva resande?

”Jag försöker komma iväg på så mycket resor som tiden tillåter och där det känns motiverat och väsentligt”, sa Bromander till DN.

Sanningen är att han förefaller ha snubblat på regeringens exportstrategi och näringsminister Mikael Dambergs initiativ Team Sweden, som är en samverkan mellan regeringskansliet, myndigheter och företag. Regeringen Löfven har beslutat att alla ministrar ska främja svensk export.

Det var exportfrämjande som Stefan Löfven ägnade sig åt i Saudiarabien i helgen – och kritiserades för.

Är exportstrategin viktig för regeringen?

Det är en central del av den ”aktiva näringspolitik” som Stefan Löfven talade som mycket om före valet, och viktig för att regeringen ska klara sitt jobbmål.

Erik Bromander har som statssekreterare varit på flera så kallade ”främjandesor” tillsammans med svenska exportföretag. Dessa kan förstås skötas oklanderligt, men Bromanders resvanor är ett exempel på problem som kan uppstå när politiken minglar i business class.

Får det inträffade några partipolitiska konsekvenser?

Forskningen har svårt att se effekter på valresultat även av mer uppmärksammade affärer än den här. Däremot gnager varje sådan här händelse på allmänhetens förtroende för hela det politiska systemet. I den meningen kan man väl säga att det inträffade är en förlust för hela Team Sweden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons