Annons

Janerik Larsson:Bromsklossar för ett skapande Sverige

Bromskloss
Bromskloss Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

I tidskriften Dagens Samhälle idag har professor Magnus Henrekson en briljant artikel om den svenska synen på rättvisa som bromsar framtidsföretagen.

Man kan, skriver han, fråga sig vilket rättvisebegrepp som ligger bakom dagens skatteregler där kapitaltillväxten endast tillfaller den som råkar ha pengar från början, trots att detta bara är en av de nödvändiga ingredienserna för att bygga ett innovativt och framgångsrikt företag.

En gång för bra länge sedan ställdes frågan i samhällsdebatten om Sverige skulle vara ett skapande eller ett bevakande samhälle.

Den svenska traditionen sedan mycket lång tid tillbaka är att avundsjukan och därmed det bevakande samhällets synsätt som styr.

Så är det fortsatt och man ska vara medveten om att detta ingalunda enbart är något som förekommer på politikens vänsterkant. Det finns i hög grad också på den motsatta sidan av politiken.

Finansdepartementets bevakande perspektiv utesluter oftast tanken på att skulle kunna finnas dynamiska effekter i ekonomin.

Henreksons artikel om skattesystemets effekt på skapandet av nya, framgångsrika entreprenörsföretag illustrerar väl detta.

Henrekson:

"Utan ett djupgående omtänkande där samhället bejakar att de som skapar de värdefulla företagen också får vara med och dela kapitalvärdet på ett rimligt sätt går det inte att få den utväxling alla, inte minst politikerna, säger sig vilja ha."

Detta är i hög grad riktat till riksdagens båda största partier. Det är de som är de verkliga bromsklossarna för ett skapande Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons