Annons

Clemens Poellinger:Övertydliga statyn för tanken till Berlin 1936

Zlatan Ibrahimovic, originalet och statyn, på Stadiontorget i Malmö.
Zlatan Ibrahimovic, originalet och statyn, på Stadiontorget i Malmö. Foto: Krister Hansson/TT

Zlatanstatyn i Malmö påminner om att idrottspubliken inte bara är intresserad av matcher.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic i Malmö inför ”avtäckning”.

Foto: TT

Zlatan Ibrahimovic i Malmö inför ”avtäckning”.

Foto: TT

Visst är Peter Lindes Zlatanskulptur otidsenlig i sin förhöjda, heroiserande och kanske även erotiserande realism. Och att den fyra meter höga bronsfigurens fötter vilar på ett utsnitt av en jordglob gör segergesten nästan komiskt triumfatorisk.

Zlatan Ibrahimovic i Malmö inför ”avtäckning”.
Zlatan Ibrahimovic i Malmö inför ”avtäckning”. Foto: TT

Symboliken blir övertydlig, men å andra sidan går poängen inte att missa: Zlatan Ibrahimovic är kung, allra mest så i Malmö där skulpturen nu hamnar.

Med bar överkropp, imponerande magrutor, muskler och ett rejält paket under de antydda fotbollsshortsen är det lätt att associera bronszlatan till en något disneyfierad version av antikens heroer – eller till den estetiska förpackningen av Olympiaden i Berlin 1936. Men placeringen invid Malmö stadion, i stället för som först tänkt vid nationalarenan Friends Arena i Solna, är klockren ur brukarsynpunkt.

Svenska fotbollförbundet, som beställt statyn, riktar inte sin konstgåva till besökare som kommer dit för att reflektera över mer eller mindre avancerad skulptur, utan som söker sig till läktarna för att få en emotionell upplevelse förmedlade av sina hjältar.

Den nya statyn påminner om att idrottspubliken inte bara vill se matcher, utan även kroppar som i de allra flesta fall inte ser ut som deras.

Efter reklamen visas:
Här avtäcks Zlatans staty
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons