Annons

Bror får livstid för uppmärksammat hedersmord

En släkting till den mördade Qandeel Baloch håller upp bilder på henne efter det uppmärksammade mordet. Arkivbild från 2016.
En släkting till den mördade Qandeel Baloch håller upp bilder på henne efter det uppmärksammade mordet. Arkivbild från 2016. Foto: Asim Tanveer/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

En man i Pakistan döms till livstids fängelse för det uppmärksammade mordet på hans syster Qandeel Baloch, en känd modell och aktivist för kvinnors rättigheter, 2016.

Brodern erkände mordet redan samma år som det skedde och sade att han gjort det med anledning av det hon gjorde i sociala medier. Senare visade det sig att han hållit fast sin syster medan en annan släkting ströp henne till döds.

Qandeel Baloch tog strid för kvinnors rättigheter i sociala medier och ifrågasatte vad hon kallade pakistaniers "typiskt ortodoxa tankesätt", samtidigt som hon utsattes för många dödshot.

Efter mordet tog debatten om hedersvåldsproblematiken i Pakistan ny fart och myndigheterna antog under påtryckningar en ny lag som skulle säkerställa att brodern inte skulle komma undan bara för att föräldrarna förlät honom, vilket de gjorde.

Sex andra personer som misstänktes för inblandning i mordet friades.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons