Annons

Brorsson gick för pallen – sköt bort sig igen

Tre raka nollor – men sedan kollaps i sista skjutningen.

Historien från VM i Östersund upprepade sig för Mona Brorsson som får fortsätta att vänta på sin första pallplats.

– Jag känner att jag kommer närmare och närmare, säger 29-åringen till SVT.

Under strecket
TT
Publicerad

Mona Brorsson får vänta på sin första pallplats i världscupen.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Mona Brorsson får vänta på sin första pallplats i världscupen.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Mona Brorsson får vänta på sin första pallplats i världscupen.
Mona Brorsson får vänta på sin första pallplats i världscupen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mona Brorsson hade ett gyllene läge att ta hem sin första pallplats i världscupen i skidskytte på distansloppet i Östersund.

Ingenting såg ut att kunna stoppa 29-åringen som inte hade inte en enda bom i de tre första skjutningarna – men i den fjärde hände det som inte fick hända. Brorsson missade hela tre skott och därmed stod det klart att det inte skulle bli en topp tre-placering den här gången heller.

– Jag känner att jag kommer närmare och närmare. Någon gång kommer de ju att sitta där och då banne mig är jag högt upp, säger Brorsson till SVT och tillägger:

– I det sista skyttet så var jag trött och orkade inte hålla fokus.

Scenariot var skrämmande likt det som utspelade sig på VM i just Östersund förra säsongen där Brorsson i jaktstarten också hade skjutit fullt i de tre första omgångarna – innan hon avslutade med fyra bommar.

Skidskyttelandslagets tränare Johan Hagström tror dock inte att det var några hjärnspöken som smög sig in i svenskans huvud den här gången.

– De (skotten) var precis utanför. Det handlade inte om det mentala som på VM. Här var det mer att det var svårare, helt enkelt. Man är trött och det blåser en del, säger Hagström till SVT.

Annons
Annons

Mona Brorsson hade fältets tredje bästa tid efter tre skjutningar – men slutade till sist på 15:e plats, 2.17,4 minuter efter segrande fransyskan Justine Braisaz.

– Det var tufft ute i spåret. Jag gick ut ganska hårt i början och fick sota lite för det. Tre bom i en serie är alldeles för mycket, men tre bom totalt är okej. Det blev en hyfsad placering och verkligen ett lopp med mersmak, säger Brorsson.

Bästa svenska i 15-kilometersloppet blev Hanna Öberg som på sin OS- och VM-gulddistans slutade tia, precis som Brorsson med totalt tre bom.

Linn Persson, som kom femma i helgens sprint i Östersund, slutade på 17:e plats följd av 32:a-placerade Ingela Andersson som fjärde bästa svenska.

Hanna Öbergs lillasyster, Elvira Öberg, följde upp sin världscupdebut från i helgen med en 36:e-plats. Emma Nilsson inledde starkt med två nollor men hamnade på 40:e plats efter att ha bommat en respektive tre gånger på den tredje och fjärde skjutningen.

Världscupveckan i Östersund fortsätter med stafett i helgen där herrarna kör på lördag och damerna på söndag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons