Annons

Broschyr ger eko: ”Sverige förbereder sig för krig”

Washington Post berättar om innehållet i ”the Swedish emergency box” och The Times beskriver den svenska rädslan för rysk aggression. Den svenska kris- och krigsbroschyren väcker internationell fascination – och oro.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” väcker stor uppmärksamhet i internationell media.

Foto: Pontus Lundahl/TT, Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Washington Post fascineras av innehållet i den så kallade ”the emergency box”.

Foto: Fanni Olin Dahl/TTBild 2 av 2

1 / 5

”The Swedish emergency box”

MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” väcker stor uppmärksamhet i internationell media.
MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” väcker stor uppmärksamhet i internationell media. Foto: Pontus Lundahl/TT, Tomas Oneborg

The Washington Post menar att den nya broschyren är en återspegling av svenskarnas oro över det försämrade säkerhetsläget i Östersjöregionen.

Inte minst efter Rysslands annektering av Krimhalvön från Ukraina 2014.

Man tar upp att det handlar om ett informationsmaterial som ska kunna användas både i händelse av större kris eller i värsta fall krig.

Washington Post fascineras av innehållet i den så kallade ”the emergency box”.
Washington Post fascineras av innehållet i den så kallade ”the emergency box”. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Tidningen citerar från broschyren om att ”all information om att motståndet ska upphöra är falskt”.

Washington Post tycks också fascineras av innehållet i den så kallade ”the emergency box”. Man berättar för sina läsare att den svenska nödlådan bör innehålla konserverad mat, pasta och torkad frukt.

Tidningen avslutar med att berätta att den första upplagan av ”If War Comes” publicerades under andra världskriget och att den nya publikationen är en uppdaterad version av utgåvan som kom ut under kalla kriget.

Efter reklamen visas:
5 saker du måste ha för att klara en kris
Annons
Annons

”Rysslands aktivitet, framför allt annekteringen av Krimhalvön, har tvingat både Sverige och de andra nordiska länderna att agera på ett nytt sätt.”

Foto: Sergei Chuzavkov/TTBild 1 av 2

MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer”

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 2 av 2

2 / 5

Har den ryska björnen vaknat?

”Rysslands aktivitet, framför allt annekteringen av Krimhalvön, har tvingat både Sverige och de andra nordiska länderna att agera på ett nytt sätt.”
”Rysslands aktivitet, framför allt annekteringen av Krimhalvön, har tvingat både Sverige och de andra nordiska länderna att agera på ett nytt sätt.” Foto: Sergei Chuzavkov/TT

Reuters skribent Peter Apps skriver i en kommentar om den dramatiska förändringen som ägt rum i Sverige.

Det var inte många år sedan militären i alla nordiska länder var inriktade på en fredsbevarande verksamhet utomlands. Idag är läget ett hel annat:

Rysslands aktivitet, framför allt annekteringen av Krimhalvön, har tvingat både Sverige och de andra nordiska länderna att agera på ett nytt sätt, enligt Peter Apps.

MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer”
MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” Foto: Pontus Lundahl/TT

Han jämför de nordiska länderna med Tyskland, Frankrike och Storbritannien. De länder har trots allt Ryssland på behörigt avstånd. Så är inte fallet med de nordiska länderna. Det är i den kontexten man ska se den nya svenska kris- och krigsbroschyren, enligt Peter Apps.

Annons
Annons

Informationen i MSB-broschyren riktar in sig på större cyberattacker och terrorhot, inte bara krigsrisk.

Foto: Bertil Ericson/TTBild 1 av 1

3 / 5

Inte bara militära hot

Informationen i MSB-broschyren riktar in sig på större cyberattacker och terrorhot, inte bara krigsrisk.
Informationen i MSB-broschyren riktar in sig på större cyberattacker och terrorhot, inte bara krigsrisk. Foto: Bertil Ericson/TT

The Times betonar att informationen i den svenska broschyren även riktar in sig på större cyberattacker och terrorhot, inte bara krigsrisk. Christina Andersson, på Myndigheten för samhällsskyd och beredskap (MSB) intervjuas:

– Samhället måste vara beredd på konflikter, inte bara militären. Kunskapen bland medborgarna är mycket låg”, säger Christina Andersson till The Times, som listar klimatförändringar, terrorattacker, pandemier och manipulation av information som några tänkbara kriser.

Rysk aggression är en förklaring till den nya broschyren, enligt den engelska tidningen som berättar att materialet nu har skickats ut till 4,7 miljoner svenska hushåll.

The Times tar också upp att Sverige har rustat upp sitt militära försvar på Gotland och man nu åter har byggt upp en permanent militärbas på ön med 150 soldater.

Annons
Annons

"Även om Sverige är säkrare än andra länder finns det fortfarande hot mot vår säkerhet och oberoende", citerar tyska Der Spiegel från MSB-broschyren.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

4 / 5

”Även om Sverige är säkert finns det hot”

"Även om Sverige är säkrare än andra länder finns det fortfarande hot mot vår säkerhet och oberoende",  citerar tyska Der Spiegel från MSB-broschyren.
"Även om Sverige är säkrare än andra länder finns det fortfarande hot mot vår säkerhet och oberoende", citerar tyska Der Spiegel från MSB-broschyren. Foto: Janerik Henriksson/TT

Der Spiegel noterar att det första gången på mer än 50 år som svenska regeringen har tagit beslut om att distribuerar en sådan här broschyr till sin befolkning.

"Även om Sverige är säkrare än andra länder finns det fortfarande hot mot vår säkerhet och oberoende", citerar Der Spiegel från broschyren.

Man skriver vidare att den uppmärksammade skriften kommer vid en tid då svenska säkerhetsfrågor diskuteras med en helt ny intensitet än tidigare. Några skäl till det är annekteringen av Krimhalvön 2014 och senare incidenter med ryska flygplan och ubåtar som kränker svenskt territorium, skriver tidningen utan att närmare specificera vilka incidenter man syftar på.

Der Spiegel konstaterar att svenska regeringen beslutade 2016 att öka militärutgifterna men att Sverige inte har varit i krig på mer än 200 år.

Annons
Annons

Svenska militärer under militärövningen Aurora oktober 2017.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

5 / 5

”Sverige förbereder sig för krig”

Svenska militärer under militärövningen Aurora oktober 2017.
Svenska militärer under militärövningen Aurora oktober 2017. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Corriere della Sera konstaterar kort och gott att Sverige förbereder sig för krig. Även Corriere della Sera talar om en rysk aggression som ett skäl till den nya skriften.

Man tar också upp att Sverige har beslutat att återinföra den allmänna värnplikten.

”Den illustrerade broschyren förbereder befolkningen på att hantera eventuella nödsituationer. Till exempel, hur man får mat och vatten och vad de olika krigssirenerna och larmen betyder”, skriver Corriere della Sera .

Efter reklamen visas:
Broschyr med krisinformation till alla hushåll
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons