Annons

Brottsmisstankarna kvar – Bonnesen inte hörd

Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen och avgående ordförande Lars Idermark.
Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen och avgående ordförande Lars Idermark. Foto: Lars Pehrson

Förhör med Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen har ännu inte ägt rum. Det säger chefsåklagare Thomas Langrot till SvD. Men Brottsutredningen mot banken gällande grovt svindleri fortsätter med full kraft.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare har stundtals fört en hård kamp mot banken. Styrelsen har satt sig på tvären och ville inledningsvis inte lämna ut delar av det material som Thomas Langrot har begärt ut.

Den kampen tycks nu över:

– Jag vill inte gå in på detaljer. Men jag noterar att vi nu har alla de rapporter och andra handlingar vi har begärt in. Det innebär också att jag inte har något behov av att i nuläget höra norska advokaten Ehrling Grimstad, säger chefsåklagare Thomas Langrot på Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare.

Advokat Ehrling Grimstad har under flera års tid, på uppdrag av banken, gått igenom och analyserat bankens verksamhet i Baltikum med inriktning på bankens problem med misstänkt penningtvätt.

Enligt flera källor på Ekobrottsmyndigheten, EBM, har förhör redan hållits med personer på banken. Det är något Thomas Langrot inte vill bekräfta.

– Jag kan säga att förhör med tidigare vd Birgitte Bonnesen ännu inte har ägt rum. Vårt fokus hittills har varit att ta in allt skriftligt material. Nu ska vårt utredningsteam sammanställa och analysera det.

Annons
Annons

Har misstankerna mot Swedbank stärkts när det gäller att ha mörkat problemen med penningtvätt i Baltikum?

– Hade misstankarna avskrivits hade jag lagt ner förundersökningen. Några sådana planer har jag inte. Men huruvida de har stärkts eller inte uttalar jag mig inte om, säger Thomas Langrot.

Det var på förmiddagen den 27 mars i år utredningen tog en dramatisk vändning. Då meddelade Ekobrottsmyndigheten att man genomfört ett tillslag – en razzia – mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.

Syftet var att ”säkra bevis” enligt myndigheten. Razzian var en del av den pågående förundersökningen som hade inletts i slutet av februari.

Tillslaget ägde rum mindre än ett dygn innan bankens bolagsstämma på Folkets Hus på Norra Bantorget i Stockholm skulle öppnas och fick stora rubriker. Aktien föll sex procent och bara timmar innan bolagsstämman inleddes kom beskedet att bankens styrelse hade sparkat vd Birgitte Bonnesen.

Den 27 mars informerade även EBM att förundersökningen mot banken hade utvidgats. Först hade det gällt misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation. Banken hade informerat ett antal storägare i banken i förväg om att SVT:s Uppdrag granskning var i färd med att sända ett reportage om Swedbanks verksamhet i Baltikum och om misstänkt penningtvätt.

Men från den 27 mars gäller förundersökningen även grovt svindleri.

Så här motiverade Thomas Langrot den utvidgade brottsrubriceringen i EBM:s pressmeddelande:

– Information som sammantaget ger en bild av att Swedbank synes ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum. Den fortsatta utredningen får visa om det är fråga om ett svindleri och vem eller vilka som i så fall kan hållas ansvariga.

I dag vill Thomas Langrot inte spekulera i när, eller om, ett åtal kommer i ärendet.

– Sammanställningen av bevismaterialet kommer ta större delen av sommaren. Sedan återkommer vi om eventuella nya beslut, säger chefsåklagaren.

Om två veckor, den 19 juni, hålls extra bolagsstämma i Swedbank. Då ska stämman välja Göran Persson, tidigare statsminister, till ny ordförande för banken, samt välja in ytterligare två nya ledamöter i styrelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons