Annons

Bill Browder om ryska kravet: ”Mitt liv är i fara”

Ryska åklagare begär att penningtvättsavslöjaren Bill Browder ska gripas och utlämnas till Ryssland.
Ryska åklagare begär att penningtvättsavslöjaren Bill Browder ska gripas och utlämnas till Ryssland. Foto: Tomas Oneborg

Bilderna från förra gripandet var dramatiska. Nu kräver Ryssland återigen att penningtvättavslöjaren Bill Browder ska utlämnas, uppger nyhetsbyrån Reuters. Det är sjunde gången ryska myndigheter ber Interpol om hjälp att fånga finansmannen.

– Ryssland har inget att förlora. De behöver ju bara lyckas en gång. Jag måste klara mig varje gång, säger Bill Browder till SvD.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Den 30 maj 2018 twittrade den världskände finansmannen och penningtvättsavslöjaren Bill Browder ut ett rop på hjälp till sina följare: "Brådskande: Greps just av spansk polis i Madrid på en rysk Interpol-arresteringsorder. Kommer till polisstationen just nu”, skrev han i en tweet som skickades ut strax efter midnatt.

Några minuter senare bifogade han en bild på de båda polismännen i framsätet.

Misstankarna avskrevs samma dag och Browder släpptes. De spanska myndigheterna konstaterade att arresteringsordern var för gammal.

– En arresteringsorder har en datumgräns och när den passeras måste ordern raderas från datorsystemet och i det här fallet hade Interpol inte tagit bort den, förklarade en en spansk polistalesperson för TT efter det felaktiga frihetsberövandet.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Men nu har Ryssland alltså krävt att Bill Browder ska gripas igen. Begäran skickades in i januari, enligt nyhetsbyrån Reuters. Det är sjunde gången de ryska myndigheterna begär Bill Browder utlämnad på samma sätt. De tidigare sex gångerna har begäran lämnats utan åtgärd, med undantag för det felaktiga gripandet i Madrid.

Interpol beräknas ta ställning till de ryska kraven på måndag, säger Bill Browder till SvD.

– Interpol har avslagit ärendet sex gånger och sätter sin egen trovärdighet på spel om de godkänner den ryska åklagarens begäran den här gången, säger han.

Bill Browder rankades en gång bland Rysslands största utländska investerare, men svartlistades för inresa i Ryssland 2005 efter att ha avslöjat korruption i flera av de stora ryska oljebolag och banker han då investerade i. Han flyttade sedan sina tillgångar ut ur landet efter att ha utsatts för vad han själv beskrivit som ett av världens största skattebedrägerier.

Foto: Tomas Oneborg

Totalt försvann 230 miljoner dollar ur de bolag Browders investeringsfond ägt i Ryssland. Pengar som bland annat tycktes dyka upp på privata konton hos ryska poliser och skattetjänstemän. Kort därefter häktades Browders ryska skattejurist Sergeij Magnitskij och hölls fängslad utanför Moskva i elva månader utan rättegång, innan han dog i sin cell under oklara omständigheter.

Sedan dess har Browder fört en kampanj för att ställa de ansvariga för Magnitskijs död inför rätta. Främst genom att spåra deras pengar. Bill Browders avslöjanden om penningtvätt ingår i dag i de stora penningtvättskandaler som skakar Swedbank, Danske Bank och Nordea i flera av länderna runt Östersjön.

Ryssland har svarat med att döma Browder till nio års fängelse i sin frånvaro för skatteflykt. Det är på de grunderna man nu begär honom utlämnad.

– Om Ryssland skulle få gehör för sin sak hos Interpol på måndag skulle mitt liv vara i fara. Då kan jag gripas och lämnas ut till Ryssland om jag försöker resa någonstans, ungefär som det som höll på att hända i Spanien för ett år sedan. Ryssland har inget att förlora. De behöver ju bara lyckas en gång. Jag måste klara mig varje gång, säger Bill Browder till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons