Annons

”Flera EU-länder låter sig styras från Ryssland”

Den brittisk-amerikanske affärsmannen Bill Browder   menar att både Swedbank och Nordea kan kopplas till den penningtvättshärva som dödade Sergeij Magnitskij.
Den brittisk-amerikanske affärsmannen Bill Browder menar att både Swedbank och Nordea kan kopplas till den penningtvättshärva som dödade Sergeij Magnitskij. Foto: Tomas Oneborg

Rysk penningtvätt måste kunna bestraffas i Sverige. Det menar Bill Browder som varnar för att en gemensam EU:s lagstiftning riskerar att bli för tandlös. ”Flera medlemsstater låter sig styras från Ryssland i sin syn på penningtvätt”, säger Bill Browder till SvD.

Under strecket
Publicerad

Sverige bör införa en svensk Magnitskij-lag. Det anser den brittisk-amerikanske affärsmannen Bill Browder, som profilerat sig som en av världens mest tongivande kritiker av penningtvätt. Han har bidragit till avslöjandena om storskalig penningtvätt i Danske Bank, Swedbank och Nordea.

På torsdagen kommer han till Sverige för att kräva ny lagstiftning.

Att Sverige nu kan pekas ut ut som en av de stora spelarna i penningtvättssammanhang ger landet en moralisk skyldighet att införa en egen Magnitskij-lag, säger Bill Browder när SvD träffar honom i London.

– Ni måste införa en lagstiftning som gör det möjligt att frysa tillgångarna för de personer som bryter mot mänskliga rättigheter och sedan tvättar pengar i ert land och förhindra dem från att göra affärer i Europa, säger Bill Browder

Flera andra länder har redan diskuterat en egen Magnitskij-lag, som gör det möjligt att frysa tillgångar för den som bryter mot mänskliga rättigheter. Den är döpt efter skattejuristen Sergeij Magnitskij, som arbetade för Bill Browder i Ryssland fram till 2008.

Annons
Annons

Magnitskij fängslades när han utredde penningtvätt kopplad till den ryska staten och dog i sin fängelsecell efter elva månader. Han menade att korrumperade poliser och skattetjänstemän i Ryssland hade samarbetat för att plundra Bill Browders ryska investeringsfond Hermitage fund.

Oberoende utredare har i efterhand konstaterat att advokaten misshandlades och förvägrades läkarvård under tiden i häktet, och att detta orsakade hans död.

Bill Browder menar att både Swedbank och Nordea kan kopplas till samma penningtvättshärva som dödade Sergeij Magnitskij. Han har, i flera olika rapporter som skickats in till bland annat svenska myndigheter, visat hur delar av pengarna som slussades ut ur Ryssland genom flera skandinaviska banker.

Bland dem finns Danske Bank, Nordea och Swedbank. Anklagelser utreds just nu av poliser i såväl Sverige som Finland och flera andra länder.

16 olika länder inlett separata utredningar om pengarna som stals i Magnitskij-härvan.

Bill Browder och hans företag Hermitage Capital har ägnat tio år åt att kartlägga penningströmmarna från den företagssvindel som hans advokat avslöjade.

På torsdagen framträder han på forumet Frivärld för att propagera för den nya antipenningtvättslagen.

– I dagsläget har 16 olika länder inlett separata utredningar om pengarna som stals i Magnitskij-härvan, säger Bill Browder.

USA införde en Magnitskij-lag redan 2012 och EU tog ett steg mot en liknande lagstiftning förra veckan.

Men Bill Browder anser alltså att Sverige borde gå längre.

– Det som nu uppdagas i Swedbank visar att det inte kommer att fungera. Jag menar att den svenska regeringen har ett ansvar som den inte bara kan skyffla över på någon annan.

Varför är det så viktigt för dig att få en Magnitskij-lag på nationell nivå?

– EU lider av ett strukturellt problem. Unionen kräver enhälliga beslut om den ska vidta sanktioner. Och där finns flera medlemsstater som låter sig styras från Ryssland i sin syn på penningtvätt. Det gäller till exempel Ungern, Malta och Cypern. Så även om vi får en fungerande Magnitskilj-lag på EU-nivå blir det svårt att tillämpa den, säger Bill Browder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons