Annons

Browder: Sverige vågar inte utreda Swedbank

Bill Browder har vigt sitt liv åt att avslöja penningtvätt.
Bill Browder har vigt sitt liv åt att avslöja penningtvätt. Foto: Jonas Ekströmer

Sverige vågar inte utreda Swedbanks penningtvätt. Det anser penningtvättsavslöjaren Bill Browder. Finansmannen överväger nu att dra de svenska åklagarna till domstol.

Under strecket
Publicerad

Den brittisk-amerikanske finansmannen Bill Browder skräder inte orden om Sveriges förmåga att motarbeta penningtvätt och införa en nationell Magniskij-lag.

– I Sverige är det mycket prat och lite verkstad, säger han på en pressträff i Stockholm på måndagen.

Lagen innebär att myndigheter får beslagta finansiella tillgångar samt neka personer som brutit mot mänskliga rättigheter att resa in i landet. Den är döpt efter skattejuristen Sergej Magnitskij, som dog i ett ryskt fängelse 2009 när han arbetade åt Bill Browder.

USA blev först med att anta egna Magnitskijlagar 2012. Sedan dess har Bill Browder lobbat för att så många länder som möjligt ska gå samma väg. Flera länder har också gjort det, bland annat de tre baltiska staterna och Kanada.

Men Sverige har hittills visat sig motvilligt att införa en egen version av Magnitskij-lagen.

– Er självimage av att bekämpa ryska övergrepp är enormt mycket större än det ni faktiskt gör, säger Bill Browder till SvD.

Han tillägger:

– Ni har en hyperförsiktig inställning när det gäller att inte förolämpa personer som kränkt andras mänskliga rättigheter.

Annons
Annons

Bill Browder upplever att han fått stöd för sin hållning från Moderaterna och partierna i den gamla alliansen. Men eftersom Socialdemokraterna vill flytta frågan till EU-nivå har det inte inte gått att nå majoritet för ett svenskt lagförslag.

Finansmannen hoppas nu att den gamla alliansen och Sverigedemokraterna ska kunna enas, vilket skulle kunna ge majoritet i den svenska riksdagen.

BIll Browder är även missnöjd med hur det svenska rättsväsendet har hanterat Swedbanks misstänkta penningtvätt.

I våras, efter SVT:s avslöjande om att 50 av Swedbanks baltiska kunder kunde misstänkas för penningtvätt, polisanmälde han fler misstänkta transaktioner i banken.

Utredningen lades ner eftersom åklagaren ansåg att brotten låg för långt tillbaka i tiden. Penningtvättsbrott preskriberas efter fem år, om de inte räknas som grova. Då gäller tio års preskriptionstid.

Åklagaren har tittat på varje transaktion för sig, men Bill Browder hävdar att rättsväsendet borde se helhetsbilden.

– Det som har hänt i Swedbank kan vara den näst största penningtvättskandalen i Europa och det måste räknas som ett grovt brott, säger han.

Bill Browder och hans medarbetare ser nu över möjligheten att få åklagarens beslut överprövat i domstol.

– Vår enda möjlighet är nu att ta till rättsliga åtgärder, säger han.

Han tillägger dock att han ännu inte har bestämt hur han tänker agera.

– Vi har vänt oss till flera advokatbyråer, men vi har ännu inte hittat någon som vill åta sig fallet eftersom de själva har Swedbank bland sina klienter.

Det vilar ett stort ansvar på Swedbanks nya styrelse att lägga alla kort på bordet, säger Bill Browder. Där väljs snart Sveriges tidigare statsminister Göran Persson (S) till ordförande.

– Det är en väldigt utsatt roll han tar på sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons