Annons
Gäst

Daniel Schatz:Bryt tystnaden om V:s skattemiljoner till extremister

Jonas Sjöstedt (V)
Jonas Sjöstedt (V) Foto: FERNVALL LOTTE/TT
Under strecket
Publicerad

Ledarsidan avslöjade nyligen att Vänsterpartiet fortsätter att slussa miljoner kronor i skattemedel till extremister med terrorverksamhet och väpnad revolution på agendan (SvD 22/7).

Vänsterns internationella forum (VIF) har enligt slutrapporter inlämnade till Sida under närmare ett decenium (2009–2017) kanaliserat 6,89 miljoner kronor från statens biståndsbudget till samarbetsprojekt med icke-reformerade kommunistpartier och extremistorganisationer världen över. Verksamheten pågår än i dag.

Bland samarbetsorganisationerna återfinns det colombianska kommunistpartiet (PCC) med hammaren och skäran i partisymbolen. Genom Vänsterpartiets försorg har skattemedel finansierat ”marxist-leninistisk träning” för PCC som har historiska band till Farc-gerillan med terrorism, lönnmord och narkotikahandel på agendan.

Skattemiljoner har slussats till det revolutionära Arbetande massornas parti på Fillipinerna (PLM) vilket har möjliggjort utbildningsverksamhet vid partiets ”politikerskolor”. Samarbetet inleddes 2007 med vänsterkoalitionen ”Massornas Kamp”, ur vilken PLM bildades, som verkat för införandet av planekonomi och upprättandet av kommunistiska folkkommittéer.

Mångmiljonbelopp har kanaliserats till den Demokratiska fronten för Palestinas befrielse (DFLP), vars militära gren har deltagit i terrorattacker mot civila, däribland skolbarn. Organisationen, vars logotyp består av en kommunistisk stjärna och en karta över Palestina där Israel har utraderats, sköt så sent som 2014 raketer mot civila mål i Israel.

Trots att det gått närmare en månad sedan SvD:s avslöjande har Vänsterpartiets missbruk av skattemedel mötts av kompakt tystnad från ansvarigt håll. Varken Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt, Sidas generaldirektör Carin Jämtin eller biståndsminister Peter Eriksson (MP) har kommenterat.

Det är hög tid för biståndsministern att bryta tystnaden. Är det acceptabelt att Vänsterpartiet år efter år slussar svenska skattemiljoner till extremister?

DANIEL SCHATZ är fil. dr. i statsvetenskap och fri skribent, tidigare Visiting Fellow vid Harvard, Stanford och Columbia University i USA.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons