Annons

Budgetvarning: ”Tvärnit för nya hyresrätter”

”En dramatisk åtgärd”. Bostadsminister Peter Eriksson går till attack mot budgeten från M och KD och menar att det blir tvärnit för tusentals nya hyresrätter. Men enligt Moderaterna byggs bostäderna även utan stöd.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Efter reklamen visas:
4 skatteförslag i M + KD budgeten

Cirka 400 byggprojekt med 12 000–16 000 hyresrätter står på spel när investeringsstödet stoppas omedelbart efter nyår. Det hävdar den avgående bostadsministern Peter Eriksson.

Klart är att M och KD:s statsbudget 2019 som klubbades i riksdagen på onsdagen, stoppar det särskilda stöd till nya hyresrätter som varit bostadsminister Peter Erikssons främsta verktyg för att sporra nyproduktion.

– Det blir tvärnit direkt från 1 januari. Det är en dramatisk åtgärd som kommer att påverka hela landets byggindustri mycket negativt om det genomförs, säger Peter Eriksson.

Under 2017 och 2018 har totalt 20 000 hyresrätter i nyproduktion beviljats stödpengar, ett investeringsstöd på cirka 3 miljarder kronor årligen som ges till projekt förutsatt att hyrorna inte överskrider en viss nivå.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP).
Bostadsminister Peter Eriksson (MP). Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons
Annons

Sveriges Byggindustrier – liksom flera borgerliga partier – har tidigare kritiserat investeringsstödet för att snedvrida bygginvesteringar, som de menar inte hamnar där de gör mest nytta. Men stödet tycks ha drivit på projekteringar av smålägenheter, inte minst för studenter. Till exempel uppger det allmännyttiga Skövdebostäder till SvD att investeringsstödet kan kapa hela 25 procent av byggkostnaderna om projektet anpassas så att stödet blir så stort som möjligt.

– Nu vill en rad företag ha kvar det här stödet, bland annat Skanska, hävdar Peter Eriksson, som menar att tillfället att avskaffa investeringsstödet just nu är ”väldigt illa valt eftersom det leder till tvärnit även för hyresrätter”.

Peter Eriksson sticker inte under stol med att bostadsproduktionen under 2018 faller ganska kraftigt av helt andra skäl, nämligen krisen för bostadsutvecklarna sedan amorteringskravet skräptes. Men han resonerar att när det redan finns en begynnande byggkris för bostadsrätter, bör man inte försvåra för andra segment, resonerar han.

– Jag hade kanske kunnat acceptera att man dragit ned på investeringsstödet försiktigt om några år, men inte just nu när övriga byggmarknaden är skakig.

Moderaternas bostadspolitiske talesman Mats Green bekräftar att investeringsstödet försvinner 1 januari.

– Men de flesta av de projekt som söker stöd kommer att byggas även utan stöd. Därför tycker jag att det är ett märkligt utspel från Peter Eriksson.

Enligt Mats Green är det åtgärder för ökad rörlighet på bostadsmarknaden samt att fler ges möjlighet att äga sin bostad som är mer effektivt än att fortsätta ta av skattemedlen för att stödja byggbolag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons