Annons

Bunkring och jobbflytt till Polen – så laddar företagen

Risken för en hård brexit har ökat betydligt – och svenska storföretag vidtar flera åtgärder för att förbereda sig för det värsta. Cherry laddar för jobbflytt till Polen och AB Volvo bunkrar varor hos lokala återförsäljare.

– Vi överväger alla möjligheter för att minimera störningar, säger presschefen Claes Eliasson till SvD.

Publicerad
En Avaaz-aktivist bär en Theresa May-mask när EU-vänliga demonstranter protesterar utanför det brittiska parlamentet.
En Avaaz-aktivist bär en Theresa May-mask när EU-vänliga demonstranter protesterar utanför det brittiska parlamentet. Foto: Frank Augstein/AP

Frågorna kring brexit är fler än någonsin – och för varje dag som går närmar sig Storbritannien en stenhård krasch ut ur EU. Vissa brittiska parlamentsledamöter önskar sig rent av att landet ska stå utan ett brexitavtal på utträdesdagen den 29 mars.

Och effekten för svenska bolag med ekonomiska intressen på de brittiska öarna kan bli omfattande. Lastbilstillverkaren AB Volvo hör till bolagen som förbereder sig för det värsta. En stor potentiell risk är förseningar av leveranser av färdiga produkter, på grund av nya tullregler, enligt presschefen Claes Eliasson.

– Vi överväger alla möjligheter för att minimera störningar, inklusive alternativa transportrutter, större lager i berörda områden och buffertlager hos våra distributionscenter, skriver han i ett mejl till SvD Näringsliv.

Annons

Inom några områden har Volvo byggt upp buffertlager hos återförsäljare i Storbritannien, berättar han.

– På andra områden arbetar vi för att säkra att order lagda före den 29 mars blir levererade så tidigt som möjligt. Vi har också tagit fram beredskapsplaner för Volvo Action Services (journätverk där du 365 dagar per år kan få assistans vid eventuellt behov) för att tillförsäkra att kundsupport alltid kommer att vara tillgänglig oberoende av brexitutfall, skriver Eliasson.

Från och med i december är bankens brittiska filial inte ens längre en svensk bank.

Ett annat svenskt storbolag som kommer att känna av en hård brexit ordenligt är Handelsbanken, som har Storbritannien som näst största marknad. Och bolaget har länge förberett sig för en hård brexit. Från och med i december är bankens brittiska filial inte ens längre en svensk bank – utan ett självständigt dotterbolag.

– Det innebär bland annat att våra kunder omfattas av den brittiska insättningsgarantin och att det är brittiska myndigheter som står för tillsyn av vår verksamhet i Storbritannien, skriver bankens presschef Johan Wallqvist i ett mejl.

Johan Wallqvist menar att trots att en hård brexit kan ”leda till komplikationer” för samtliga branscher – banker inräknat – så påverkar ett brittiskt utträde bolagets verksamhet ”mycket lite”.

– Vår verksamhet i Storbritannien är lokal med lokala kunder och intäkter och kostnader i lokal valuta, precis som på alla våra hemmamarknader. Vi har ett mycket långsiktigt engagemang i Storbritannien och ser många och goda möjligheter att utveckla vår verksamhet där.

Det börsnoterade spelbolaget Cherry bedriver verksamhet i Storbritannien, delvis via dotterbolaget Come On. Enligt Anders Antonsson, kommunikationsansvarig på Cherry, har bolagets brexitprocess pågått under en längre tid.

– Våra dotterbolag är väldigt självständiga och de har fått i uppdrag att kartlägga och förbereda sig inför brexit. Som det ser ut nu kommer verksamheten inte påverkas någonting, säger han.

Vi kommer i så fall erbjuda jobb på Malta, i Sverige eller i Polen. Det finns andra platser att arbeta från.

Svenskar och andra EU-medborgare som arbetar för Come On kommer erbjudas jobb i andra länder ifall de inte längre erhåller arbetsvisum i Storbritannien, säger Anders Antonsson.

– Vi kommer i så fall erbjuda jobb på Malta, i Sverige eller i Polen. Det finns andra platser att arbeta från. Men för svenskar kommer övergångsregler att gälla vid en brexit.

Av de bolag som SvD Näringsliv pratat med är Volvo Cars det som tycks ta brexit med störst ro – oavsett om det blir ett hårt utträde eller ej.

– Eftersom vi inte har tillverkning i Storbritannien ser vi ingen större påverkan, säger presschefen Stefan Elfström.

– Om vi kommer att påverkas är det i så fall i form av en något ökad byråkrati när vi exporterar till Storbritannien. I dag kan vi inte se en större påverkan än så.

Annons
Annons

En Avaaz-aktivist bär en Theresa May-mask när EU-vänliga demonstranter protesterar utanför det brittiska parlamentet.

Foto: Frank Augstein/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons