Annons

Busch Thor: Använd GW-modellen mot sexbrott

Svenska kvinnor blir allt mer otrygga, samtidigt som våldtäktsutredningar läggs på hög. Men många våldtäktsmän skulle kunna buras in om vi lyckas locka tillbaka skickliga erfarna utredare till polisen. En liten kostnad för skattebetalarna skulle bli en enorm vinst för Sveriges kvinnor, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Under strecket
Publicerad

Ebba Busch Thor och Leif GW Persson.

Foto: TT

Ebba Busch Thor och Leif GW Persson.

Foto: TT
Ebba Busch Thor och Leif GW Persson.
Ebba Busch Thor och Leif GW Persson. Foto: TT

DEBATT | SEXUALBROTT

De rödgröna kallar sig ”världens första feministiska regering” och stoltserar med en särskild myndighet för könspolitik, Jämställdhetsmyndigheten. Den sysselsätter sig bland annat med ”menscertifiering av arbetsplatser” och att ”motverka den ensidiga och mansdominerade debatten om kärnvapen”.

Samtidigt är svenska kvinnor otryggare än någonsin, enligt Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning. Nästan var tionde ung kvinna uppgav att de under året utsatts för ett allvarligt sexualbrott, alltså försök till eller fullbordad våldtäkt. På fem år har utsattheten för allvarliga sexualbrott bland unga kvinnor ökat med mer än 370 procent.

Nästan varannan ung kvinna, 44 procent, känner sig otrygg utomhus på kvällen – i det egna bostadsområdet. Det är logiskt: mer än var tredje ung kvinna utsattes för sexualbrott förra året.

Annons
Annons

Om det är vad regeringen kallar feminism, så behöver Sverige en ny feminism.

Jag och Kristdemokraterna har mött mycket motstånd när vi har talat om behovet av en ny syn på jämställdhet. Vi utgår mindre från hur det ser ut i börsbolagens styrelserum, och mer från hur det ser ut på gatan.

Vänstern valde att angripa mig i stället för samhällsproblemen.

För några veckor sedan skrev jag en artikel om min hemstad Uppsala. Reaktionen från vänster blev tyvärr vad man kunde förvänta sig. Trots att Uppsala på några år har fått landets högsta nivå av utsatthet för sexualbrott; trots att trygghetsundersökningen visat att Uppsala på ett år fick ungefär 18 000 offer för sexualbrott; trots att både poliser och kommunanställda bekräftat hur gäng trakasserar unga kvinnor; trots allt det, så valde vänstern att angripa mig i stället för samhällsproblemen.

Men jag och KD tänker inte svika. På våra kommundagar i Örebro presenterar vi ytterligare förslag för att förbättra vanliga kvinnors vardag. KD har tidigare lagt förslag på flexiblare familjepolitik, stärkta pensioner och en rad andra områden för att ge kvinnor frihet. I dag bygger vi vidare på vår politik för den rent fysiska tryggheten.

Ett problem är att våldtäktsutredningar läggs på hög. Polisen är för upptagen med att utreda skjutningar och annan gängkriminalitet. Antalet kvalificerade utredare är för lågt. Och sådana tar tid att utbilda.

Men det finns utredare. Om vi bara kan övertala dem att komma tillbaka till jobbet. Varje år pensioneras omkring 500 poliser. Bland dem många skickliga utredare.

Annons
Annons

Med ett upp till 50-procentigt lönepåslag för pensionerade poliser som väljer att återgå till utredartjänst skulle många av våldtäktsmännen kunna buras in. En polis som pensionerats med 38 000 kronor i månadslön, skulle kunna få 57 000 kronor per månad för att börja jobba heltid igen. I kombination med det utökade jobbskatteavdraget som pensionärer får redan i dag, skulle lönepåslaget göra ett par extra år i polisen mycket attraktivt.

Det här är ingen dyr reform. Antagligen skulle den rymmas inom polisens budget redan i dag. Men vi vill garantera att den blir av, med statlig finansiering. Om vi kan locka tillbaka 400 utredare, skulle det kosta omkring 400 miljoner kronor per år. I realiteten är kostnaden lägre, då en del av beloppet är skatter som går tillbaka in i statskassan igen. Det är en liten kostnad för skattebetalarna, men en enorm vinst för Sveriges kvinnor.

Jag kallar det GW-modellen, efter kriminologiprofessor Leif GW Persson som ursprungligen lyfte förslaget att plocka in pensionerade poliser.

Han är kanske inte heller precis urtypen för vad regeringen skulle kalla feminist. Men vi behöver som sagt en ny sorts feminism i Sverige.

Ebba Busch Thor
partiledare Kristdemokraterna

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons