Annons

Göran Eriksson:Busch Thor är ute efter snabb politisk revansch

Framgång föder framgång och Ebba Busch Thor tänker slåss för att rädda sin hotade vinnarposition. Almedalsveckan visar att hon är beredd att ta stora risker för att återigen få se Kristdemokraterna lyfta.

Under strecket
Publicerad

Ebba Busch Thor (KD) talade i Almedalen under lördagskvällen.

Foto: Adam Ihse /TT Bild 1 av 1

Ebba Busch Thor (KD) talade i Almedalen under lördagskvällen.

Foto: Adam Ihse /TT Bild 1 av 1
Ebba Busch Thor (KD) talade i Almedalen under lördagskvällen.
Ebba Busch Thor (KD) talade i Almedalen under lördagskvällen. Foto: Adam Ihse /TT

1. Vad var utmärkande för Ebba Busch Thors tal i Almedalen?

Talet var – för att låna ett uttryck som hon själv använde i sitt tal – en sorts politisk basar där hon hade med snart sagt varje uppslag som kan tänkas vända KD-kurvan uppåt igen.

Det politiska minnet är ofta kort, men Ebba Busch Thor har inte glömt att hon var partiledare för Kristdemokraterna i drygt tre år utan att någonting hände med opinionssiffrorna. Lyftet kom först i slutet av valrörelsen 2018, raketen sköt i väg efter valet och stannade inte förrän i slutet av EU-valrörelsen – troligen ett resultat av debatten om abortfrågan. Årets Almedalsvecka visar att Ebba Busch Thor är ute efter snabb revansch.

2. På vilka sätt har det märkts?

Inte minst genom den noggrant marknadsförda lunchen med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Den var egentligen bara en konsekvens av KD:s policyförändring i mars, men den placerade i ett slag återigen Kristdemokraterna i centrum av den svenska politiska debatten. Och fast lunchen intogs i Stockholm, så kom den att prägla årets Almedalsvecka.

Annons
Annons

3. Och hur märktes Busch Thors revanschlust i Almedalstalet?

Hennes anförande var som sagt en välsorterad basar av hårda angrepp och oblyga inviter. De hårdaste attackerna riktades förstås mot ”januaripartierna” som hon definierade som ”socialister, radikaler och liberaler”.

Men hon hade också en passage med hård kritik mot penningtvättande banker, med löner och förmåner som får en att rodna. Här återkom kritiken mot elitfeminismen och mångkulturalismen och mot bristerna i välfärden. Ett avsnitt anslöt till en strömning som återkommit i många partiers budskap i Almedalen – orättvisa villkor för landsbygden.

4. Och vilka var de oblyga inviterna?

Framför allt den hand som Ebba Busch Thor räckte ut mot Liberalernas nyvalda partiledare Nyamko Sabuni. ”Jag vill idag rikta mig direkt till henne: Bryt upp! Du vet att Stefan Löfven inte är rätt man att leda Sverige” sa Ebba Busch Thor och uppmanade Sabuni att skriva ett gemensamt budgetförslag och fälla regeringen Löfven redan i höst.

Ebba Busch Thor vet förstås att det inte kommer att hända. Men precis som med närmandet till SD så framställer det här Kristdemokraterna som ett parti är ivrigt att uppnå ett maktskifte. Ivrigare än Moderaterna, och det var ju i hög grad gamla M-sympatisörer som lyfte KD mot himlen.

5. Och vilka är riskerna som KD-ledningen är beredda att ta?

Både Annie Lööf och Nyamko Sabuni har sagt att Kristdemokraterna måste välja – det går inte att både förhandla med Sverigedemokraterna och de gamla Allianspartierna, om det skulle bli aktuellt. Men närmandet till SD splittrar också det egna partiet, ända upp i den högsta ledningen.

Ebba Busch Thor behöver en revansch också för att behålla auktoriteten i partiet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons