Annons

Busch Thor: ”Handlar inte om Annie Lööf”

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor tonar ner betydelsen av att KD och M stoppade Annie Lööf (C) från att få sonderingsuppdraget:

– Det här handlar om Sveriges bästa. Det här handlar inte om Annie Lööf, sade hon i TV4:s nyhetsmorgon.

Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Blir Kristersson statsminister nu?

KD-ledaren fick i TV4:s nyhetsmorgon frågan om den senaste splittringen mellan de fyra borgerliga partierna L, C, KD och M kommer att bli dödsstöten för Alliansen – det som många politiska bedömare redan slagit fast.

– Det beror på hur det här slutar. Alliansen finns inte till för vår egen skull utan för vad vi gemensamt tror är bäst för Sverige, säger hon i TV4.

Många politiska bedömare anser att sammanhållningen inom alliansen knakar i fogarna.

Annons

Att M och KD stoppade Annie Lööf att få talmannens sonderingsuppdrag för att bilda regering följdes upp av Liberalernas och Centerpartiets raka besked att de inte kommer att stödja Ulf Kristerssons regering eftersom den blir beroende av Sverigedemokraterna.

– Vi kommer att rösta nej, sade partiledaren Jan Björklund. Lika kategoriskt negativ var Annie Lööf när hon fick samma fråga.

Björklund ansåg det vara förvånande att Moderaterna stoppade Annie Lööf när hon ville sondera möjligheterna till ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet.

”Alliansen behöver samarbeta med något parti för att kunna regera; märkligt att avfärda MP och ta risken att i stället bli helt beroende av SD”, skrev Björklund på Twitter.

M och KD invände under måndagen mot beskrivningen att man stoppat Lööf från att sondera. Partierna menade att Lööf i egenskap av C-ledare hade kunnat sondera möjligheterna, men inte som Alliansens förespråkare – om ambitionen är att skapa en regering som tar stöd av Miljöpartiet.

Ebba Busch Thor.
Ebba Busch Thor. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons
Annons

Ebba Busch Thor.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons