Annons

Busch Thor: ”Beskedet om SD är i linje med vårt löfte”

Kristdemokraterna öppnar för att förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen. Ebba Busch Thor (KD) säger att hon kan tänka sig att personligen diskutera sakfrågor med Jimmie Åkesson (SD).

– Det kommer att bli annorlunda i utskotten och i det dagliga arbetet i riksdagen framöver, säger hon.

Under strecket
Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Så säger Ebba Busch Thor (KD) om samarbetet

Torsdagens besked från Kristdemokraterna innebär ett avsteg från tidigare löften om att inte förhandla med Sverigedemokraterna. Den nya inriktningen, som av KD:s partiledning kallas för ”ett nytt parlamentariskt förhållningssätt”, innebär att partiet i framtiden kan tänka sig att förhandla med samtliga riksdagspartier, alltså även SD.

Partiledaren Ebba Busch Thor säger att omsvängningen är ett resultat av det nya politiska landskap som uppstått sedan Centerpartiet och Liberalerna ingått ett budgetsamarbete med den rödgröna regeringen.

– Det kommer att bli annorlunda i utskotten och i det dagliga arbetet i riksdagen framöver, säger hon till SvD.

Kan du själv tänka dig att sätta dig ner och förhandla med Jimmie Åkesson?

– Ja, om det skulle vara motiverat och om det skulle behövas på partiledarnivå. Väldigt många politiska frågor löses ju i utskotten, så det är där jag ser det som mest naturligt att den typen av samtal sker.

På frågan om vilka sakfrågor KD kan förhandla med SD om nämner Ebba Busch Thor vården – exempelvis förslaget att förstatliga sjukvården – och kriminalpolitiken.

Annons
Annons

KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
KD-ledaren Ebba Busch Thor.
KD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: Henrik Montgomery/TT

Torsdagens besked har lett till hård kritik från Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). C-ledaren kallar KD:s beslut för ”ett historiskt misstag”. Jimmie Åkesson (SD) välkomnade dock beskedet och meddelade att han ”ser fram emot fruktbara samtal”.

Kritiker menade samtidigt att KD:s beslut innebär att C och L under vinterns statsministeromröstningar hade rätt i sina farhågor om att en M+KD-regering skulle öppna för förhandlingar med SD.

Det här är ett resultat av att C och L spräckte Alliansen.

Ebba Busch Thor håller inte med om det.

– Det finns inget fog för det alls. Det här är ett resultat av att C och L spräckte Alliansen, och att vi nu måste förhålla oss till ett helt nytt parlamentariskt läge. Så det här kommer efter deras agerande.

Du kritiserade C och L för att bryta mot sina vallöften när de hjälpte Löfven fram till makten. Bryter du inte själv ett vallöfte nu om att inte förhandla med SD?

– Jag gav vallöften i ett parlamentariskt läge där Alliansen jobbade nära tillsammans, och där vi var beredda att tillsammans byta ut Stefan Löfven och ge Sverige en borgerlig regering. Nu har C och L i stället gett Sverige en socialdemokratisk regering. Det har kastat omkull allt. I det läget ger jag ett nytt besked som fortfarande ligger i linje med vårt överordnade löfte om att stå för våra värderingar och få igenom vår politik.

Annons
Annons

Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger till TT att han egentligen inte tycker att KD:s besked är så dramatiskt. Och för Moderaterna förändrar det inget, hävdar han.

- Det är helt rimligt att man i utskotten kan prata om konkreta sakfrågor med alla partier för att få igenom sin politik. Det sker redan i dag, på den punkten ser jag ingen dramatik i KD:s besked, säger Billström till TT.

På frågan om vilken skillnad han ser i KD:s hållning och Moderaternas efter Ebba Busch Thors utspel säger han:

- Vi, Moderaterna, anpassar inte våra förslag efter SD. Vi driver vår politik, vi ser inga praktiska behov att förhandla särskilt med Sverigedemokraterna. Om borgerlig politik ska gå igenom måste alla Allianspartier, och SD, rösta för den. Det sker ju hela tiden i alla fall, säger Billström som tar två exempel från justitieutskottet och trafikutskottet alldeles nyligen.

Sådana tillfällen kommer det många fler av, spår han.

- Vi ser inte framför oss att det skapas något nytt block, säger Billström.

KD-ledaren säger också att beskedet inte innebär att det nu kommer att bildas ett konservativt block – något som SD eftersträvat.

KD:s nya linje har förankrats i partistyrelsen och i partiets riksdagsgrupp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons