Annons

Lööf om mötet mellan KD och SD: ”Beklagar”

Foto: Ebba Busch Thor på Facebook

Ebba Busch Thor har ätit lunch med SD-ledaren Jimmie Åkesson och hans stabschef för att ”diskutera ett antal politiska frågor”, skriver KD-ledaren på Facebook. Mötet kritiseras nu av Annie Lööf (C).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”I flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande. De frågor vi berört är framförallt sjukvården och energipolitiken men även den kommande parlamentariska utredningen om migration”, skriver Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på Facebook.

Expressen var först med att rapportera om lunchmötet, som enligt tidningen ägde rum 12.30 på tisdagen.

– Det är positivt att KD nu tar det här steget och kan diskutera sakpolitik med fler än deras före detta kollegor i Alliansen, säger Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson till Expressen, och uppger att mötet var givande.

”Vi representerar olika partier med olika bakgrund och olika ideologisk utgångspunkt. Men i flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande”, skriver Ebba Busch Thor.

Också Jimmie Åkesson skriver om mötet på Facebook:

”Sverige har stora problem. Dessa kräver lösningar. Därför är det viktigt att man ibland möts över partigränserna för att diskutera dem på riktigt. Partier är sällan överens om allt, men i frågor där viss samsyn finns bör man kunna mötas och ha konstruktiva samtal för Sveriges bästa. Som i dag under en trevlig lunch mellan Jimmie Åkesson, Ebba Busch Thor och deras stabschefer. På dagordningen stod bland annat sjukvårdsfrågan och energipolitiken.”

Annons
Annons

Centerns partiledare Annie Lööf var snabb att kritisera mötet. På Twitter skriver hon:

”Jag beklagar att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor. Det är inte en väg vi vill gå. Det finns stora möjligheter att finna bra lösningar för sjukvård, migration och energi utan att ge makt till ett främlingsfientligt parti som SD.”

Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitet, anser att det är ytterligare ett steg i en riktning mot att SD hanteras på ett annat sätt än tidigare.

– Det är första gången som någon partiledare varit så nära förhandlingar med SD. Det ligger väl i linje med det som Ebba Busch Thor tidigare sagt, att hon tänker sig att man kan lägga fram sin politik och ta stöd från de som vill stödja den politiken, säger han.

I sitt Facebook-inlägg lyfter Ebba Busch Thor också fram att partiet tidigare i våras gick ihop med Vänsterpartiet för att stärka Finansinspektionen och motverka penningtvätt.

Enligt Niklas Bolin var det redan då flera som tolkade det som en strategi för att kunna avdramatisera ett eventuellt framtida samarbeta med SD.

– Det är svårt att veta, men det går lätt att tolka på det sättet. Det passar väl in i den strategin, men det kan ingen utom de inblandade svara på, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons