Annons

Busch Thor: ”Otroligt magstarkt av Löfven”

Hon är besviken över att ha använts som slagträ i Centerpartiets förhandlingar med Stefan Löfven. Men KD-ledaren Ebba Busch Thor vill ändå inte vända sig till Sverigedemokraterna för samarbete. I stället har hon en plan för att ta Jimmie Åkessons väljare.

Under strecket
Publicerad

Efter 3,5 års kräftgång har Ebba Busch Thor lyft sitt parti och lockat 3000 nya medlemmar på en månad.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 3
Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3
Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3

Efter 3,5 års kräftgång har Ebba Busch Thor lyft sitt parti och lockat 3000 nya medlemmar på en månad.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Kommer Löfven sitta hela perioden, Busch Thor?

Som av en händelse kommer man till Jan Björklunds kontor om man går åt vänster från hissen och till Ebba Busch Thors om man går till höger. De sitter på samma våningsplan, men Liberalerna och Kristdemokraterna har valt helt olika vägar i det nya politiska landskapet.

Efter 3,5 års kräftgång har Ebba Busch Thor lyft sitt parti och lockat 3000 nya medlemmar på en månad.
Efter 3,5 års kräftgång har Ebba Busch Thor lyft sitt parti och lockat 3000 nya medlemmar på en månad. Foto: Tomas Oneborg

I en rad intervjuer har både Jan Björklund och Annie Lööf lagt skulden för Alliansens död på M och KD, då de valde att själva försöka bilda en regering som krävde Sverigedemokraternas stöd.

Ebba Busch Thor menar att försöket att bilda en mindre M-KD-regering var den bästa lösningen när det inte gick att få till en alliansregering.

– Till syvende och sist gjorde vi olika bedömningar av vad som var parlamentariskt möjligt.

Annars borde man kanske ha varit ärlig med det här tidigare, att man kunde tänka sig att släppa fram Stefan Löfven.

Annons
Annons

Det knakade länge i Alliansens fogar. Liberalernas avgående ledare Jan Björklund har berättat om hur han började förankra ett möjligt samarbete med Socialdemokraterna i sitt parti redan 2017. Han lovade även, efter Anna Kinberg Batras SD-utspel samma år, sina barn att aldrig ge Sverigedemokraterna inflytande.

Sett till det – trodde du verkligen att L och C skulle stödja er till sist?

– Ja, annars borde man kanske ha varit ärlig med det här tidigare, att man kunde tänka sig att släppa fram Stefan Löfven och inte sagt till väljarna under hela valrörelsen att man inte skulle göra det, säger Ebba Busch Thor.

På frågan om vad KD-ledaren anser om Björklunds uttalande om att han har varit tydligast av alla partiledare svarar Busch Thor med ett Margaret Thatcher-citat:

– Det är väl det där uttrycket att if you have to tell people you are a lady...

Ebba Busch Thors bild i dag är att det – tvärtemot vad Centerpartiets Annie Lööf menar – i praktiken tidigt var kört för en regering ledd av Ulf Kristersson. Alla förslag om nya politiska eftergifter och garantier för att utestänga SD från inflytande fick nekande svar.

– Nu finns det ju en del av de som var med och förhandlade, på de här skärgårdsöarna utanför Stockholm, för C och L som indikerar att man använde förhandlingarna med M och KD bara för att trissa budet med S. Det är klart att det inte känns så kul att höra i efterhand.

Jag vill inte låtsas som om att det inte varit otroligt tufft mellan partierna.

KD-ledaren Ebba Busch Thor återkommer flera gånger till att ett borgerligt samarbete är det enda sättet att hålla S borta från makten. Samtidigt kan inte Alliansen återuppstå i sin gamla form. Trovärdighetsproblemen är för stora. Något nytt krävs.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

– Jag vill inte låtsas som om att det inte varit otroligt tufft mellan partierna. Men det är klart att vi kommer att samarbeta om olika frågor även i närtid.

Foto: Tomas Oneborg

Hon står dock fast vid att KD inte kommer att ändra inställning i regeringsfrågan och medverka till en framtida situation där man fortsätter att ”ge S vetorätt” på vem som får lov att tillträda i regeringsställning.

– För det är i praktiken det ställningstagandet som L och C har nu.

Det finns en osund nästan sjuklig besatthet av Sverigedemokraterna.

Då bygger ett framtida samarbete på att L och C ändrar sig om SD?

– Man måste hitta andra sätt att navigera. Det finns en osund nästan sjuklig besatthet av Sverigedemokraterna och det gör att ens politiska prioriteringar och avvägningar blir ganska annorlunda, säger Ebba Busch Thor.

Du säger att en samlad borgerlighet är enda sättet att stoppa S – men i flera mätningar skulle ju M, KD och SD ha en majoritet i riksdagen?

– Jag är fortfarande beredd att bilda en borgerlig regering under de förutsättningarna. Det finns tre partier i renodlad opposition i dag. Men det finns ju bara två borgerliga partier i opposition och det är med Moderaterna som vi på olika sätt i första hand utvecklar vårt samarbete med, säger Ebba Busch Thor.

I en intervju med SvD sa SD-ledaren Jimmie Åkesson nyligen att han tror att Ebba Busch Thor kommer att bli den första partiledaren som talar med honom.

Annons
Annons

Varför kan du inte sätta dig ner med Jimmie Åkesson?

– Varför jag inte kan bjuda honom på en pizza i Sölvesborg? Nej, men vi har ju haft vår hållning i relationen till Sverigedemokraterna under hela tiden jag har varit partiledare. Jag tycker att om man ska se till vilka man ska ha djupgående samarbetet med, eller bilda regering med, så måste det finnas en ganska stark värdegemenskap.

Det finns väl andra nivåer för att förankra sin politik än att sitta i regering eller ha ett ”djupgående samarbete”?

– Men för oss har det inte varit aktuellt att göra det med Sverigedemokraterna. Vi har dessutom haft ett otroligt tajt samarbete med Alliansen som vi velat värna för att kunna utmana Socialdemokraterna och då är det ju där vi har lagt vårt fokus.

Det är väldigt många väljare som söker efter ett alternativ som är på riktigt.

Ni växer och tar väljare från SD, något som M misslyckats med, hur ska ni fortsätta att ta väljare från SD?

– Det var ju väldigt känsligt bara för några år sedan att prata om var väljarna finns, och var man kan plocka väljare, därför att alla förutsätter att man då ska bli som ett annat parti. Men vi är kristdemokrater. Och det är väldigt många väljare som söker efter ett alternativ som är på riktigt, inte så räddhågset kring vad bilden blir på kort sikt i medier och som vågar gå rätt på. Den rakheten är ju något som vi får otroligt mycket tummar upp kring.

Den andra orsaken handlar, enligt KD-ledaren, om att partiet har lösningar kring äldreomsorg och sjukvård och uppmärksammar den oro kring trygghet och välfärd som finns hos SD-väljare. Och att de ”vågar prata både om behovet av fler poliser och värderingar i frågan om brottsbekämpning och integration”.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Tonläget har varit högt från alla parter efter den historiska uppgörelsen. I en intervju förra veckan med SvD sa statsminister Stefan Löfven att ”nu med januariavtalet kan vi stå upp för ett samhälle med fria medier och oberoende rättsväsende, själva grunden för den liberala demokratin”.

Jag tycker ju att det är otroligt magstarkt ifrån en statsminister att man bidrar till att måla upp ett fiktivt hot.

Det har tolkats som att han ställer detta mot en M-KD-regering med stöd av SD, vilket får Ebba Busch Thor att reagera starkt.

– Jag tycker ju att det är otroligt magstarkt ifrån en statsminister att man bidrar till att måla upp ett fiktivt hot. Men det har ju varit det främsta maktmedlet för S i allt detta. Hade det tjänat deras intressen hade man inte tvekat i fem sekunder att ha en annan relation till Sverigedemokraterna. Nu var det här det främsta medlet för att spräcka Alliansen.

Har du inte spelat med liknande kort när du sagt att samarbetet göder extremism och populism?

– När man hittat en vänstervariant på decemberöverenskommelsen genom januariavtalet gynnar man V och SD, vilket vi ser redan nu.

Foto: Tomas Oneborg

Förra veckan ringde det i Ebba Busch Thors telefon och när hon hörde Jan Björklunds röst var den första tanken att det gällde den kommande skattereformen. I stället berättade han att han skulle sluta. Ebba Busch Thor tror att en ny partiledare som ”ser värdet av att liberala, kristdemokrater och konservativa samarbetar” kan vara positivt för ett borgerligt samarbete.

Men hon tror inte att en ny partiledare ruckar på januariavtalet i första taget.

– De har som parti fattat beslut om den så jag räknar med att det krävs ganska mycket för att röra sig i den frågan. Jag uppfattar att det mer handlar om hur Socialdemokraterna agerar, säger Ebba Busch Thor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons