Annons

Busch Thor: SD har inte gjort upp med sitt förflutna

Ebba Busch Thor på plats i Visby.
Ebba Busch Thor på plats i Visby. Foto: Adam Ihse/TT

Ebba Busch Thor vill “kraftigt öka” de inre utlänningskontrollerna för att färre människor ska söka sig till Sverige. Det sa KD-ledaren på SvD:s scen under Almedalsveckan.

Under strecket
Publicerad

Det numera berömda lunchen mellan Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson.

Foto: Ebba Busch Thors Facebooksida Bild 1 av 1

Kristdemokraterna röstade i juni med regeringen för att utöka rätten till anhöriginvandring i den tillfälliga migrationslagen. Ungefär samtidigt skrev KD-ledaren Ebba Busch Thor i en debattartikel i SvD att hon vill att Sverige ska anpassa reglerna kring sitt mottagande av människor från andra länder till de övriga nordiska ländernas – för att minska söktrycket på Sverige med 70 procent.

När hon frågades ut på SvD:s scen i Visby under Almedalsveckan sade Ebba Busch Thor att hon inte ser en motsättning mellan KD:s hållning i anhöriginvandring och målet att kraftigt minska mottagandet. Även om “det finns en risk” att utökad möjlighet till anhöriginvandring blir en så kallad pull-faktor – alltså något som bidrar till att människor väljer att söka sig till Sverige – tror hon inte att det är avgörande för om människor söker sig hit.

Efter reklamen visas:
Busch Thor: "Uppenbart att SD inte fullt ut har gjort upp med sitt förflutna"

En åtgärd som Ebba Busch Thor däremot menar skulle få färre att söka sig till Sverige är att öka antalet inre utlänningskontroller.

– Vi menar att det behövs en översyn av hela utlänningslagen. Vi behöver kraftigt öka de inre utlänningskontrollerna. För det är en stor pull-faktor, att människor vet att det går att komma till Sverige och vistas här utan att söka asyl. Sen kan du få avslag en, två, tre, fyra gånger utan att behöva lämna landet, säger Ebba Busch Thor.

Annons
Annons

Det numera berömda lunchen mellan Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson.

Foto: Ebba Busch Thors Facebooksida Bild 1 av 1

Hon säger att KD inte har alla åtgärder för att minska söktrycket klara, utan vill diskutera med andra partier.

– Men låt oss åtminstone börja med att, istället för att begrava frågan på EU-nivå i långa förhandlingar där Stefan Löfven inte kommer framåt, titta på de andra nordiska länderna. Låt oss börja med att säkerställa de inre utlänningskontrollerna.

Det numera berömda lunchen mellan Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson.
Det numera berömda lunchen mellan Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. Foto: Ebba Busch Thors Facebooksida

Tidigare i veckan åt Ebba Busch Thor lunch i Stockholm med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson för att diskutera politik.

– Vi åt köttbullar med potatismos. Det finns ett bra och smidigt matställe i Gamla stan. Där köpte vi lunchen. Sen åt vi. Syftet med lunchen var inte maten utan samtalet, sade Ebba Busch Thor.

I en intervju med Dagens Nyheter i augusti förra året fick Ebba Busch Thor en fråga om under vilka omständigheter hon skulle kunna samarbeta med SD. Hon svarade att SD inte klarar av att låta alla människors lika värde genomsyra politiken, och att hon inte heller såg att partiet skulle komma till en punkt där de gjorde det.

Tog dom sig till den punkten?

– Nej, jag ser inte att det skett någon större förändring hos Sverigedemokraterna sedan förra året. Det är uppenbart att man fortfarande inte fullt upp gjort upp med sitt förflutna, med sin bakgrund, i och med att man återkommande har problem med att ganska högt uppsatta företrädare gör uttalanden som är fullkomligt oacceptabla, säger Ebba Busch Thor.

Hon menar också att KD och SD har olika bakgrund och står på “helt olika ideologisk bas”. Men KD har omprövat sin hållning, dels i och med att Centerpartiet och Liberalerna valde att ge stöd till Stefan Löfvens regering genom Januariavtalet.

– Därmed sprack vår allians, vår ram för hur vi har kunnat få igenom så mycket kristdemokratisk politik som möjligt försvann. Vi var tvungna att ompröva.

– Det andra vi omprövat är ståndpunkten att man inte skulle kunna sitta ner och prata med och föra politiska samtal med en part som man står långt ifrån ideologiskt och politiskt. Där har vi ändrat oss.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons