Partiledaren Ebba Busch Thor (KD) och före detta partiledaren Alf Svensson vid Kristdemokraternas kommundagar i Örebro.
Partiledaren Ebba Busch Thor (KD) och före detta partiledaren Alf Svensson vid Kristdemokraternas kommundagar i Örebro. Foto: Pavel Koubek/TT

Busch Thors Uppsala-tid – underkänd av de äldre

Långa köer, sjunkande kvalitet och växande skulder. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor brukar gå till hård attack mot regeringen Löfvens välfärdssvek. SvD undersöker hur det egentligen gick när det var hon själv som hade ansvaret för äldreomsorgen som kommunalråd i Uppsala.

Publicerad

Välkommen till Ebba-land. På 60-plusmässan på IFU Arena i KD-ledarens hemstad Uppsala verkar alla gilla Ebba Busch Thor. De gråhåriga besökarna som provar vin, lyssnar på Björn ”På Spåret” Hellberg och spelar bingo tillhör också Kristdemokraternas starkaste väljargrupp.

Bengt Lindholm, 65, iklädd hög svart hatt och frack – eftersom han marknadsför spökvandringarna på Österbybruks herrgård – är imponerad av KD-ledaren.

– Jag tycker att hon är rak i sina värderingar. Hon vänder absolut inte kappan efter vinden. Det händer mycket med gängbildningar och så i Uppsala. Jag tror att man vill tillbaka till det traditionella och där har ju Ebba Busch Thor varit mycket stark, säger han.

Bengt Lindholm tycker att det har stor betydelse att Ebba Busch Thor kommer från bygden. Det ökar hans förtroende för henne.
Bengt Lindholm tycker att det har stor betydelse att Ebba Busch Thor kommer från bygden. Det ökar hans förtroende för henne. Foto: Simon Rehnström

Marianne Heijkenskjöld, 76, har nyss dansat linedance. Nu blir hon sminkad inför modevisningen på mässan.

– Ebba är ung, trevlig och energisk. Hon har gjort väldigt bra saker för äldre i Uppsala, hon har engagerat sig. Hon lyckades väl kanske inte helt möjligen.

Marianne Heijkenskjöld sminkas av Tuva Johansson från Hagströmska gymnasiet. ”Jag tycker att Ebba Busch Thor några gånger då hon pratade om äldre, hon verkade energisk”, säger hon.
Marianne Heijkenskjöld sminkas av Tuva Johansson från Hagströmska gymnasiet. ”Jag tycker att Ebba Busch Thor några gånger då hon pratade om äldre, hon verkade energisk”, säger hon. Foto: Simon Rehnström
Annons

Kristdemokraterna har gått som en raket i opinionen det senaste året: från 2,4 procent i somras till 9,4 procent i SvD/Sifos väljarbarometer. Och Ebba Busch Thor är i dag den partiledare som väljarna har högst förtroende för av alla, enligt Demoskop.

En stor del av framgångsreceptet har varit att fokusera på äldre väljare och frågor som vård och omsorg. Samt rikta hård kritik mot regeringen Löfven – med kampanjer som ”stoppa välfärdssveket mot våra äldre”. Det har gjort att Kristdemokraterna når över 12 procent i gruppen 65-plus.

I helgen hyllas Ebba Busch Thor på partiets kommundagar i Örebro av över tusen lokalpolitiker som ska tala om hur partiet ska leverera sitt ”välfärdslöfte” ute i kommunerna.

Men hur gick det egentligen för Ebba Busch Thor när hon själv var kommunalråd i Uppsala mandatperioden 2010–2014 med ansvar för stadens äldreomsorg?

Liberalernas Mohamad Hassan, som i dag styr Uppsala ihop med S och MP, var kommunalråd i den borgerliga koalitionen efter valet 2010.

– Många höjde på ögonbrynen när en så ung person fick ansvar för en miljardbudget. Men Ebba hade ett driv som imponerade. Hon var väldigt målmedveten och visste vad hon gjorde, säger han.

Annons
Ebba Busch Thor (KD), under sin tid som Kommunalråd i Uppsala Kommun.
Ebba Busch Thor (KD), under sin tid som Kommunalråd i Uppsala Kommun. Foto: Björn Wanhatalo/TT

Ebba Busch Thor beskriver det själv som ”ett fullständigt paradigmskifte” i Uppsala, när makten under hennes tid förflyttades från politiker, handläggare och utförare – till de äldre.

Vad hon och allianskollegorna gjorde var att konkurrensutsätta äldreomsorgen och införa LOV – lagen om valfrihetssystem – för hemtjänsten, hemsjukvården och äldreboenden. Det blev fritt fram för privata företag att starta verksamhet i Uppsala och konkurera om de äldre.

Men långt ifrån alla utförare uppfyllde kommunens kvalitetskrav och flera fick sina avtal uppsagda på grund av allvarliga brister – allt från underbemannade demensboenden till bluffrapporterande hemtjänstföretag.

Ett bevis på att äldreomsorgen fungerade, menar Ebba Busch Thor i dag.

Annons

– Det är inte ett problem att man kastar ut utförare som inte sköter sig. Jag har alltid välkomnat en mångfald av utförare, men det kräver högt ställda krav och noggrann uppföljning. Vi lade mycket mer tid på uppföljning än andra kommuner, säger hon.

”Hon är påläst, snabbtänkt och sätter tummen på problemen”, menar Ingrid Gustafsson. Vännen Margareta Eklund tycker att det är ju bra med valfriheten som införs, men att det är svårt att få det man vill ha.
”Hon är påläst, snabbtänkt och sätter tummen på problemen”, menar Ingrid Gustafsson. Vännen Margareta Eklund tycker att det är ju bra med valfriheten som införs, men att det är svårt att få det man vill ha. Foto: Simon Rehnström

Socialdemokraten Caroline Hoffstedt, som tidigare satt i äldrenämnden ihop med Ebba Busch Thor och i dag har hennes frågor som kommunalråd, beskriver reformerna på ett annat sätt.

– Det var en ideologiskt driven privatisering där aktiebolag skulle driva vårdboenden. Man upphandlade snabbt och med lägsta pris och ställde till problem med aktörer som inte klarade av det.

Ebba Busch Thor tycker att Hoffstedts kritik är märklig.

– Tvärtom tog ju jag bort upphandlingar till lägsta pris och gick över till fast pris, så att utförarna fick konkurrera med kvalitet istället.

Annons

I Socialstyrelsens öppna jämförelser mäts kvaliteten i äldreomsorgen utifrån en lång rad indikatorer.

Redan 2010, när Ebba Busch Thor tog över ansvaret för äldreomsorgen från sin partikamrat Gustaf von Essen, låg Uppsala långt ner på rankingen bland landets kommuner. Både när det gällde nöjdheten med hemtjänsten och särskilda boenden.

Ebba Busch Thor (KD),under hennes tid som Kommunalråd i Uppsala Kommun.
Ebba Busch Thor (KD),under hennes tid som Kommunalråd i Uppsala Kommun. Foto: Björn Wanhatalo/TT

När hon lämnade Uppsalapolitiken fem år senare för att bli partiledare hade kommunen halkat ner ytterligare i jämförelsen. Uppsala återfanns nu på placering 258 respektive 218 av Sveriges 290 kommuner.

KD-ledaren menar att det delvis kan förklaras med att storstäder har svårare förutsättningar att bedriva äldreomsorg än mindre kommuner.

– Jag är självkritisk till vissa delar, det var jag redan då. Men det fanns också flera andra delar där utvecklingen gick åt rätt håll och där vi ökade nöjdheten bland de äldre tydligt, säger hon.

Annons

Under valrörelsen var KD-ledarens kritik hård mot regeringen kring de växande köerna inom vården. Under hennes egen tid i Uppsala fanns samma problem. Mellan 2010 och 2015 ökade väntetiden till särskilt boende i Uppsala från 77 till 91 dagar, nästan dubbelt så långt som snittet bland landets kommuner.

– Lagen säger att är man beviljad en äldreboendeplats så ska man få den inom tre månader. Vi låg antingen inom tre månader eller precis på, och det var otroligt viktigt för oss. Vi hade jättelånga köer när KD tog över ansvaret för äldreomsorgen 2006 och jobbade väldigt systematiskt för att nå en balans, säger Busch Thor.

Är du nöjd med resultatet av dina år i Uppsala?

– På det stora är jag det. Sedan finns det enskilda delar där jag önskar att vi hade orkat göra mycket mer och bättre. Men man ska också ta hänsyn till många viljor, i det här fallet fyra viljor i den allians som hade majoritet under två mandatperioder, säger hon.

Uppsala är i dag en av Sveriges mest skuldsatta kommuner.

Tittar man närmare på statistiken framgår att kommunen fördubblade sin skuldsättning mellan 2010 och 2015, både räknat i kronor och per capita.

Annons

En naturlig konsekvens av att staden växte, menar Ebba Busch Thor i dag.

KD-ledaren drev samtidigt igenom både höjda avgifter för matlådor och trygghetslarm och besparingar på bokservicen på äldreboenden.

S-kommunalrådet Caroline Hoffstedt ser en politisk agenda bakom den totalt sett försämrade ekonomin.

– KD vill framhålla sig som ett äldrevänligt parti som värnar de äldre, men i Uppsala under Ebba Busch Thor agerade man tvärtom. Vi har haft tuffa år för att sanera underskottet vi fick ärva.

 Ilze Udris Johansson tycker att Ebba Busch Thor har växt som politiker. Men minns inte mycket från hennes tid i Uppsala.
Ilze Udris Johansson tycker att Ebba Busch Thor har växt som politiker. Men minns inte mycket från hennes tid i Uppsala. Foto: Simon Rehnström

Det starka stödet för Ebba Busch Thor på seniormässan i Uppsala verkar inte ha att göra med hennes tid i Uppsala – och knappt med konkret politik.

– Jag gillade henne inte från början, men hon har blivit mer rak och pratar så att man förstår. Hon har ett bra budskap om välfärden, säger 68-åriga Ilze Udris Johansson, 68 år, innan hon sätter och testar en högteknologisk massagestol.

Bengt Lindholm tycker att det har stor betydelse att Ebba Busch Thor kommer från bygden. Det ökar hans förtroende för henne.

Foto: Simon Rehnström

Marianne Heijkenskjöld sminkas av Tuva Johansson från Hagströmska gymnasiet. ”Jag tycker att Ebba Busch Thor några gånger då hon pratade om äldre, hon verkade energisk”, säger hon.

Foto: Simon Rehnström

Ebba Busch Thor (KD), under sin tid som Kommunalråd i Uppsala Kommun.

Foto: Björn Wanhatalo/TT

”Hon är påläst, snabbtänkt och sätter tummen på problemen”, menar Ingrid Gustafsson. Vännen Margareta Eklund tycker att det är ju bra med valfriheten som införs, men att det är svårt att få det man vill ha.

Foto: Simon Rehnström

Ebba Busch Thor (KD),under hennes tid som Kommunalråd i Uppsala Kommun.

Foto: Björn Wanhatalo/TT

Ilze Udris Johansson tycker att Ebba Busch Thor har växt som politiker. Men minns inte mycket från hennes tid i Uppsala.

Foto: Simon Rehnström