Annons

Nobelkvällens andra miss kom redan före förrätten

Miss under middagen, en underhållningspunkt som fick klart flest applåder och oväntad kombination till förrätt. Läs SvD:s rapport från festernas fest i Stadshuset.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

1 / 16

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bussen till festernas fest

De av oss som inte tillhör kvällens mest prominenta gäster får köa till abonnerade SL-bussar som kör mellan Konserthuset och Stadshuset, där kvällens bankett är.

Kön till bussarna är lång och sträcker sig hela vägen från Kungsgatan och upp till Konserthusets entré.

Ombord på bussen jag kom med är det trångt, folk står upp och en dem knappar på sin telefon. Precis som i vanlig rusningstrafik alltså. Men lite gladare stämning och de flesta pratar faktiskt med varandra.

Annons
Annons
Foto: Frida SundkvistBild 1 av 1

2 / 16

Jordärtskocka till förrätt

Foto: Frida Sundkvist

Till förrätt får gästerna pressad och torkad jordärtskocka, serveras med kålrabbiblommor, smaksatta med ingefära samt mildrostad kålbuljong.

Huvudrätten består av frasig lammsadel, potatisterrin med Svedjancrème, gulbeta, saltbakad rotselleri, äppelsallad och rosmarinkryddad lammsky.

Efterrätt: Frostig blåbärsbavaroise, blåbärsglass med citrontimjan, limegelé, limecurd och limemaränger.

I glasen serveras Taittinger Brut Réserve, Domini la Cartoixa Formiga De Vellut 2014, Viña Errázuriz Late Harvest Sauvignon Blanc 2016.

Dessutom bjuds på kaffe och nobelmuseets teblandning, Grönstedts Extra Cognac, Facile Punsch och Stenkulla Brunn mineralvatten.

Annons
Annons

Kocken Malin Söderström

Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 1

3 / 16

Kocken om Nobelmenyn: ”Blåbär kan vara svårt”

Kocken Malin Söderström
Kocken Malin Söderström Foto: Bezav Mahmod

Kocken Malin Söderström anser att årets Nobelmeny utmärker sig för sin miljömedvetenhet.

– En väl sammansatt meny som ligger rätt i tiden, man skulle kalla den för en miljömedveten meny. Både att köra på en vegetarisk förrätt och att välja säsongsenliga råvaror, säger hon.

Frasig lammsadel med potatisterrin, hur låter det som huvudrätt?

– Lamm är ju en härlig råvara och jag tvivlar inte på att det kommer att vara tillagat på ett bra sätt. Det låter gott helt enkelt.

Gästerna har garanterat en fantastisk måltid framför sig.

Efterrätten är det enda som skapar huvudbry för kocken.

– Jag vet att dessertmästaren Daniel Roos hade ett annat alternativ med svartvinbär från början, men jag tror att det här blir gott det med. Blåbär kan ju vara lite svårt att göra något med då smaken är så snäll. Men med lite djärvt lime så tror jag att man får en fin sammansättning.

Hur tror du gästernas upplevelse kommer vara ikväll?

– Gästerna har garanterat en fantastisk måltid framför sig, säger Malin Söderström.

Annons
Annons
Foto: Dan Hansson Bild 1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 2 av 2

4 / 16

Vinexperten: ”Klockrena viner”

Foto: Dan Hansson

SvD:s vinexpert Mikael Mölstad har kikat på vinlistan till årets bankett.

– Klockrena viner, det enda man kan anmärka på är förrätts-champagnen. Namnet är välbekant, den har varit med på banketten fyra år i rad nu. Skillnaden i år är att man gjort ett rejält nedköp, säger han.

– Förra året var det ett riktigt fint årgångsvin, mer än tre gånger dyrare än årets version som är mer av en standard-champagne.

Huvudrättsvinet, Cartoixa Formiga, var dock mer av en bubblare för Mikael Mölstad.

– Det kommer från en liten, familjeägd gård i södra Katalonien som är känd för kraftfulla viner på garnacha-druvan. Druvans skogsbärstoner gör att det till en given kombo med lamm och vilt. Vinet ligger rätt i tiden då det är både ekologiskt och veganskt, det vill säga att äggvita inte använts vid reningen.

Mikael Mölstad avslutar med efterrättsvinet som sägs ha en naturlig sötma då det gjorts på druvor som fått torka ihop på grenen innan de skördas.

– Druvan ger citrustoner som jag tror kommer passa fint med efterätten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

5 / 16

Dukat med Nobelservisen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Redo för bankett!

SvD är nu på plats i Blå Hallen i Stadshuset, efter en väldigt lång resa med SL-buss, som abonnerats för gästerna. Det är dukat med nobelservisen och om några minuter anländer honnörsbordet ned för trapporna. 

På kvällens meny finns bland annat lamm med potatisterrin och gulbetor.

För egen del ska jag äta vegetariskt i kväll, och den menyn är ännu inte känd. Andra år har de helt enkelt bytt ut köttet eller fisken och bjudit pä till exempel gulbeta. Nu när det redan ingår i huvudrätten får vi se vad det blir!

Kvällens tema som är det arktiska islandskapet kommer märkas bland annat genom att någon ska spela på instrument gjorda av is. Spännande, tror jag.

Annons
Annons

6 / 16

Näringslivshöjdare på plats

Det här är inte bara en kväll för forskarna. Nobelfesten samlar många höjdare från det svenska - och internationella näringslivet.

I kväll är ABB:s vd Ulrik Spiesshoffer på plats, en person som annars är sällsynt i det svenska näringslivet eftersom han och bolaget har sin bas i Schweiz. Här finns även Jacob Wallenberg och H&M:s ordförande Stefan Persson. 

Annons
Annons

7 / 16

Avgående teaterchef kom inte

SvD:s Erica Treijs är bjuden på festen som privatperson. Hon skulle haft Kulturhuset stadsteaterns avgående chef Benny Fredriksson till bordet, men han kom inte. Benny Fredriksson avgick efter en granskning av Aftonbladet där anställda och tidigare anställda kritiserade hans ledarstil.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

8 / 16

Aj, aj, aj – kvällens andra miss

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bordet intill mitt satte sig ned direkt efter att gästerna kommit ned för trappan, och fick med sig minst fyra bord till. Aj aj aj! Här ska man invänta att honnörsbordet sätter sig.

Jag och min bordsherre från Reuters höll oss givetvis stående.

Kvällens tema är det arktiska islandsskapet, vilket märks i taket här i Blå Hallen, som lyses upp av blått och vitt sken, likt vatten som reflekteras mot en vägg. Honnörsbordet har prytts av lysande iskristaller och ljusa pastellfärgade blommor.

Annons
Annons

Kronprinsessan Victoria under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm på söndagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 2

Joan Glashow och statsminister Stefan Löfven under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 2 av 2

9 / 16

"Oväntad kombination men gott"

Kronprinsessan Victoria under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm på söndagen.
Kronprinsessan Victoria under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm på söndagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vegetariskt till förrätt.

Nobelbanketten överraskar och serverar vegetariskt till förrätt - till alla. Åtminstone de två senaste åren har i stället vegetarianerna fått kött eller fisk utbytt mot en gulbeta eller liknande, men i år är det samma för alla. Modigt val av förrätt! Och det är så gott så här inne lär det inte finnas några köttvurmare som orkar klaga.

"Oväntad kombination men gott", säger min bordsherre. 

Förrätten består av jordärtskocka med kålrabbi och smaksatt med ingefära. Till det dricker vi champagnen Tattinger. 

Joan Glashow och statsminister Stefan Löfven under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm.
Joan Glashow och statsminister Stefan Löfven under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

10 / 16

Huvudrätten långt från förrättens klass

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu har varmrätten serverats på borden. Det är lamm med potatisterrin, äppelsallad och lammsky. För egen del blir det vegetariskt, en svamp i stället för lamm. Vi vegetarianer fick tyvärr vänta 20 minuter extra på vår mat, men det är inte lätt när många ska få mat samtidigt. Huvudrätten är god, men långt från samma klass som förrätten. 

Samma besked kommer från mina bordsgrannar. Lammet var gott, men kanske inte det bästa lammet de ätit. Potatisterrinen hyllad dock av alla vid bordet! 

Om vinet är betyget glasklart: Fantastiskt gott. Vinet är Domini La Cartoixa Formiga De Vellut, 2014. Ekologiskt, så det tänket är verkligen tydligt på årets Nobelmiddag.

Annons
Annons

11 / 16

Cullbergbaletten kvällens höjdpunkt

Kvällens höjdpunkt, sett till underhållningen, var Cullbergbaletten som dansade till musik av Vivaldi, som framfördes av violinisten Lisa Långbacka. Uppträdandet fick långa applåder och det var tydligt att det var mycket uppskattat av gästerna. 

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

12 / 16

"Det kan vara lite kött i"

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Äntligen dessert! Som vi har väntat! De tre kockarna har fått sina applåder och nu är det äntligen dags att få smaka på desserten.

Men vi som inte äter kött får än en gång vänta på vår tur, eftersom "det kan vara lite kött i" kvällens dessert, som är blåbärsglass med någon form av gelé.

Men! När den vegetariska glassen äntligen serveras så är det såklart väldigt gott.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

13 / 16

Stress stress stress!

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vi ligger 15 minuter efter schemat, kanske främst för att hedersgästerna var 8 minuter sena till festen i Blå hallen.

Att vi ligger efter i tidsschemat märks på serveringspersonalen som rusar runt, runt och delar ut kaffekoppar till höger och vänster. 

Det går undan, kan man säga. Men nu börjar nobelpristagarnas tal. Först ut: Fysikpriset om gravitationsvågor.

Annons
Annons
Foto: Frida Sundkvist. Bild 1 av 1

14 / 16

Cissi har serverat på Nobelfetsen i 29 år

Foto: Frida Sundkvist.

Vi sitter vid bord nr 54 inne i Blå hallen och vår servitris Cissi, 65, har serverat på Nobelfesten varje år i 29 år. 

– Jag ska ända upp till 30, säger hon.

Tåget från Gävle gick kl 10.15 i morse, och hon tar tåget hem igen kl 23.45. Då är hon hemma igen 00.30. Därför gick hon nu efter kaffet. 

Slutar du efter 30 gånger?

– Nej, det tror jag inte. 

Annons
Annons

Kemipristagaren Jacques Dubochet håller tacktal.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

15 / 16

Politiskt Nobeltal

Kemipristagaren Jacques Dubochet håller tacktal.
Kemipristagaren Jacques Dubochet håller tacktal. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De tre första pristagarna som håller tal får hela Blå hallen att skratta. Fysikpristagaren jämför chansen att upptäcka gravitationsvågor med chansen att hitta en lägenhet i New York, och det förstnämnda är uppenbarligen enklare. 

Men, det är också tal med politisk innebörd. Pristagaren i fysiologi/medicin, Michael Rosbash sa att det i dessa tider är viktigt att stå emot onda krafter.

"Åtta av tio pristagare är amerikaner. Men fyra är invandrare, eller barn till invandrare". 

Ekonomipristagaren Richard Thaler hyllade de andra pristagarna i sitt tal. Och pratade om vad han själv gjort och om människan han upptäckt, homo economicus.

"Till och med vd:ar är människor", sa han och fick gästerna att skratta.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

16 / 16

Middagen avslutas – taffeln är bruten

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter prick fyra timmar är årets Nobelmiddag över, 15 minuter senare än planerat. Vi har bjudits på god mat, fantastiska drycker och givande tal från Nobelpristagarna. 

Tack för att ni följt oss på SvD.se! 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons