Annons

Bussförare blev diskriminerade

Tre förare som fyllt 70 år åldersdiskriminerades av bussföretaget Keolis, konstaterar Arbetsdomstolen. Nu tvingas bolaget betala ersättning till förarna.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Foto: Claudio Bresciani/TT

Två av förarna arbetade i Stockholmsområdet och den tredje i Jönköping. När Keolis nekade dem fortsatt tidsbegränsade behovsanställningar drev Diskrimineringsombudsmannen frågan till Arbetsdomstolen (AD). Företaget döms nu att betala 40 000 kronor till var och en av förarna.

– Det som är vägledande i den här domen är att åldersdiskrimineringsförbudet gäller även när det rör personer äldre än 67 år som söker tidsbegränsade anställningar, säger Marie Nordström, jurist vid Diskrimineringsombudsmannen, till TT.

Hon säger att det finns ytterligare några ärenden som gäller samma sak och samma arbetsgivare, men hon förväntar sig nu att det blir förlikning i de fallen.

– Det är en framgång, inte bara för mig utan även för mina kollegor som är 69 och 68 år som vill fortsätta att köra, säger en av busschaufförerna till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Enligt Keolis har bolaget en övre åldersgräns på 70 år för att upprätthålla trafiksäkerheten.

"Tyvärr fråntar domen Keolis och andra företag i branschen rätten att själva ta ansvar för sitt trafiksäkerhetsarbete", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons