Annons

Butiksdöden – snaran dras åt

Butikskrisen växer. Venue Retail Group AB är i rekonstruktion. Och MQ byter namn till Marqet. Men de är inte ensamma. Flera butikskedjor lever med kniven mot strupen och tvingas ta in nytt kapital för att inte kollapsa.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 1

1 / 11

Accent är i rekonstruktion

Pengarna är slut och Venue Retail Group AB, som driver Accent och genom dotterbolag äger Rizzo, Morris och avdelningar på varuhuset NK, har ansökt om rekonstruktion vid Stockholms tingsrätt. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen, där man också konstaterar att ”den ekonomiska utvecklingen under året har varit utmanande.”

Totalt har koncernen runt 115 butiker i Sverige och Norge och har under de senaste tiden stängt butiker och satsat på e-handel. Dock har de satsningarna inte kompenserat för tappad försäljning från nedlagda butiker.

I samband med rekonstruktionen meddelar Venue Retail att ytterligare butiker ska läggas ned.

Koncernen har i dag 420 medarbetare, men hur det ser ut framöver är ovisst. Man planerar att minska ”antalet arbetade timmar i butik” och dra ner på personalkostnaderna på huvudkontoret.

Annons
Annons

MQ byter namn till Marqet

Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet Bild 1 av 1

2 / 11

MQ byter namn

MQ byter namn till Marqet
MQ byter namn till Marqet Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet

MQ byter namn till Marqet, det stod klart nyligen. I samband med namnbytet lanseras ett nytt butikskoncept.

Sedan tidigare har bolaget tampats med minskad försäljning och dras med ett negativt resultat. Under bolagets fjärde kvartal, som sträcker sig fram till slutet av augusti i år minskade försäljningen med nära 9 procent. Nettoomsättningen uppgick till 406 miljoner kronor och periodens resultat blev en förlust på 13 miljoner kronor.

Läget har varit kärvt under många kvartal och bolaget har tvingats skära ned på personal, och stänga butiker. En fjärdedel av Joy-butikerna har stängt.

I våras beslöt styrelsen att ta in 176 miljoner kronor genom en företrädesemission. Pengarna behövs för att ordna bolagets finansiering och för att genomföra den åtgärdsplan som lades fram tidigare i år.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

3 / 11

Gamestop stänger butikerna i Norden

Foto: Jessica Gow/TT

Spelkedjan Gamestop ska stänga butiker i Norden, skriver tidningen Computer Sweden som tagit del av information som skickats till de anställda. Nedmonteringen av butiksnätet kommer att ske stegvis under det kommande året, skriver tidningen.

Den amerikanska kedjan, som har cirka 5 700 försäljningsställen runt om i världen, har haft problem en längre tid med sjunkande försäljning. Bolagets aktie rasade 16 procent efter att rapporten i september kom in lägre än väntat.

I samband med den flaggade bolaget att de skulle stänga 180-200 butiker innan årets slut. Det uppgav branschtidningen Dagens Handel i början av september.

Annons
Annons

XXL tvingas ta in 400 miljoner kronor.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT Bild 1 av 1

4 / 11

XXL tvingas ta in nytt kapital

XXL tvingas ta in 400 miljoner kronor.
XXL tvingas ta in 400 miljoner kronor. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Den norska sportkedjan XXL dras med svag försäljning och stora vinsttapp. Under tisdagen den 15 oktober meddelade bolaget att man ska ta in 400 miljoner genom en emission.

Bolagets aktie, som är noterat på Oslobörsen tog rejält med stryk efter att emissionsplanerna blev kända. XXL-aktien föll 17 procent till 18,1 norska kronor efter beskedet, skriver norska ekonomisajten E24.no.

Rörelseresultatet i tredje kvartalet väntas landa på 135 miljoner norska kronor, enligt XXL. Det är ett vinsttapp på mer än 30 procent från fjolårets 190 miljoner.

Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 1

5 / 11

Twilfit

Foto: Hasse Holmberg/TT

Underklädeskedjan Twilfit är försatt i rekonstruktion. Bolaget uppges ha över 100 miljoner kronor i skulder, enligt branschtidningen Habit. Kedjan har 57 butiker i Sverige och enligt rekonstruktionshandlingarna, som Habit tagit del av, runt 370 anställda.

En negativ försäljningstrend, dyra och långa hyreskontrakt, investeringar i nya affärssystem och en webbplattform är några orsaker till att man nu behöver genomföra rekonstruktionen. Dessa kostnader har under tid har tärt på både lönsamhet och likviditet.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

6 / 11

Retail and Brands tar in nya pengar

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Modebolaget Retail and Brands som driver Polarn o Pyret, Brothers och butiker på NK, fortsätter att kämpa med sjunkande försäljning och pressade mariginaler.

Bokslutsårets fjärde kvartal, som redovisades den 10 oktober, blev dystert. Resultatet efter skatt blev en förlust på 106 miljoner kronor.

Samtliga bolag har problem, besöken i butikerna minskar och färre handlar. Sämst går Polarn o Pyret, med både svag försäljning och försämrad bruttomarginal.

För att stärka kassan tar man in 85 miljoner kronor i en nyemission. Därtill förlängs ett obligationslån på två år.

Annons
Annons
Foto: Josefine Laul Bild 1 av 1

7 / 11

Whyred i rekonstruktion

Foto: Josefine Laul

Klädmärket Whyred har stora problem. Bolaget dras med försäljningstapp, stora förluster och ansökte i början av oktober om rekonstruktion. Skulderna uppgår till drygt 30 miljoner kronor och bolagets omsättning har på kort tid mer än halverats.

Bolagets chefdesigner Roland Hjort tvingas också bort från bolaget, något han själv berättar på sociala medier. Hjort var med att grunda varumärket 1999.

Annons
Annons
Foto: Ross D Franklin/AP Bild 1 av 1

8 / 11

Forever 21 riskerar konkurs

Foto: Ross D Franklin/AP

Den amerikanska klädkedjan Forever 21 lämnade in en ansökan om så kallat konkursskydd i september. Hundratals butiker i 40 länder ska stängas.

Bolaget grundades i Kalifornien på 1980-talet och har över 800 butiker runt om i världen. Nu ska runt hälften av butikerna stängas och verksamheten avslutas i 40 länder, bland annat i Kanada och Japan.

Under drygt två år har mer än 20 amerikanska detaljhandelskedjor inlett konkursförfaranden, däribland Sears och Toys R Us.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

9 / 11

JC i konkurs

Foto: Jessica Gow/TT

Efter att JC:s rekonstruktion inte gått i mål försattes bolaget i konkurs i våras. Så gott som alla butiker stängde. Den tidigare delägaren Iliya Meric köpte dock JC-butiken i Kungens kurva, ett varulager på cirka 70 000 artiklar och varumärket med planer på att driva verksamheten vidare, har tidningen Market berättat.

JC försattes i rekonstruktion i början av februari, efter att bolaget haft stora ekonomiska problem - bland annat skulder på över 200 miljoner kronor.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

10 / 11

Room i konkurs

Foto: Jessica Gow/TT

Under sommaren 2019 stängde möbel- och heminredningskedjan Room och Habitat sina tre butiker. Orsaken var att Urbanus AB, som drev butikerna försattes i konkurs. Verksamheten hade under en längre tid problem med sin lönsamhet.

Room hade butiker i Mall of Scandinavia, Sickla Köpkvarter, Täby centrum och Skrapan på Södermalm i Stockholm.

Annons
Annons
Foto: Ingrid Dahlbäck/TT Bild 1 av 1

11 / 11

och dessa försvann i fjol

Foto: Ingrid Dahlbäck/TT

Den danska leksaksjätten Top-Toy, som tidigare drev 226 BR-butiker och 72 Toys R Us-butiker i Norden försattes i konkurs efter en misslyckad julhandel i slutet av 2018. Och leksaksbutikerna stängde.

Under hösten tvingades lågpriskedjan Club Xprs i konkurs, ett femtiotal anställda blev av med jobbet och fyra varuhus fick stänga.

Heminredningskedjan Gallerix, med 16 butiker och e-handel försattes i konkurs under sommaren 2018.

I början av året sattes bolaget bakom varumärket Boomerang i konkurs varpå butikerna stängde. Varumärket köptes senare av Tisenhultgruppen äger det idag.

Prylkedjan Hobbex stängde majoriteten av sina fysiska butiker under fjolåret efter en period av kraftigt minskad försäljning. Även Odd Molly bantade butiksnätet - två tredjedelar av butikerna försvann.

Annons
Annons
Annons
Annons