Annons

Malin Ekman:Framgång i ”fina salonger” sänkte Buttigieg – hoppar av

Pete Buttigieg meddelade sin avgång under ett tal i sin hemstad South Bend, Indiana.
Pete Buttigieg meddelade sin avgång under ett tal i sin hemstad South Bend, Indiana. Foto: Santiago Flores/South Bend Tribune/TT

Pete Buttigieg ger upp ambitionen att bli Demokraternas presidentkandidat. Trots en lovande start gick kalkylen inte ihop. Fjärdeplatsen i South Carolina blev spiken i kistan, skriver Malin Ekman.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

NEW YORK. På söndagskvällen meddelade Pete Buttigieg att han ger upp.

Ett stort beslut mindre än två dygn före primärvalens julafton: Supertisdagen då 15 stater röstar.

För bara någon vecka sedan var ”Mayor Pete” kandidaten med flest säkrade delegater. Med storslam i Iowa och en andraplats i New Hampshire avancerade han till att omtalas som en kandidat med faktisk potential.

Ändå gick kalkylen inte ihop. Fjärdeplatsen i South Carolina i lördags var inte bara nedslående i sig själv för kandidaten. Den gav också en fingervisning om hans förmodade chanser framåt i racet.

Resultatet bekräftade vad strategerna fruktat och bedömarna väntat sig: Pete Buttigieg har svårt att gå hem bland afroamerikanska väljare. Enligt en mätning fick Pete Buttigieg bara tre procent av deras stöd i South Carolina.

Det bådade illa för fortsättningen av kampanjen.

Att det gick bra i de första och homogena delstaterna sade lite om hur det skulle gå i de kommande. South Carolina, där en majoritet av de demokratiska väljarna är afroamerikaner, var ett Lackmustest.

Annons
Annons

”Mayor Pete” - mittenkandidaten som gick till val på att förena de demokratiska väljarna med en politik som tilltalar många - lyckades helt enkelt inte ena en tillräckligt bred väljarbas.

Pete Buttigieg är öppet homosexuell men ingen identitetspolitiker. Han gjorde ingen poäng över att kunde bli den första presidenten i USA:s historia med en ”First gentleman” vid sin sida. Politiskt opponerade han sig mot partiets förflyttning åt vänster, liksom föreställningen att den var det enda sättet att förnya partiet.

I ett demokratiskt fält präglat av ålderstigna kandidater stack Buttigieg ut med sina 38 år. Född 1982 framstod han ung och lovande. Han hade, om man vill vara generös, en aura av en modern JFK.

Men hans låga ålder var också en del av problemet. Medan den 40 år äldre demokratiska vänsterkandidaten Bernie Sanders fyllde arenor med unga entusiaster lockade Pete Buttigieg mestadels en medelålders- och äldre publik till gymnastiksalarna han abonnerade under sin kampanj.

Andra väljare, särskilt unga, var ambivalenta. Buttigiegs klanderfria cv - i korthet: Harvardexamen, militärbakgrund, sjuspråkig, borgmästare vid 30 - alienerade dem. På gott och ont stöttades Buttigieg av kända och inflytelserika. Amerikanska Vogues chefredaktör Anna Wintour hörde till fansen.

Men att han gick hem i de fina salongerna användes mot honom. Buttigieg kritiserades av rivalerna för att vara miljardärernas favoritkandidat. Att låta välbeställda köpa in sig på middagssittningar ansågs otidsenligt och stötande.

Pete Buttigieg försvarade sig med att han förväntade sig att de rika bidrog mer till hans kampanj – precis som han förväntade sig att de skulle betala mer i skatt om han blev president.

Han drog in motsvarande hundratals miljoner kronor till kampanjen som nu går i stöpet.

På kort tid har fältet smalnat av och kastats om. Den tidigare hedgefonddirektören Tom Steyer hoppade av i lördags efter en stor insats med svagt utfall i South Carolina. Samtidigt vann Joe Biden, den tidigare vicepresidenten som fallit platt i flera andra delstater, en jordskredsseger och bevisade därmed att han inte kan räknas bort.

I skrivande stund har Pete Buttigieg inte gett sitt officiella stöd till någon av sina tidigare rivaler.

Efter reklamen visas:
Buttigieg hoppar av som presidentkandidat
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons