Annons

”Bygg ett modernt bibliotek på Blasieholmen i stället”

Ill: Nobelhuset AB
Ill: Nobelhuset AB

KULTURDEBATT | Ge stockholmarna det bibliotek de förtjänar, skrev Elisabet Andersson i SvD nyligen. Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie, och Erik Fichtelius, utredare av en nationell biblioteksstrategi, håller med och kommer med konkreta förslag för var det skulle ligga, vad det skulle heta och vem som skulle betala.

Under strecket
Publicerad

Ge stockholmarna det bibliotek de förtjänar, skriver Elisabet Andersson. Hon hänvisar till Helsingfors nya praktbygge – det skimrande nya biblioteket Ode: ”En manifestation av det demokratiska samhällets kärlek till kunskapsspridning.” En sådan manifestation skulle behövas även i Stockholm, skriver hon.

Vi håller med och har ett förslag till hur det skulle kunna gå till. Men låt oss först konstatera att detta är helt i linje med det förslag till nationell biblioteksstrategi vi just lämnat till regeringen. Där lyfter vi fram biblioteket som samhällets öppna rum:

”Det är ingen tillfällighet att det just nu runt om i världen byggs helt nya bibliotek för möten och upplevelser. Helsingfors har fått sitt nya Centrumbibliotek mellan järnvägsstationen och riksdagshuset. Oslo bygger sitt nya stadsbibliotek i hamnen, granne med operan och centralstationen. Köpenhamn har Den sorte diamant och Århus har det nya moderna biblioteket Dokk1. Utvecklingen i våra grannländer och andra länder kan tjäna som inspiration.”

Ta vid där planerna på ett Nobelcenter tog stopp! Bygg ett modernt, vackert funktionellt och öppet bibliotek.

Annons
Annons

I den nationella biblioteksstrategin ”Demokratins skattkammare” betonar vi bibliotekens roll som en självständig institution till demokratins försvar och funktion.

Vi konstaterar att biblioteken tillhör folket:

”Här finns källorna lätt tillgängliga för alla utan kostnad för den enskilde. Här finns både den önskade och oväntade, den bekväma och den obekväma kunskapen. Här finns vårt kulturarv och vårt kunskapsarv. Här är tyst och lugnt men här förs också samtal och diskussioner.”

Vi konstaterar att när det gäller den digitala utvecklingen ligger de svenska biblioteken långt efter sina nordiska grannar. Men detta gäller också själva biblioteksbyggnaderna. I flera stora svenska städer finns visserligen härliga, vackra och välfungerande bibliotek, men inget i närheten av vad andra länder kan visa upp.

Asplundsbiblioteket i Stockholm med sin vackra rotunda är själva sinnebilden för de svenska biblioteken. Så fort någon vill fotografera eller filma ett bibliotek så hamnar man gärna där, i Stockholms stadsbibliotek. Men det är gammalt, slitet, för litet och i akut behov av renovering. För att göra det till ett modernt bibliotek, ett samhällets öppna rum, skulle det antagligen behöva byggas om så mycket att Asplunds arkitektur skulle gå förlorad till höga kostnader. Bättre då, som föreslås i SvD, att bygga nytt.

Det skulle kunna heta Selma Lagerlöf-biblioteket. Så hyllar vi folkets författarinna som också är Nobelpristagare.

Nu råkar det ju finnas en plats mitt i Stockholm som skulle kunna platsa. Lika fin och central och nära vattnet som de nya biblioteken i Helsingfors, Oslo och Köpenhamn. En plats invid nyrenoverade Nationalmuseum, nära Moderna museet, nära KB och på kort båtavstånd från Nordiska museet och Vasamuseet. En plats där planerna på att bygga ett Nobelcentrum nyligen havererat. Men där man istället för ännu ett museum skulle kunna resa ett folkets bibliotek. Ett öppet rum, en hyllning till kunskap, litteratur och demokrati.

Ta vid där planerna på ett Nobelcenter tog stopp! Bygg ett modernt, vackert funktionellt och öppet bibliotek. Låt också de tänkta finansiärerna av Nobelcentret få vara med och betala det nya Folkets bibliotek. De kan få sina namn i guld i entrén, och en livslång inbjudan till Nobelfesten. Biblioteket skulle kunna lånas ut till Nobelpriset vid behov.

Det skulle kunna heta Selma Lagerlöf-biblioteket. Så hyllar vi folkets författarinna som också är Nobelpristagare. Och Stockholm skulle kunna få ett efterlängtat, riktigt bibliotek.

Gunilla Herdenberg

Riksbibliotekarie

Erik Fichtelius

Utredare av en nationell biblioteksstrategi

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons