Annons

Bygget kring Nacka-pärlan: ”Tack för att de tänkte om”

Järla gård ligger numera mitt i ett bostadsområde, men länge var omgivningen fylld av industrilokaler och fabriker. SvD-läsaren Anders Wirström har tagit bilder som visar hur det såg ut före bostadsbyggandet i slutet av 1990-talet.

Under strecket
Publicerad

Järla gård 1997 jämfört med i dag. I bakgrunden på den äldre bilden syns fabriksbyggnaden som försvann strax efteråt.

Foto: Anders WirströmBild 1 av 12
Foto: Anders WirströmBild 2 av 12
Foto: Anders WirströmBild 3 av 12
Foto: Anders WirströmBild 4 av 12
Foto: Anders WirströmBild 5 av 12
Foto: Anders WirströmBild 6 av 12
Foto: Anders WirströmBild 7 av 12
Bild 8 av 12
Bild 9 av 12

Arkitekterna bakom ritningen som till slut gällde var Håkan Jersenius och Vernon Gracie.

Bild 10 av 12
Foto: Anders WirströmBild 11 av 12
Foto: Anders WirströmBild 12 av 12

1 / 5

Järla gård 1997 jämfört med i dag. I bakgrunden på den äldre bilden syns fabriksbyggnaden som försvann strax efteråt.
Järla gård 1997 jämfört med i dag. I bakgrunden på den äldre bilden syns fabriksbyggnaden som försvann strax efteråt. Foto: Anders Wirström

Flera SvD-läsare har mejlat in fina historier och bilder efter Stockholmsgåtan som handlade om Järla gård. En läsare berättar att hans farmor och farfar bodde i huset på 1930-talet.

Men vi börjar med Anders Wirström som bor strax intill Järla gård sedan många år. Han är mycket förtjust i området där han ser gården som en pärla. 1997 tog han flera fina egna bilder – precis innan gårdens omgivning förvandlades. AB de Laval flyttade till området i slutet av 1800-talet och sedan följde många år av industriverksamhet och under flera år även en plats för småhantverkare. Anders Wirström minns att det kunde ha slutat med helt andra typer av hus:

”Första ombyggnadsförslaget var ett eko från miljonprogrammet, en fortsättning på stilen som finns i området bredvid: stora punkthus. Arkitekt Håkan Jersenius fick nys om detta av en granne till mig i Lillängen och gjorde ett motförslag på en sommar. Kommunen ändrade sig då förslaget kommit och byggde (tack o lov) det som står där i dag. Det blev många gränder och gårdar utan återvändsgränder, låga hus, varierat med tema.”

Här ytterligare några bilder på Järla gård 1997 – jämfört med i dag:

Foto: Anders Wirström
Foto: Anders Wirström
Foto: Anders Wirström
Foto: Anders Wirström
Foto: Anders Wirström
Foto: Anders Wirström

Här följer två av ritningarna som visar ursprungsförslaget – följt av förslaget som blev verklighet:

Arkitekterna bakom ritningen som till slut gällde var Håkan Jersenius och Vernon Gracie.
Arkitekterna bakom ritningen som till slut gällde var Håkan Jersenius och Vernon Gracie.

Här även några färska bilder från bostadsområdet som Anders Wirström har tagit:

Foto: Anders Wirström
Foto: Anders Wirström

En annan läsare har också god kunskap om Järla gård – eftersom hon bor i huset:

Annons
Annons
Foto: Johan LindbergBild 1 av 1

2 / 5

Foto: Johan Lindberg

Så här skriver läsaren Maria Fahlén som bor på Järla gård: ”Vi bodde i en annan ny lägenhet på andra sidan parken i Järla sjö och sneglade många år på herrgården och drömde oss bort om att bo där. När det väl var klart att det skulle bli bostadsrätter var vi snabba att hänga på låset för att signa upp för en lägenhet. Jag läste i en redogörelse kring herrgårdens historia att det en gång i tiden fanns tolv kakelugnar i huvudbyggnaden men tyvärr är det ju ett minne blott nu, jag tror att det är totalt tre kvar men som har anor ändå från 1700-talet vilket är fanatiskt.

När vi flyttade in ville vi gärna knyta an till Järla Sjö övriga historia och installerade en AGA spis (eftersom Gustaf Dahlén som du säkert känner till var verksam i området), förutom att laga mat värmer den upp lägenheten och torkar tvätt vid den om det behövs, trodde aldrig jag skulle kunna bli så förtjust i en spis och ett hus såsom vårt.”

Nästa läsarhistoria om gården handlar om 1930-talet:

Annons
Annons

Järla gård på 1930-talet.

Foto: PrivatBild 1 av 2

Från vänster dottern Astrid Lindgren, sonen Bengt (SvD-läsaren Erik Lindgrens far), sonen Gunnar, samt föräldrarna Märta och Tyko Lindgren.

Foto: PrivatBild 2 av 2

3 / 5

Järla gård på 1930-talet.
Järla gård på 1930-talet. Foto: Privat

Erik Lindgrens farfar och farmor bodde på Järla Herrgård på 1930-talet: ”Min farfar Tyko Lindgren var kamrer på Delaval. Han hade arbetat på Ångturbin sedan ungefär år 1900 och avancerat. Farfar hade också flera förtroendeposter i kommunen och kyrkan i Nacka. Jag vet att de trivdes bra på Järla där de bodde i den nedre högra delen av huset. Farfar hade tillgång till en liten trädgård med lite odlingar av frukt och grönsaker alldeles bakom huset. Deras lägenhet hade en fin kakelugn som kan anas på den här bilden:

Från vänster dottern Astrid Lindgren, sonen Bengt (SvD-läsaren Erik Lindgrens far), sonen Gunnar, samt föräldrarna Märta och Tyko Lindgren.
Från vänster dottern Astrid Lindgren, sonen Bengt (SvD-läsaren Erik Lindgrens far), sonen Gunnar, samt föräldrarna Märta och Tyko Lindgren. Foto: Privat
Annons
Annons

Järla gård är den gula byggnaden centralt i bild som i dag ligger mitt bland bostadshusen vid Järla sjö.

Foto: Lennart HelledayBild 1 av 3
Foto: Lennart HelledayBild 2 av 3
Foto: Lennart HelledayBild 3 av 3

4 / 5

Järla gård är den gula byggnaden centralt i bild som i dag ligger mitt bland bostadshusen vid Järla sjö.
Järla gård är den gula byggnaden centralt i bild som i dag ligger mitt bland bostadshusen vid Järla sjö. Foto: Lennart Helleday

Lennart Helleday har i vanlig ordning besökt platsen för veckans gåta. Han tog tre fina bilder – en över vattnet, en närbild på statyn samt en bild på gården och statyn.

Foto: Lennart Helleday
Foto: Lennart Helleday
Annons
Annons
Foto: Läsarbild: Ali HassanBild 1 av 3

Texten vid elmätaren hemma hos Greta Edelstam.

Foto: PrivatBild 2 av 3
Foto: PrivatBild 3 av 3

5 / 5

Foto: Läsarbild: Ali Hassan

Ali Hassan: ”För mig är Järla Sjö Nackas egna lilla paradis. Bor själv framför sjön och att varje morgon få uppleva hur solen går upp över sjön är helt oslagbart. Det är här jag vill att mina barn ska få växa upp.”

Bilden ovan har Ali Hassan tagit från terrassen.

Här följer fler läsarberättelser:

Sverker Littorin: Jag hade mitt 40-årskalas för 24 år sedan i Alfa Lavals turbinhall som då kallades Sopvaruhuset Container. Vi var 170 sittande. Vid ankomsten spelades Pink Floyds låt Another brick in the wall. Gästerna kom från Frimurarordens hus Bååtska palatset på Blasieholmen i smoking efter att de avnjutit opera med Stockholms operettsällskap och trodde de skulle in i stora matsalen där, men icke. Temat var Kontrasternas afton. Det blev olika internationella uppträden såsom indiska pinndanserskor, estnisk kör, koreansk harpspelerska och under huvudrätten Kampala fighters från Uganda som spelade på trummor. Alla gäster flög spontant upp och dansade.

Oscar Zachrisson: Det är en väldigt fin promenadväg längs vattnet som tar sin början just vid Järla gård och löper fram till Sickla. Två favoriter längs vattnet är dels fyren ute på piren som säkert står där med anledning av Daléns tid hos De Laval och dels ett exemplar av Per Hasselbergs skulptur La Grenouille som står inne bland de nybyggda husen. Det är svårt att greppa att man faktiskt är så nära staden när man promenerar här ute.

Ulf Nyqvist: Min son köpte sin första bostadsrätt i området när det var nytt. Har fina minnen därifrån med promenader efter vattnet, vinterpromenader på isen på Järla sjö. Tycker att området på ett fint sätt lyckas kombinera det gamla industrisamhället med modern arkitektur.

Eva Holmberg Seigerud: Jag har inget att berätta om den platsen men jag har kopian av den statyn nära mig i Djura i Dalarna. Vackra Carin kom ju därifrån. Åker ofta förbi henne där hon står.

Greta Edelstam: Vi har fortfarande vid elmätaren ett avtal med De Lavals Ångturbin i Saltsjö-Järla. Vårt hus i Saltsjö-Duvnäs har varit i släkten sedan det byggdes 1910.

Texten vid elmätaren hemma hos Greta Edelstam.
Texten vid elmätaren hemma hos Greta Edelstam. Foto: Privat

Birgitta Dalin: Eftersom jag själv är Leksandskulla och älskar vår vackra folkdräkt, kände jag igen detaljen på statyn i förgrunden (ärmslutet på Leksandsdräktens skinntröja=vinterjacka) och googlade. Själv har jag aldrig varit vid Järla gård, men nu kanske jag åker dit, om jag är i Stockholm någon gång.

Annakarin Järnliden: Jag bor i Storängen, ganska nära Herrgårdsparken och när mina barn har haft picnick med klassen har vi varit där vid flera tillfällen. Mysigt grönområde som är perfekt för en liten picnic.

Sven-Olov Zetterström: ”Jag är med i ett gäng gubbar som går en promenad varje onsdag. Vi har passerat huset ett flertal gånger.”

Här en bild från en av promenaderna:

Foto: Privat

Tack för alla fina historier och bilder – det är så härligt med allt engagemang. Ni som vill ha ett mejl varje gång en ny gåta läggs kan mejla till mittstockholm@svd.se. Välkomna tillbaka till en ny gåta framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons