Annons

Byggnad på ”ofri grund” kan försvåra försäljning

Att barnen bygger på föräldrarnas fritidsfastighet kan vara en god investering. Men utan en skriftlig överenskommelse kan det bli uppstå konflikt. Advokat Caroline Elander Knip svarar på läsarnas frågor om familjerätt och arvsrätt.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fråga: Vi är ett par i 70-årsåldern som har tre gemensamma barn och barnbarn. Vi äger en fritidsfastighet med ett boningshus på 90 kvm och en friggebod.

Ett av våra barn vill bygga ett ”eget” hus på fastigheten. Huset kommer även syskonen att få låna vid behov. Syskonen och vi föräldrar tycker det här är ett bra upplägg.

En bra investering för framtiden men vad händer den dag vi är borta? Behöver vi skriva något nu? Vem äger egentligen huset?

/Farmor

Detta innebär att byggnaden kan överlåtas fritt och utan att fastighetsägarna, i ert fall ni föräldrar, går med på detta.

Caroline Elander Knip: Det är relativt vanligt att barn nyttjar sina föräldrars fritidsfastigheter och på sikt bekostar såväl renoveringar som byggnader på tomten. I dessa fall är det alltid en god idé att dokumentera vem som har bekostat vad och hur detta ska påverka kommande arv eller, för de fall det rör sig om upprättande av en bostadsbyggnad, vem som ska anses vara ägare.

Annons
Annons

Om en annan person än fastighetsägaren uppför en byggnad på en fastighet kallas det inom juridiken att byggnaden står på ”ofri grund”. Byggnaden blir, till skillnad från fastigheten, som är så kallad fast egendom, lös egendom. Detta innebär att byggnaden faktiskt inte är en del av fastigheten utan att denna lever sitt eget liv och kan överlåtas fritt och utan att fastighetsägarna, i ert fall ni föräldrar, går med på detta.

Vid en eventuell försäljning av er fastighet har således det barn som upplåtit bostadsbyggnaden rätt till denna. Det kan försvåra er försäljning till utomstående eftersom den nya ägaren, med största sannolikhet, inte vill ha en bostadsbyggnad på sin fastighet som tillhör en annan, möjligtvis främmande person.

Jag rekommenderar er därför att tydligt dokumentera bygget av bostadsbyggnaden och tillsammans med era barn komma överens om hur ni ska göra om någon av er vill sälja fastigheten eller bostadsbyggnaden.

Min starka rekommendation är också att ni dokumenterar era överenskommelser skriftligen så att det inte uppstår meningsskiljaktigheter när ni går bort. Det kan även vara klokt att upprätta ett testamente där det framgår hur fastigheten ska fördelas, eller disponeras mellan era barn efter er bortgång.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons