Annons

Byggstarter stoppas – tuff höst väntar

Spänningen ökar inom nyproduktionen av bostadsrätter. Mängder av byggstarter har skjutits upp. På tisdagen rapporterade även SSM en svag försäljning och många avbokningar.

Under strecket
Publicerad

Hagastaden i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Hagastaden i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Hagastaden i Stockholm. Arkivbild.
Hagastaden i Stockholm. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg

Flera bostadsutvecklare balanserar nu på slak lina. När SSM som har en mängd stora Stockholmsprojekt i portföljen, släppte sina siffror för andra kvartalet på tisdagen, var det med en förlust på 8,5 miljoner kronor.

En "minskad aktivitetsnivå" hade påverkan på resultatutvecklingen, hette det i rapportens försiktiga vd-ord från Mattias Roos.

SSM är bara en av många bostadsutvecklare där själva affärsidén nu hotas. På drygt ett år har börskursen i SSM fallit med 75 procent. Det senaste kvartalet skvallrar visserligen om 30 stycken bostadsrättsförsäljningar, men samtidigt försvann 44 förbokningar ur räkenskaperna. Och trots SSM:s portfölj på över 6 500 framtida lägenheter, påbörjades inga nya bostadsrätter alls under första halvåret i år.

Annons
Annons

Sommarens tidiga rapporter pekar på allvaret i branschen.

Under sommaren har en lång rad rapporter visat på betydligt svagare efterfrågan på nya bostadsrätter än vad bostadsutvecklarna har varit rustade för. ”Ett fortsatt stort utbud, restriktivare banker samt den dubbla risk det innebär för konsumenten att köpa bostad på ritning i en trögare marknad”, var förklaringen när också Tobin Properties vd Erik Karlin levererade ett negativt resultat för andra kvartalet, tidigare i sommar.

Tobin Properties sålde 15 lägenheter, att jämföra med 81 motsvarande kvartal i fjol. Bolaget har numera det starka Klövern som huvudägare, men aktien har förlorat 87 procent sedan introduktionen 2016.

En tredje bostadsutvecklare rapporterade för knappt en vecka sedan, och går rakt på sak om marknadsläget: ”Med fallande priser har få velat binda sig för en bostad som man inte har sett och som man inte kan flytta in i förrän om 1–2 år. I dagsläget verkar systemet med att köpa 'på ritning' vara i det närmaste dött”, står det svart på vitt i rapporten från Joakim Alm, vd i Alm Equity.

Joakim Alm drog dock i handbromsen tidigt och har dessutom sålt av projekt och tagit in nya partners. Trots att inga nya byggstarter gjordes, är Alm Equitys aktie en av få som inte fallit i år.

Även sommarens tidiga rapporter pekar på allvaret i branschen. Jämfört med hur det var vid samma tid 2017, halverades antalet byggstartade bostadsrätter andra kvartalet i år. Bonava Sverige påbörjade bara 28 nya lägenheter (att jämföra med 254 under andra kvartalet i ifjol). Även JM:s förut så expansiva stockholmsdivision har bromsat kraftigt, med halverat antal byggstarter – 240 att jämföra med 454 i andra kvartalet i fjol. Samma trend följer Skanska Sverige som drog ner nystarterna till 493, att jämföra med 729 andra kvartalet i fjol.

Annons
Annons

Sammantaget uppvisar branschen även en halverad försäljningstakt, vilket förstås är skälet till att många projekt läggs i malpåse.

Scenväxlingen med sjunkande bostadsrättsproduktion ligger i linje med prognoserna om kraftig inbromsning 2018 från både Sveriges Byggindustrier och Boverket. Men inbromsningen påvekar också andra led. I Stockholms centrala del, där bostadsutvecklarna Järntorgets och Abacus byggrätter i Hagastaden ropades hem till rekordpris i fjol, går projekten inte längre att räkna hem. Stockholms stad fick i våras återbud på byggrätterna, och har nu tvingats sänka markpriset med nära 10 000 kronor per kvadratmeter ljus våningsyta. Det blir istället bostadsutvecklaren Besqab som köper den extremt centrala marken till 25 procent lägre pris än kommunen hade avtalat med tidigare intressenter.

Det är nu ett år sedan bostadsrättsmarknaden bromsade in på allvar.

Det är nu ett år sedan bostadsrättsmarknaden bromsade in på allvar. Till dramatiken hör även de många rättsprocesserna när köpare vill hoppa av bostadsrättsköp som de ångrar.

Enbart SSM bokför flera hundra så kallat ”sålda” bostadsrätter som är försenade med ibland två år. Klart är att för köpare som nu driver rättsprocesser kan just förseningarna bli avgörande. Stockholms tingsrätt fastslog i början av sommaren att ett förhandsavtal om köp kan hävas om förseningen av tillträdet är månadslång. I fredags meddelade Svea hovrätt prövningstillstånd i ärendet – något som kan utvecklas till akilleshäl för många i branschen som har försenade byggprojekt.

Frågan är alltså fortfarande öppen om kvartalsrapporternas tusentals ”bindande förhandsavtal” kan räknas som ”sålda” bostadsrätter. Enligt tingsrätten var förhandsavtalet med en privatperson om köp av en mångmiljonbostad ogiltigt när bostadsrätten inte blev klar i tid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons