X
Annons
X
Recension

Supa Modo Byn sluter upp – förvandlar dödssjuka Jo till superhjälte

Ungdomsfilmen ”Supa Modo” är ett finstämt drama om hanteringen av bottenlös sorg. Här är alla filter tillåtna för att sätta färg på tillvaron. Filmen blir i slutändan en hyllning till filmkonsten.

Stycie Waweru som Jo. Foto: Filmcentrum
Läs mer om Nya filmer

Supa Modo

Regi
Likarion Wainaina
Genre
Drama
Manus
Jonathan Hirschbein, Nick Saltrese
Medverkande
Nyawara Ndambia, Peris Wambui, Stycie Waweru

1 tim 15 min. Barntillåten.

Betyg: 4 av 6

Jo är nio år, sjuk i cancer och har bara några månader kvar att leva när modern beslutar att hennes dotter ska tillbringa den sista tiden i hemmet, bort från sjukhusväggar och andra sjuklingar som droppar av en efter en. Men Jo är inte den som nöjer sig med moderns kärlek hemmavid.

Det kenyanska ungdomsfilmen ”Supa Modo” är ett drama om hanteringen av bottenlös sorg men också om delad glädje. Men mellan modern och storasystern råder delade meningar om hur saker och ting ska arrangeras bäst.

Välbehövlig motvikt till det tunga ämnet fås genom upplevelsen av ett universum med helt andra tyngdlagar. Jo drömmer nämligen om att få vara superhjälte, inspirerad som hon är av filmvärldens kampsportsikoner och dess mer regelrätt flygande väsen, från Bruce Lee och Jackie Chan till Batman och Stålmannen.

Annons
X

Som åskådare tror man sig först befinna sig i en saga, en häx-tintad magisk realism med låg budget men där den unga protagonistens superkrafter ändå åstadkommer underverk: flytta dricksglas på bordet, stoppa tjuvar i kvartersbutiken, Messi-briljera på fotbollsplanen.

Jo om att få vara superhjälte, inspirerad av filmens kampsportsikoner och flygande hjältar, från Bruce Lee och Jackie Chan till Batman och Stålmannen. Foto: Filmcentrum

Rätt snart står det klart att så gott som hela byn sluter upp och samarbetar just för att Jo ska leva upp till hjältekostymen. Scenen är riggad, spelet uppgjort. På så vis blir ”Supa Modo” en hyllning till konsten, och inte minst filmkonsten, när ”skådespelet” också filmas, alltjämt med Jo i hjälterollen och med den lokala biografföreståndaren bakom kameran – han som förestår det som modern tidigare dömt ut som ett ”syndens näste”.

I den ojämna men finstämda och välspelade ”Supa Modo” är alla filter tillåtna för att sätta färg på tillvaron. När döden gläntar på dörren är kanske inte äktheten viktigast, utan förmågan till inlevelse, att få vara del av något större i vardagen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Jo om att få vara superhjälte, inspirerad av filmens kampsportsikoner och flygande hjältar, från Bruce Lee och Jackie Chan till Batman och Stålmannen.

Foto: Filmcentrum Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X