Annons

Moderaterna: S har inte veto om Nato

Allianspartierna kräver att regeringen omprövar sitt Nato-motstånd efter dagens utredning. Annars hotar oppositionspartierna med att gå vidare mot ett svensk Nato-medlemskap utan Socialdemokraterna.

– Inget parti kan ha veto i frågan, säger Moderaternas Hans Wallmark.

Under strecket
Publicerad

C-ledaren Annie Lööf ställer krav.

Foto: Lars Pehrson/Svenska DagbladetBild 1 av 1

C-ledaren Annie Lööf ställer krav.

Foto: Lars Pehrson/Svenska DagbladetBild 1 av 1
C-ledaren Annie Lööf ställer krav.
C-ledaren Annie Lööf ställer krav. Foto: Lars Pehrson/Svenska Dagbladet

Ambassadör Krister Bringéus presenterade på fredagen sin utredning om Sveriges internationella samarbeten i försvars- och säkerhetspolitiken.

Den heta frågan är om Sverige ska gå med i Nato eller inte, där Bringéus framhåller fler fördelar med ett medlemskap men utan att ta ställning.

Redan nu bråkar partierna om hur slutsatserna i utredningen ska tolkas.

Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson hyllar utredningen som ”den bästa säkerhetspolitiska utredning som har gjort någon gång” och menar att det nu är tydligt att fördelarna med ett svensk Nato-medlemskap tydligt överväger nackdelarna.

– Nu är sakskälen borta i och med den här utredningen. Vad som finns kvar hos motståndarna är amerikahat och nostalgi för neutralitetstiden, säger Oscarsson till SvD.

Annons
Annons

Utrikesminister Margot Wallström tonar tvärtom ner betydelsen av Bringéus utredning som en ”invertering av samarbeten”.

– Den talar vare sig för eller emot Nato. Den säger att detta är ett politiskt beslut. Det måste tas utifrån vad vi tycker är den viktigaste uppgiften. Då menar vi att bidra till avspänning, inte avskräckning, är den främsta uppgiften för svensk säkerhetspolitik, säger Wallström till SvD.

– Vi ska heller inte ändra vår hållning nu när vi har en sådan orolig omvärld. Då ska inte vi signalera att vi svajar. Utan man ska veta att man kan lita på oss. Vi bygger upp vår egen försvarsförmåga och vi utvecklar samarbeten.

Krister Bringéus utredning tillkom som ett resultat av den försvarspolitiska uppgörelse som regeringen enades om med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i april 2015.

Liberalerna – som stod utanför uppgörelsen ­– krävde i torsdags att Sverige ska bli fullvärdiga Nato-medlemmar till år 2020. Om inte regeringen ansöker om svenskt Nato-medlemskap anser partiledaren Jan Björklund att en eventuell alliansregering bör gå vidare med Nato-frågan utan stöd av Socialdemokraterna, meddelade han på en pressträff på fredagen.

Tidigare moderatledaren Fredrik Reinfeldt hade som villkor att Socialdemokraterna skulle vara med för att frågan om Nato skulle bli aktuell.

Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark säger nu till SvD angående Socialdemokraterna:

– Inget parti kan ha veto i frågan. Men däremot är det viktigt att det finns en bred uppslutning bakom tanken på ett svensk Nato-medlemskap. Jag hoppas att en debatt baserad och fakta och kunskap kan medverka till att fler inser värdet av ökad säkerhet genom svensk medlemskap.

Även Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren kräver nu att regeringen går vidare mot en anslutning till försvarsalliansen Nato efter Bringéus utredning.

– Jag utgår från att de inte stänger byrålådan och kastar bort nyckeln. Utan att man kanske låter utredningen gå ut på remiss för en bred debatt. Regeringen tror att den militära alliansneutraliteten tjänar oss väl. Men utredningen pekar på att den snarare utgör en risk än en säkerhet för oss och för andra, säger Lundgren till SvD

Skulle en eventuell alliansregering gå vidare med ett svenskt Nato-medlemskap utan stöd av Socialdemokraterna?

­­– Jag är övertygad om att en alliansregering skulle föra frågan framåt. Inga byrålådor, säger Lundgren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons