Annons

Göran Eriksson:C‚ L och S straffas för sitt samarbete

Centern och Liberalerna har förlorat väljare sedan regeringssamarbetet inleddes. Samtidigt ägnar sig Ebba Busch Thor åt konservativ kannibalism: Kristdemokraterna livnär sig på väljare från Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Under strecket
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf.

Foto: Erik Simander/TT

Centerledaren Annie Lööf.

Foto: Erik Simander/TT
Centerledaren Annie Lööf.
Centerledaren Annie Lööf. Foto: Erik Simander/TT

SCB:s partisympatiundersökning i maj är späckad med rekord. Socialdemokraterna tangerar med 27,6 procent sitt sämsta resultat hittills i SCB, en notering som partiet fick under flyktingkrisen hösten 2015.

Och Kristdemokraternas spektakulära uppgång – plus 7,6 procentenheter sedan november – gör att partiet nu sätter SCB-rekord med ett stöd på 13,0 procent av väljarna. KD:s tidigare bästa SCB-siffra är 12,5 procent från november 2000, när Alf Svensson ledde partiet.

Och så det som på kort sikt kan få störst faktisk betydelse: Liberalerna hamnar under fyraprocentspärren i SCB för första gången, och får därmed sitt sämsta resultat någonsin, med 3,7 pinsamma procent.

För Centerpartiet är 6,9 procent inte alls något bottenrekord. Men man får backa till maj 2016 för att hitta en lägre C-siffra i SCB. Det var nästan ett år innan dåvarande Moderatledaren Anna Kinberg Batras SD-besked – ”bryt beröringsskräcken” – utlöste en liberal flyktingvåg från Moderaterna till Centern.

Annons
Annons

6,9 procent innebär att Centerpartiet har backat 1.7 procentenheter sedan SCB:s mätning i november (och sedan valet) och det mest uppseendeväckande som har hänt sedan dess är att Centern – och Liberalerna – valde att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, hellre än Ulf Kristersson.

Det Liberalerna och Centern krävde i betalning för att gå över blockgränsen var ett liberalt inspirerat 73-punktsprogram, som bland annat innehåller förslag om slopad värnskatt och uppluckrad arbetsrätt.

Och om den här SCB-mätningen ska ses som väljarnas betyg för den politiska vårterminen, så blir nog stämningen ganska dämpad på de inblandade partikanslierna.

Centern backar alltså till en siffra som minner om tiden innan Annie Lööf blev ett politiskt fenomen, Liberalerna når all-time-low och Socialdemokraterna slår i botten med 27,6 procent. Den siffran är bara något svagare än Socialdemokraternas valresultat, men hela 2,9 procentenheter sämre än i SCB-mätningen i november 2018.

Tillsammans backar S, C och L drygt fem procentenheter sedan november. Liberalerna är samtidigt inne i en process där man ska välja ny partiledare. På måndagskvällen hölls en första offentlig utfrågning av kandidaterna Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson.

Någon av de två förstnämnda väntas få jobbet. Favorittippad är Erik Ullenhag, medan Nyamko Sabuni är mer kontroversiell och uppfattas som mer kritisk till samarbetet med Socialdemokraterna.

Men Nyamko Sabuni kan gynnas om krismedvetandet växer i Liberalerna, och om krisen kopplas till regeringssamarbetet. Den rekorddåliga SCB-siffran kan bli ett argument för Sabunis supportrar – partiet måste göra något radikalt.

Av de fyra partier som samarbetar om regeringsmakten är Miljöpartiet ensamt om att gå emot strömmen i SCB, och växer med 1,6 procentenheter.

För de gröna var det länge sedan det var roligt att läsa opinionsundersökningar, men här registrerar Miljöpartiet 5,6 procent och kan med visst lugn titta ned mot riksdagsspärren.

I den här mätningen har Miljöpartiet inte ens så långt upp till det krympande Centerpartiet.

På tal om krympande avstånd är den stora rysaren förstås hur Ebba Busch Thor jagar Ulf Kristersson. Det skiljer nu tre procentenheter mellan Moderaterna och Kristdemokraterna, i november var det nästan fjorton.

Förklaringen är att Kristdemokraterna har utvecklats till en konservativ kannibal, som stjäl väljare från framför allt Moderaterna men också från Sverigedemokraterna. Båda partierna backar, men mest Moderaterna som i den här mätningen bara är tredje största parti.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons