Annons
Ledare

Catarina Kärkkäinen:C och L har dyra krediter

Kristdemokraterna går starkt framåt medan Centerpartiet backar rejält och Liberalerna gör sitt sämsta resultat någonsin.
Kristdemokraterna går starkt framåt medan Centerpartiet backar rejält och Liberalerna gör sitt sämsta resultat någonsin. Foto: Tomas Oneborg

Väljarna straffar regeringens stödpartier för januariöverenskommelsen.

Under strecket
Publicerad

Den enes död är den andres bröd, lyder ett gammalt svenskt ordspråk. För det allra mesta är det falskt, men i partipolitiken stämmer det. Den förlorade väljare som en kommunikationschef måste söka förklara är en annan partiarbetares vinst och bekräftelse.

I går damp partisympatiundersökningen från SCB ned och bekräftade för partierna hur de gjort ifrån sig. De borgerliga strömmarna utmärkte sig: Moderaterna är tredje största parti efter Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna går starkt framåt. Centerpartiet backar rejält, och Liberalerna gör sitt sämsta resultat någonsin.

Väljarna straffar regeringens stödpartier för januariöverenskommelsen. Förtroende är politikens valuta, och Centerpartiet och Liberalerna har krediter som de inte har betalat tillbaka.

Moderaterna lyckas samtidigt inte kapitalisera på motståndet – utan tappar till Kristdemokraterna. Effekten av till exempel Kristdemokraternas fadäs i abortfrågan syns inte då mätningen gjordes innan dess. Det tycks ändå som att Moderaterna har svårt att orientera sig och hitta sin roll i det nya politiska landskapet.

Undersökningar för också med sig en kamp om slutsatsformuleringsprivilegiet. När det går bra är det för att man har man svar på viktiga samhällsproblem – när det går dåligt är det för att man inte har varit tydlig nog med hur bra svar man har.

”Mätningen är redan gammal”, som Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson sade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons