Annons

”C och L slingrar sig från ett klimatsvek”

Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren.
Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Centern och Liberalerna hade chansen att rösta mot mer fossil energi i EU och stödja de grönas förslag i EU-parlamentet. Nu försöker de slingra sig från sitt klimatsvek, skriver Miljöpartiets EU-parlamentariker i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

SLUTREPLIK | ENERGIPOLITIK

I en replik anklagar Fredrik Federley och Karin Karlsbro oss för plakatpolitik och okunskap. Det är ett taffligt försök att skapa dimridåer i syfte att avleda läsaren från deras egen okunskap och klimatsvek. 

Federley och Karlsbro påstår att det är omöjligt att sätta stopp för de fossilgasprojekt som EU-kommissionen föreslagit ska ingå på listan över EU:s gemensamma investeringsprojekt för energisäkerhet. De påstår att hade man stött vårt gröna förslag och röstat mot listan hade vi behövt återgå till den gamla och sämre listan. Det påståendet är felaktigt.

Vårt förslag hade – om det röstats igenom – inneburit att kommissionen tvingats presentera en ny lista. Kommissionen hade då behövt ta parlamentets synpunkter i beaktande och ta större hänsyn till Parisavtalet, vilket inneburit fler förnybara projekt och mindre pengar till det fossila. Det är beklagligt att C och L ropar högt om klimatnödläge men inte är beredda att rösta bort miljardinvesteringar i det fossila när möjligheten ges. 

Vi förstår att Fredrik Federley och Karin Karlsbro blir stressade när deras beslut kritiseras av Europas samlade miljöorganisationer, klimataktivisten Greta Thunberg och granskas av tidningar som The Guardian och Forbes. 

Det är uppenbart att Federley och Karlsbro talar med kluven tunga och sviker sina löften när det gäller klimatet. Det är också tråkigt för deras väljare att de tycks missförstått sin uppgift som EU-parlamentariker. Kommissionen har rätt att föreslå lagstiftning genom så kallade delegerade akter. EU-parlamentets roll – som de enda direktvalda företrädarna för medborgarna i EU – är att kritiskt granska kommissionens förslag i syfte att påverka.

Vi i Miljöpartiet tar detta uppdrag på största allvar. Federleys och Karlsbros förhållningssätt är annorlunda. Det visar de genom att stödja kommissionens förslag om att investera miljarder av våra skattepengar i 32 fossila infrastrukturprojekt. Våra väljare, kan till skillnad från Federleys och Karlsbros, lita på att vi gröna alltid kommer att ta varje chans vi får för att höja ribban i EU:s klimatarbete.

Jakop Dalunde (MP)
EU-parlamentariker
Pär Holmgren (MP)
EU-parlamentariker
Alice Bah Kuhnke (MP)
EU-parlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons