Annons

C och L:s upplägg kan skapa problem – ”formen oklar”

Det blir en utmaning för C och L att försvara sina reformer. Ingen uppgörelse finns ännu om de konkreta samarbetsformerna för det nya regeringsunderlaget, erfar SvD. L och C kräver full insyn i processen och att få tillsätta utredare, skriva direktiv och författa regleringsbrev.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf med stabschefen Kristian Ljungblad och pressekreteraren Elin Gustafsson.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Centerledaren Annie Lööf med stabschefen Kristian Ljungblad och pressekreteraren Elin Gustafsson.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Centerledaren Annie Lööf med stabschefen Kristian Ljungblad och pressekreteraren Elin Gustafsson.
Centerledaren Annie Lööf med stabschefen Kristian Ljungblad och pressekreteraren Elin Gustafsson. Foto: Lars Pehrson

Det här funkar nog inte om man inte har en genomtänkt struktur.

Centerpartiet och Liberalerna ska inte ha några nyckelpersoner på departementen när den nya regering partierna stödjer med största sannolikhet tillträder på måndag. Orsaken är att C och L vill uppfattas vara i opposition.

– Det här funkar nog inte om man inte har en genomtänkt struktur, säger statsvetarprofessorn Tommy Möller.

Att inte ha tjänstemän i regeringskansliet kan skapa problem när det gäller att se till att förslagen i den 16-sidiga uppgörelsen rör sig framåt. Det är den rödgröna politiska ledningen på departementen som prioriterar vad som är viktigast och vad man kan vänta med.

En ilsken debatt från höger förs redan om att de liberala reformer som förhandlats fram kommer att hamna i långbänk.

Annons
Annons

Men enligt vad SvD erfar är de konkreta samarbetsformerna mellan regeringen och L och C inte satta än, då allt fokus legat på regeringsförhandlingarna. Parterna ska spika detta den närmaste tiden.

Däremot kommer C och L att se till att ha full insyn i de reformer som listas i uppgörelsen. Det handlar dels om regelbundna möten på partiledarnivå, tjänstemannanivå och gruppledarnivå. Dels om att partierna ska vara med och tillsätta utredare, och skriva direktiv till de 28 utredningarna som rör uppgörelsen. Det handlar också om att vara med och formulera regleringsbrev som styr myndigheternas prioriteringar i de fall det är aktuellt.

Det var naturligtvis en klar fördel. Bedömningen från båda sidor var att det underlättade.

Det var under förhandlingarna också varit viktigt att se till att en tydlig tidsplan fanns för många av förslagen.

Förra gången Centerpartiet samarbetade med Socialdemokraterna i mitten av 90-talet valde man i stället att ha tre sambandsmän i regeringskansliet.

– Det var naturligtvis en klar fördel. Bedömningen från båda sidor var att det underlättade, säger C-veteranen Anders Ljunggren som satt på finansdepartementet.

När det gäller direktkontakterna med regeringen kommer troligtvis från Centerpartiets sida riksdagsledamoten och chefsekonomen Martin Ådahl och doldisen och stabschefen Kristian Ljungblad ha nyckelroller vid sidan om Annie Lööf. De hade även centrala roller i förhandlingarna.

Från Liberalerna är det sannolikt förutom Jan Björklund partisekreteraren Maria Arnholm och gruppledaren Christer Nylander som kommer att få viktiga roller. De båda L-topparna har hela tiden varit lojala med Björklunds linje.

Annons
Annons

Frågan är hur rollen blir för partiets finansministerkandidat, Mats Persson, som öppet gick emot Björklund i regeringsfrågan och därmed inte heller var en del av förhandlingarna.

Vid sidan om dessa kommer en lång rad tjänstemän och riksdagsledamöter blandas in. Många av de 73 punkterna rör frågor som kommer att hamna i finans- eller näringsutskottet. Där kommer exempelvis Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström att ha en nyckelroll.

Riksdagen tros få en ökad makt och det stöds även av erfarenheterna från samarbetet mellan C och S under 90-talet. Då satt många ledamöter med i överläggningar som rörde deras utskott.

– Jag tror absolut att riksdagsledamöterna från C och L blir involverade i politikens utformning på ett helt annat sätt än de har varit vana vid både i opposition och regeringsställning, säger C-veteranen Anders Ljunggren.

Vi kommer att elda på rejält i utskotten och pressa på.

Riksdagsledamöter från L och C som SvD talat med delar den bilden.

– Vi kommer att elda på rejält i utskotten och pressa på, som en uttrycker sig.

En utmaning är även att det kommer att bli många och svåra avvägningsfrågor kring vilken politik som ingår i överenskommelsen och inte. Som exempel kan man ta frågor som straffskärpning, som egentligen ligger utanför, men då de kan påverka utbyggnad av rättsväsende och fängelseplatser kan tolkas som budgetpåverkande. Andra frågor som kan hamna utanför kan vara energi-, rätts- och utrikesfrågor exempelvis.

I bakgrunden finns även ett hot i form av en kommande lågkonjunktur.

– Många punkter kan bli pausade. Ska man då välja skattesänkningar eller familjeveckan? säger statsvetaren Tommy Möller.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons