Annons

C-topp: Hoppas inte M vill vara Sjöstedts nyttiga idiot

Vänsterpartiets möjliga inflytande på den nya regeringen skapar tuff debatt mellan forna allianskamrater. Men Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl är övertygad om att V-ledaren Jonas Sjöstedt bluffar och att avtalet med Stefan Löfven kommer att gälla.

Under strecket
Publicerad

Martin Ådahl.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 2
Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

Martin Ådahl.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
Martin Ådahl.
Martin Ådahl. Foto: Yvonne Åsell

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kom under sin pressträff på onsdagen med två besked som väckte stor uppmärksamhet och fick M-ledaren Ulf Kristersson att kalla L och C för ”lurade”.

För det första sa sig Jonas Sjöstedt ha ett papper som journalisterna ”aldrig kommer att få se” där slutsatserna från samtalen mellan honom och Stefan Löfven finns nedskrivna.

För det andra hotar Jonas Sjöstedt med att väcka misstroendeförklaring och fälla den S-ledda regeringen om man gör allvar av uppgörelsens förslag om fria hyror i nyproduktion och förändringar av arbetsrätten.

Det har lett till kritik från höger mot uppgörelsen som Centerpartiet och Liberalerna gjort, då man menar att V får ett stort inflytande på politiken.

Annons
Annons
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

”Ska en regering tillträda med en hemlighållen agenda med ett ytterkantsparti?” skriver exempelvis M-riksdagsledamoten Hanif Bali på Twitter.

Moderaternas politiska planeringschef Fredrik Johansson skriver att han utgår ifrån att Löfven måste ”redogöra för innehållet i det hemliga avtalet med Vänsterpartiet. Presskonferensen avslutades närmast i kaos. Liberalerna och Centerpartiet kan rimligen inte låta detta passera.”

Både Jan Björklund och Annie Lööf sa på pressträffar i riksdagen att de inte sett något papper och att de litar på överenskommelsen med Stefan Löfven. Inte heller S-ledaren vill bekräfta papperets existens.

Björklund får även stöd av liberala riksdagsledamoten Johan Pehrsson, som tidigare företrätt linjen att L borde samarbeta med Ulf Kristersson i stället:

”M tror på fullt allvar på V. Sedan? Hur ska V påverka S? Hypnos? Droger i drinken? V har noll parlamentarisk makt”, skriver han på Twitter.

C-toppen Martin Ådahl, riksdagsledamot och partiets chefsekonom, säger att Centerpartiet inte ger mycket för Sjöstedts hot.

– Jag hoppas verkligen inte att Moderaterna skulle vilja vara Vänsterpartiets ”nyttiga idiot” och fälla stora viktiga marknadsreformer för Sveriges näringsliv tillsammans med V, och dessutom skapa ett extraval bara något år före valet 2022, säger han till SvD.

– Avtalet gäller punkt slut. Det kommer att genomföras och vi kommer att bevaka det. Vi tar inga tomma hot.

Ådahl pekar på att pressen snarast ökar på arbetsmarknadens parter att leverera en lösning kring turordningsreglerna så att inte lagstiftning blir aktuellt.

Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons