Annons

C: Välkommen till vår gröna höger, Dousa

Rickard Nordin.
Rickard Nordin. Foto: Pressbild

Att efterlysa en grön höger är lite onödigt när den redan finns, skriver Rickard Nordin (C) i en replik.

Under strecket
Publicerad

REPLIK | KLIMATPOLITIK

Det är både roligt och välkommet att Muf ser värdet av en grön borgerlig politik. Att efterlysa en grön höger är dock lite onödigt. Den finns redan. Centerpartiet har länge arbetat för hållbarhet och tillväxt i kombination. Ska omställningen bli verklig krävs att länder som USA, Indien och Kina också ställer om. Det kommer de bara göra om de samtidigt kan öka sitt välstånd. Den ekvationen löser vi bäst genom att vi i Sverige stimulerar innovationer, teknik och politik som kan exporteras, inte genom att lägga pengarna på att genomföra åtgärder i andra länder. Genom att lösa problemen här minskar vi nämligen inte bara vårt klimatavtryck. Vi förbättrar vårt säkerhetspolitiska läge genom att slippa importera olja från Putins Ryssland. Vi förbättrar hälsoläget när skadliga partiklar minskas från vägtrafiken och vi skapar mängder med jobb, företag och investeringar när elproduktion och svensk skog skapar nya möjligheter, inte minst på landsbygden där potentialen finns.

Dousa har rätt i att Klimatklivet inte var optimalt utformat. Den kritiken delar vi. Därför har vi också rensat ut dumheter som klimatångestterapi och slimmat det hela för att ge ökad effektivitet. Det är oklart hur klimatet blir bättre genom att ta bort finansieringen, där blir Moderaterna svaret skyldig. Att ta ansvar, styra upp system som inte fungerar optimalt och stärka svensk konkurrenskraft är vad Centerpartiet har gjort i rådande politiska läge. Därför borde det också vara glädjande för anhängare av borgerlig miljöpolitik att flera av de punkter som lyfts redan genomförs tack vare just Centerpartiet. Klimatklivet styrs upp, äganderätten stärks och utsläppshandeln har reformerats. Flera andra punkter som lyfts fram delar vi också. Tonen de genomsyras av, att det är någon annan, längre fram, långt bort som ska lösa problemet, delar vi dock inte.

Annons
Annons

Självklart finns betydligt fler saker att göra. Vi behöver rulla ut fler laddstationer där vita fläckar finns, miljöbilssystemet behöver reformeras för att bli mer träffsäkert, industrin behöver snabbare tillståndsprocesser för att kunna investera och mycket mer. Tyvärr faller dock Moderaterna som brukligt tillbaka i kärnkraftsspåret. Att Frankrike, som är världsledande, nyligen lade ner sitt forskningsprogram kring fjärde generationens kärnkraft efter åtskilliga miljarder, eftersom de inte ser att det går att komma fram före 2050, verkar inte bekymra. När det handlar om kostnadseffektivitet finns det få saker som är så dyrt som ny kärnkraft i dag. Bättre hade varit om Dousa valt att fokusera på de verkliga problem vi har. El finns det, men den kommer inte alltid fram. Nätet har flaskhalsar in i städerna. Där finns spännande lösningar med flexibilitet, effektiviseringar och lokal produktion. Ofta där svenska företag är världsledande. Men det är klart. Det låter inte lika bra på en valaffisch.

Benjamin Dousa är välkommen till den gröna högern. Den finns och frodas. Den kallas Centerpartiet. Vi tar ansvar både för hela Sveriges utveckling, för konkurrenskraften och för klimatet. Det är verkligt ledarskap som för Sverige framåt.

Rickard Nordin (C)
klimat- och energipolitisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons