Annons

Tälta i Sverige – 8 lyxigare alternativ

SvD Resor listar bästa platserna för glamping – exklusivt tältboende.
SvD Resor listar bästa platserna för glamping – exklusivt tältboende. Foto: Fejan outdoor, Anfasteröd och Lennart Pittja.

Minibar, spa och sjötomt. Glamping förenar frihet med komfort. Detta är åtta svenska tältboenden för dig som inte gillar tält.

Under strecket
Publicerad

På bohuslänska Anfasteröd har två av gårdens bästa lägen vigts åt lyxiga safaritält.

Foto: Anfasteröd

1 / 8

Ljungskile: Lyxiga safaritält

På bohuslänska Anfasteröd har två av gårdens bästa lägen vigts åt lyxiga safaritält.
På bohuslänska Anfasteröd har två av gårdens bästa lägen vigts åt lyxiga safaritält. Foto: Anfasteröd

Anfasteröd Gårdsvik
Ljungs åker
anfasterod.se

Hanna Söderlunds familj har brukat gården Anfasteröd i flera generationer. Djuren har försvunnit, men det bedrivs ännu omfattande skogsbruk och byggnaderna har renoverats tidsenligt med varsam hand för att erbjuda historiskt boende nära hav och skog. De finaste smultronställena – en klippavsats med fantastiskt havspanorama respektive en glänta i den lummiga bokskogen – har man vigt åt två exklusiva safaritält, kompletta med kök, badrum, sovloft och värme.

I närheten: bastuflotte med relaxrum liksom kafé och restaurang med genuint bohusländska smaker.
– Det är ett efterlängtat familjeprojekt med stort personligt engagemang och kärlek. Vi har ett arv vi är stolta över och drivs av uppgiften att förvalta marken hållbart och göra gårdsviken tillgänglig för fler, säger Hanna.

Annons
Annons

Sapmi nature camps fem glampingtält ligger mitt i världsarvet Laponia.

Foto: Lennart Pittja

2 / 8

Gällivare: Dubbelsäng och spis

Sapmi nature camps fem glampingtält ligger mitt i världsarvet Laponia.
Sapmi nature camps fem glampingtält ligger mitt i världsarvet Laponia. Foto: Lennart Pittja

Sápmi Nature Camp
Fjällnäsgränd 15C
sapminature.com

När Grand travel awards gick av stapeln i februari blev Sápmi nature camp årets ekoturismaktör. Något som enligt grundaren Lennart Pittja skänkte ”stolthet över att mina förfäder tagit hand om landet så väl att vi ännu har det kvar”. Det förnims på hans småskaliga glamping à fem lavvutält med dubbelsäng och spis i världsarvet Laponia. En trakt som gör människan liten och vördnaden för naturen stor; lägret ligger på betesmark som använts av samebyn Unna Tjerusj i tusentals år. Att inte störa renarna är a och o, varför max tio gäster hälsas välkomna åt gången på ett besök som handlar minst lika mycket om att lära sig om de samiska kulturen som bekväm camping. Idyllisk arktisk safari full av fjällfångad fisk, vedeldade bastusittningar och utflykter i skog och mark.

Annons
Annons

3 / 8

Hudiksvall: Havsbad

Hölick Havsresort & Spa
Arnöviken
holick.se

När vi i arla morgonstund rullar upp duken på vår tipi har tillvaron i Hornslandet, längst ut i havsbandet intill sandstränder och ett litet fiskeläge, kokats ner till sitt ljuvligast basala. Fågelkvitter, sus i tallarna, det saltstänkta Bottenhavet och solvarma trätrallar under bara fotsulor.

När Hölick havsresort utanför Hudiksvall i fjol uppförde tältbyn The village förenade man ambitionen att erbjuda en naturupplevelse utöver det vanliga med modern komfort så som behagliga sängar, fåtöljer och el. Kök, toalett och duschar ligger ett stenkast bort – liksom utomhusspa och poolbar med tapasmeny. Tystnad varvas med cava och ansiktsbehandlingar, digital detox med puttriga middagar och yoga på stranden. Isolering möter Instagram, om man så vill.

Annons
Annons

4 / 8

Vagnhärad: Satinbäddade sängar

Sund Nergården
Sund Nergården
sundnergarden.se

Medan sommarsolen gassar hälsar sommelier Johan Asknergård välkommen med ett glas champagne. Till maten, som köksmästare Johan Ahlvik lagat på råvaror från de sörmländska gårdarna, paras viner från småskaliga familjeproducenter med biodynamiskt tänk. En synnerligen luxuös inledning på den glampingupplevelse Sund nergården erbjuder i sina två tält, döpta Övre och Nedre efter respektive läge i en skogskant intill sjön Sillen.

Innanför dukarna fortsätter lyxen: tänk satinbäddade sängar, mattklädda golv och minibar. Alla de minutiöst uttänkta detaljerna, från utomhusspat till tältens terrasser med gungstolar, handlar om att skapa en känsla av lugn och ro. ”Ett hideaway för vuxna”, som de själva kallar det, och till följd därav satt åldersgräns 16 år på kalaset.

Annons
Annons

På Stedsans in the woods är maten lika högklassig som boendet i tält och hytter.

Foto: Stedsans in the woods

5 / 8

Hyltebruk: Ekologisk mat

På Stedsans in the woods är maten lika högklassig som boendet i tält och hytter.
På Stedsans in the woods är maten lika högklassig som boendet i tält och hytter. Foto: Stedsans in the woods

Stedsans in the Woods
109 Bohult
stedsans.org

”Restaurang, kabiner och permakulturjordbruk i en svensk skog. Ett labb för att upptäcka bättre sätt att äta och anknyta till naturen.” Så hette det när Mette Helbæk och Flemming Hansen i förrfjol startade insamling för att omdana den gård och de sju hektar skog de köpt till ambitiösa Stedsans in the Woods. Och ambition finns det gott om; de två säsonger man huserade vid Stedsans på Østergro var det Danmarks mest svårbokade krog efter Noma.

Två år efter öppningen i Bohult intygar vi att de lyckats med sin ekologiska flit och nit. Deras servering under stjärnorna, där all mat lagas över öppen eld, samsas med hyttor och tält för övernattning intill Hallasjön. Råvarorna är både odlade och växer naturligt, menyn är ny varje dag. Småskaligt, men storslaget.

Annons
Annons

Svartsö logis tre stora canvastält påminner om vackert rustika hotellrum.

Foto: Svartsö logi

6 / 8

Svartsö: Stockholms skärgård

Svartsö logis tre stora canvastält påminner om vackert rustika hotellrum.
Svartsö logis tre stora canvastält påminner om vackert rustika hotellrum. Foto: Svartsö logi

Svartsö Logi
Alviks udd 397
svartsologi.se

Närheten till skärgården känns överraskande unik på Svartsö logi, vars tre stora canvastält står uppställda i närheten av White Guide-rekommenderade Svartsö krog. De är personligt dekorerade som vackert rustika hotellrum med fällar på golvet, resårsängar bäddade med tjocka täcken, ljus och lyktor.

Ett av tälten ligger intill en av öns få sandstränder, ett annat precis vid vattenlinjen höger om krogens gästbrygga och ett bland tallarna med magisk trädkojekänsla. Trippel möjlighet till skärgårdsromantik alltså i samtliga tält från möblerad terrass med vidsträckta vyer. Vistelsen bokas som paket med övernattning, en kvällssittning på krogen med fyrarättersmeny samt en rågad frukostkorg som morgonen därpå serveras i tältet.

Annons
Annons

Kajakuthyraren Fejan erbjuder numera glamping – exklusivt tältboende på Gräddö.

Foto: Fejan outdoor

7 / 8

Gräddö: Glamorösa tält

Kajakuthyraren Fejan erbjuder numera glamping – exklusivt tältboende på Gräddö.
Kajakuthyraren Fejan erbjuder numera glamping – exklusivt tältboende på Gräddö. Foto: Fejan outdoor

Fejan Canvas Hotel
Gasverkskajen 5
fejanoutdoor.se

Det har gått 20 år sedan Fejan outdoor började med kajakuthyrning på Fejan. Men om en stor glädje i livet handlar om att finna små gömda pärlor, som delägare David Kvart uttrycker det, är expanderingen med fyra glamorösa tält vad som gör Fejan canvas hotel till en förtrollande tillflykt från storstaden. Ute på klipphällen vid gränsen till ytterskärgården, med egen liten sjötomt mitt i stillheten, är naturnjutningen så stor att vi nästan vill hålla det här tipset för oss själva.

De rejäla canvastälten har kamin och mjuka sängar, och badar i både morgon- och eftermiddagssol som dröjer sig kvar nere vid vattnet när det vankas kvällsbad. Traska sedan bort till brasan vid ladan där det lagas middag. En kollektiv fröjd som sätter behaglig prick på utomhus-i:et.

Annons
Annons

8 / 8

Tranås: Nybakad frukostkorg

Hemma på Hult
Hult 2
hemmapahult.se

Till Hults gård i skogarna strax öster om Vättern har man hälsat gäster välkomna sedan 1754. Inledningsvis till ett traditionellt gästgiveri, i dag i form av ett litet kulturminnesmärkt gårdshotell som Chatrine Schander Ljungquist och maken Johan sedan drygt tre år driver med hållbarhet som ledstjärna. Detta är en plats där livet får ta tid på sig och i dess enda glampingtält, flärdfritt inrett med säng och lampa, är den John Bauer-trolska avskildheten total.

Vid incheckningen väntar en fikakorg, vid skymningen dukas middag på småländska smaker upp och morgonen därpå väntar ännu en korg, denna gång fylld med nybakat bröd och nybryggt kaffe. Däremellan bara själslugn, fridfulla skogspromenader och kanske ett och annat månskensdopp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons