Annons

Cancerupptäckt får pris: ”Har bara sett början”

Cancerforskare Rune Toftgård är sekreterare i priskommittén som prisar forskarna Michael Hall och David Sabatini.
Cancerforskare Rune Toftgård är sekreterare i priskommittén som prisar forskarna Michael Hall och David Sabatini. Foto: Malin Hoelstad

Upptäckter av nya protein som styr cellernas tillväxt kan få betydelse för framtida cancerbehandlingar. ”Detta kan hjälpa oss vid vissa typer av cancer och sjukdomar som är kopplade till åldrandet”, säger forskaren David Sabatini, en av de som nu prisas av Vetenskapsakademien.

Under strecket
Publicerad

Michael Hall och David Sabatini prisas.

Foto: University of Basel, Whitehead Institute

Upptäckten av proteiner som kontrollerar hur celler växer genom att känna av och styra användningen av näringsämnen som behövs för uppbyggnaden av cellerna är banbrytande.

Nu tilldelas Michael Hall, i schweiziska Basel och David Sabatini, verksam på MIT-universitetet i Boston, Sjöbergspriset och en miljon amerikanska dollar.

De har på var sitt håll upptäckt flera närbesläktade protein – TOR 1, TOR 2 i jästceller och mTOR i däggdjursceller.

– TOR-proteinet behövs för all celltillväxt, även den normala. Men det som händer vid cancer är ju att det blir fel på tillväxtkontrollen och cellerna börjar växa alldeles för mycket. Centralt för den processen är att TOR-proteinet blivit hyperaktivt. Det uppskattas att i 60 procent av all cancer är TOR mer aktivt än vad det borde vara och då finns förutsättningen för att tumören ska kunna växa till, säger Rune Toftgård, sekreterare i priskommittén.

Med den här nya kunskapen försöker man nu utveckla läkemedel som hämmar den okontrollerade tillväxten som TOR-proteinet kan sätta igång.

Annons
Annons

Michael Hall och David Sabatini prisas.

Foto: University of Basel, Whitehead Institute

Den första generationens hämmare som är registrerade och godkända har använts mot avancerad njurcancer, bukspottkörtelcancer och bröstcancer. Behandlingsmässigt har det inte varit något förstahandsval eftersom biverkningar är så svåra.

– Man måste träffa exakt rätt med den här typen av cellgiftsbehandling, annars riskerar man att den slår ut all celltillväxt, även den normala celldelningen. Där är vi inte ännu, men runt om i världen arbetas med nästa generation av mer precisa läkemedel. Det pågår över hundra kliniska prövningar på ett tiotal olika cancertyper, säger Rune Toftgård.

Michael Hall och David Sabatini prisas.
Michael Hall och David Sabatini prisas. Foto: University of Basel, Whitehead Institute

David Sabatini är på resa i Europa när SvD når honom på telefon. Han är både överraskad och glad över priset som han fick reda på för två veckor sedan. På tisdagen, på Världscancerdagen, ska det offentliggöras och i slutet av mars ska de båda forskarna komma och hämta sitt pris i Stockholm.

– Det mesta av priset ska ju gå till ny forskning och det passar mig perfekt. I mitt laboratorium jobbar vi helst med nya områden hela tiden, åt ett håll där vi inte har en aning om var vi hamnar, säger David Sabatini.

Upptäckten av mTOR-proteinet gjorde han redan under 1990-talet när han studerade till läkare vid Johns Hopkins School of Medicin i Baltimore. Han använde sig av ett gift som ursprungligen kommer från Påskön och som heter Rapamycin som är ett verktyg för att identifiera proteinet mTOR, först i däggdjur och sedan människa.

– Det är en fundamental upptäckt som förändrat synen på cellernas tillväxt. Det kan hjälpa oss vid transplantationer, vissa typer av cancer och sjukdomar som är kopplade till åldrandet. Vi har nog bara sett början än så länge.

Vilken är den stora utmaningen för att det ska bli en framgångsrik cancerbehandling?

– Det är att öka precisionen på läkemedlen för att minska biverkningarna och bara kommer åt TOR-proteinet när det blivit hyperaktivt, säger David Sabatini.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons