Annons

Cannabisbranschen växer – nu värd 100 miljarder

Unga cannabisplator odlas i drivbänk under lysrör.
Unga cannabisplator odlas i drivbänk under lysrör. Foto: Ted S. Warren/TT

Cannabisbranschen är nu värd över 96 miljarder kronor, påeldad av legaliseringar på flera håll. Men flera orosmoln återstår – vilket får branschen att hoppas på en demokratisk president i USA.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Cannabis är en av de största tillväxtbranscherna i världen. 2018 uppgick värdet av den lagliga försäljningen till 96 miljarder kronor – 2030 bedömer analysföretaget Cowen att siffran kommer att vara 780 miljarder. Det har fått många hoppfulla investerare att hoppa på cannabiståget. Några av de mer kända är skådespelaren Gwyneth Paltrow och Paypalgrundaren Peter Thiel.

Cannabis är nu lagligt för nöjesanvändning i elva amerikanska delstater samt i några länder som Kanada och Uruguay. I EU är det avkriminaliserat, men inte legaliserat, i bland annat Spanien, Portugal, Estland och Nederländerna.

Branschens ekonomiska framgångar bygger på att marknaden fortsätter expandera genom legaliseringar. Att det skulle ske i ett EU-land vore ett stort steg på vägen – ett steg som snart ser ut att kunna bli verklighet.

Det handlar om Luxemburg, där hälsominister Etienne Schneider meddelat att en legalisering kommer att bli verklighet inom två år. Det starkaste argumentet är enligt honom hälsoskälen.

– Unga kommer redan i dag i kontakt med cannabis på svarta marknaden där de också får tillgång till farligare droger. Drogpolitiken som vi nu fört i 50 år fungerar inte, säger Schneider till Politico.

Annons
Annons

Han förespråkar ett system där hemmaodling förbjuds och försäljningen regleras med åldersgränser. Det ska dessutom bli förbjudet för utlänningar att köpa cannabis i Luxemburg, för att förhindra drogturism. Legalisering i ett EU-land skulle kunna leda till en dominoeffekt, menar experter som Politico talat med.

I så fall skulle det givetvis vara goda nyheter för branschen – men det är fortfarande Nordamerika som dominerar marknaden. Och där kvartstår stora problem.

Även om drogen är laglig för nöjesanvändning i vissa delstater, utöver för medicinskt bruk på flera håll, så är den är i USA olaglig på nationell (federal) nivå.

Därför får banker inte ha med branschen att göra, vilket innebär problem för cannabisföretagens finanser. Odlarna får hålla sig till kontanter, och kan inte ta några lån eller använda kreditkort.

Motsvarande 670 000 kronor i 20-dollarssedlar fick en cannabisodlare i USA packa ner i en väska och personligen lämna in till skattemyndigheten, berättar han för nyhetsbyrån Bloomberg.

Handel med företag i cannabisbranschen kan för bankerna i värsta fall leda till åtal under penningtvättslagen.

– Kruxet är att det fortfarande är olagligt. Vi måste antingen legalisera cannabis eller införa en nationell lag som klargör reglerna för bankerna, säger Joanne Sherwood, chef för bankföreningen i Colorado (en av delstaterna där cannabis är lagligt), till Bloomberg.

Branschen sätter nu sitt hopp till att läget på nationell nivå ändras efter presidentvalet 2020. De flesta demokratiska presidentkandidater förespråkar en nationell legalisering av cannabis. Ett undantag är dock förhandsfavoriten, Obamas vicepresident Joe Biden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons