Annons

Per Gudmundson:Carl Bildt, 15, skriver insändare

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Året var 1965. Sverige var världens modernaste land. Det gamla revs, det nya byggdes. I Stockholm lät man samtidskonsten pryda den utbyggda tunnelbanan. Den svenska självbilden kände inga gränser.

Men det fanns en kritisk röst.

I en insändare på ledarsidan, med rubriken ”Propaganda i T-banan”, skrev en femtonårig läsare upprört om hur ”minoritetsgrupper tillåtas att kludda ner våra tunnelbanestationer” med ”rent pacifistiskt innehåll”.

Särskilt upprördes insändarskribenten över att konstnärinnan Siri Derkert låtit sätta ”inläggningar i golvet med anti-atombombsmärken” på stationen vid Östermalmstorg.

”Jag kan omöjligen begripa hur de ansvariga kunnat tillåta en sådan politisering av tunnelbanan”.

Insändaren föreslog att utsmyckningen av stationen vid Karlaplan skulle få motsatt innehåll, för balansens skull.

”Som motvikt till det som nu inträffat vill jag föreslå att nästa T-banestation på linjen, Karlaplan, förses med texter som accepteras av större delen av de som åker med tunnelbanan, t. ex. Värna ditt land.”

Insändarskribentens namn var Carl Bildt.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Det är lätt att göra sig lustig över Carl Bildt. Det gjorde också kåsören Kar de Mumma (en av tidningens starkaste profiler genom tiderna, Erik Zetterström, 1904–1997) redan dagen efter.

Men föremålet för Bildts kritik var nu inte vem som helst. Konstnärinnan Siri Derkert var också lokalordförande i Svenska kvinnors vänsterförbund, och en av undertecknarna när Svenska fredskommittén grundades – och stod därför under Säkerhetspolisens övervakning. Bägge förbunden kontrollerades av Sveriges Kommunistiska Parti (i dag Vänsterpartiet), och var anslutna till de Sovjetstyrda paraplyorganisationerna Kvinnornas demokratiska världsförbund respektive Världsfredsrådet. De var frontorganisationer bildade för att säkra Sovjetunionens vapendominans. Siri Derkert gjorde flera studieresor till Sovjetunionen. (Den vetgirige kan läsa mer online i Kungliga Bibliotekets fina bok om Derkert, kanske i synnerhet kapitlet ”Med säkerhetspolisen hack i häl”. Boken noterade för övrigt också Bildts insändare.)

Det var således inte helt taget ur luften att betrakta hennes konst som propaganda.

Insändaren var publicerad den 23 maj 1965, och finns, precis som alla andra miljontals tidningssidor från starten 1884, tillgänglig för prenumeranter i SvD:s digitala tidningsarkiv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons