Annons

Carl Bildt: Jag skulle inte släppt ASAP Rocky

Carl Bildt. Arkivbild.
Carl Bildt. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter att Donald Trump uttryckt sin besvikelse över att Stefan Löfven inte ingripit för att släppa rapparen ASAP Rocky fri rycker nu Carl Bildt ut till försvar för Sveriges rättssystem.

Under strecket
Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad

I en debattartikel i Washington Post skriver Carl Bildt att han, som tidigare varit statsminister i Sverige, inte heller hade ingripit när det gäller ASAP Rocky, som åtalats för misshandel i Stockholm.

”President Trump har, i vanlig ordning, skrivit en rad tweets för att kräva ett frisläppande och har i allmänna ordalag uttryckt sitt missnöje med både Sverige och dess statsminister för att man inte direkt gör som han vill”, skriver Carl Bildt.

Den förre utrikes- och statsministern kritiserar även Donald Trump för att han normalt sett inte bryr sig i enskilda rättsfall. ”I det här fallet kan man se att han har tydliga politiska skäl för att kräva att de tre misstänkta skickas hem igen”, skriver han.

Donald Trump twittrade under natten till fredag ilsket om sin besvikelse över hur Sverige behandlar ASAP Rocky.

”Sverige har svikit afroamerikanerna i USA. Jag såg på filmklippen av ASAP Rocky, och han blir förföljd och trakasserad av bråkmakare. Behandla amerikaner rättvist!” skriver Trump och fortsätter:

”Vi gör så mycket för Sverige men det verkar inte fungera åt andra hållet. Sverige borde fokusera på sina riktiga brottsproblem.”

Annons
Annons

Enligt Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter är det svårt att veta när eventuella reaktioner kommer, men än så länge har det varit tyst efter Trumps twittrande.

– Nej, det har inte kommit några reaktioner från det officiella USA.

Hon konstaterar att det är ”oerhört svårt” för svenska politiker att kommentera Trumps kritik.

– Vi har ju ett oberoende rättsväsen, det finns ingenting någon politiker kan göra någonting åt sådant här – vare sig kan eller ska.

Svenska regeringen vill inte kommentera Trumps utspel, uppger Natalie Sial, tillförordnad presschef vid statsrådsberedningen.

”I Sverige får varken regeringen eller riksdagen bestämma hur domstolar och myndigheter ska döma eller besluta i enskilda fall, eller hur de ska tillämpa lag. I Sverige är alla lika inför lagen och ingen står över den. Det här har redogjorts för Vita huset. Nu får rättsprocessen ha sin gång. I övrigt har vi inget mer att säga i dagsläget”, säger hon i en skriftlig kommentar.

TT har sökt Stefan Löfven, som dock inte vill kommentera saken vidare.

”Det är inget statsministern kommenterar. Han har varit tydlig med att i Sverige är alla lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess”, skriver Mikael Lindström, statsministerns tillförordnade pressekreterare.

Två veckor efter att ASAP Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, häktades efter ett gatubråk i Stockholm började den amerikanske presidenten att engagera sig i fallet. Trump ringde upp Stefan Löfven för att diskutera fallet.

”Statsministern var noga med att påpeka att det svenska rättsväsendet är helt självständigt och att alla är lika inför lagen i vårt land. Regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka den här rättsprocessen”, sade Stefan Löfvens pressekreterare Toni Eriksson till TT efteråt.

Varför Donald Trump valt att engagera sig i fallet är något oklart, enligt Jack Glaser, statsvetarprofessor vid universitetet Berkeley i Kalifornien.

”Det är väldigt svårt att förklara varför Trump gör saker och ting", skriver Glaser i ett mejl till TT. "Det är vanligtvis för sin egen skull, och han kan se det här som en möjlighet att få stöd från svarta väljare. Det verkar vara en konstig fråga för en president att ge sig i kast med, och det är inte troligt att han har en klar förståelse om fallets omständigheter”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons