Annons

Carlsson efter skandalen: ”Har fått ett uppvaknande”

För första gången svarar nu Gunilla Carlsson, biträdande chef för UNAIDS, på den massiva kritiken mot FN-utredningen om sextrakasserier.

– Det finns intresse att fundera på om detta skötts optimalt. Jag välkomnar att utredningen återöppnas, säger hon till SvD.

Under strecket
Publicerad

Svenska Gunilla Carlsson är ny biträdande chef för FN-organet UNAIDS.

Foto: TTBild 1 av 1

Svenska Gunilla Carlsson är ny biträdande chef för FN-organet UNAIDS.

Foto: TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Hon anmälde FN-topp för sextrakasserier

GENÈVE Det har blivit en tuff start på nya jobbet som biträdande chef för FN-organet UNAIDS för den tidigare svenska biståndsministern. Sedan februari har Gunilla Carlsson följt kritiken mot utredningen om misstänkt sexövergrepp mot svenska Martina Broström av en hög UNAIDS-chef.

Utredningen friade den misstänkte – men har sågats för att vara misskött, partisk, farsartad och kantad av allt från munkavle och manipulation. Tystanden har varit kompakt från högsta ledningen, men nu ger Gunilla Carlsson sin syn på utredningen:

Svenska Gunilla Carlsson är ny biträdande chef för FN-organet UNAIDS.
Svenska Gunilla Carlsson är ny biträdande chef för FN-organet UNAIDS. Foto: TT

– Jag har tagit del av den massiva kritiken från jurister och civilsamhället. Reaktionerna har bidragit till att UNAIDS nu öppnar utredningen igen. Jag välkomnar det. Vi har fått ett uppvaknande, delvis tack vare den här processen.

Annons
Annons

– Vi står i skottgluggen nu. Vi tar rätt mycket stryk. Men jag tror att vi måste göra det för att förbättra våra rutiner, attityder och kultur.

Utredningen sköttes alltså på felaktigt sätt?

– Jag har svårt att bedöma det. Det har skötts enligt de rutiner och regler som FN har.

Men att utredningen öppnas på nytt är väl ett erkännande att det blev fel?

– Det skulle man kunna säga. Men man skulle också kunna säga att kritiken varit omfattande och nya fakta har tillkommit. Det finns också intresse bortom aktörerna, och för hela FN-systemet, att fundera på om detta skötts optimalt.

Vid två tillfällen försökte UNAIDS-chefen Sidibé pressa Martina Broström att lösa dispyten i tysthet. Vad anser du om det?

– Vi måste ha ansvarsutkrävande på olika nivåer. Har vi en pågående utredning ska man inte blanda sig i.

Kritik har också riktats mot mejlet till personalen om hur de ska prata med medier. Var det lämpligt?

– Mejlet du talar om skrevs innan jag tillträdde. Jag har förstått att syftet var att hjälpa medarbetare att ha talepunkter. Man ville skapa en trygghet internt att ”detta säger vi.” Det var stödpunkter.

Nu ska saken utredas igen, på högre nivå inom FN. Kan man ha förtroende för att det blir opartiskt när det fortfarande utreds inom FN-familjen?

– Det är den konfliktlösningsmekanism FN har. Jag skulle önska att det fanns någon annan vi kunde vända oss till. Men denna gång är UNAIDS inte inblandat.

Vem ställs till svars när den anklagade Luiz Loures, då biträdande chef för UNAIDS och biträdande undergeneralsekreterare för FN, nu lämnat?

Annons
Annons

– Den personen är nu pensionär. Han kan inte ställas till svars. Men det handlar ändå om att försöka skapa rättvisa. Alternativet att inte göra något alls. Jag tycker att vi försöker fläka upp oss så mycket vi kan för att kunna bygga förtroende igen.

Ledande aids-organisationer kräver Sidibés avgång. Din kommentar?

– Sidibé är rätt person att leda UNAIDS. Han har en lång historia som skicklig ledare att lösa hiv-frågan. Han har gjort UNAIDS till en framgångssaga. Jag har förtroende för honom.

Hur mycket skadas UNAIDS och FN av denna kris?

– Detta tar fokus från uppgiften, och är besvärligt för organisationen. Vi vill vara operativa och produktiva. Det är ingen bra situation för oss nu. Men vi ska ta oss ur den här krisen tillsammans.

– Vi har lanserat en fempunktsplan mot sexuella trakasserier som ska hjälpa. Dessutom har vår styrelse tillsatt en oberoende expertpanel som ska göra analys och föreslå åtgärder. Jag tycker att det är misslyckande när allt går till rättsskipning. Sexuella trakasserier ska inte ske på en arbetsplats.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons