Annons

”Castro gör allt för att stoppa ny medelklass”

I den kubanska vardagen märks inte mycket av de upptinande relationerna med USA. Snarare har Castro-regimen stärkt sitt grepp om utvecklingen.

– Trots att regeringen fått internationellt stöd trycks fortfarande den kubanska befolkningen ned. Repressalierna har inte upphört mot oliktänkande och småföretagare. Man gör allt för att förhindra att det växer fram en ny medelklass i landet, säger den kubanske dissidenten Guillermo Fariñas till SvD.

Under strecket
Publicerad

Guillermo Fariñas.

Foto: Javier Galeano/APBild 1 av 5

”Vi försöker skratta bort allt det svåra”, säger Meiby Diaz.

Foto: Thomas PickelnerBild 2 av 5

Havanna.

Foto: Ramon Espinosa/APBild 3 av 5

Guillermo Fariñas.

Foto: Franklin Reyes/APBild 4 av 5

Havanna.

Foto: Ramon Espinosa/APBild 5 av 5

Guillermo Fariñas.

Foto: Javier Galeano/APBild 1 av 2

”Vi försöker skratta bort allt det svåra”, säger Meiby Diaz.

Foto: Thomas PickelnerBild 2 av 2
Guillermo Fariñas.
Guillermo Fariñas. Foto: Javier Galeano/AP

HAVANNA. Meiby Diaz, 25 år, hoppas på ett annat liv. Hon vill leva någon annanstans, kanske USA.

Nu är Kuba och USA som ett gammalt par som skilt sig och som fortfarande grälar.

– Jag vill kunna resa och jämföra. Egentligen älskar vi amerikanerna, men nu är Kuba och USA som ett gammalt par som skilt sig och som fortfarande grälar, säger hon.

SvD träffar henne i utkanten av Havanna där hon bor mycket enkelt och trångt i en liten lägenhet.

”Vi försöker skratta bort allt det svåra”, säger Meiby Diaz.
”Vi försöker skratta bort allt det svåra”, säger Meiby Diaz. Foto: Thomas Pickelner
Annons
Annons

Havanna.

Foto: Ramon Espinosa/APBild 1 av 1

– Det är ett tufft liv, men vi försöker skratta bort allt det svåra, berättar Meiby Diaz som jobbar tre kvällar i veckan som sångerska och dansare på Hotel Sevilla, ett av de klassiska hotellen i Havannas äldre stadsdelar.

– Än så länge har vi inte märkt av några politiska reformer, att folk fått det bättre. Men det är många fler turister i stan och det ger ju bra med pengar för en del. Men de stora förändringarna kommer kanske om 4–5 år. Det som verkligen skulle göra skillnad är om Obama lättar på blockaden, säger hon.

Fidel Castro som snart fyller 90 lämnade över makten till sin fem år yngre bror Raúl Castro 2008. Raúl uppfattas som mer pragmatisk och inställd på förändring, att det behövs en omdaning. Men fort går det inte. Han har lovat att avgå som president 2018 men vad det betyder i praktiken vet ingen.

Några stora förändringar blir det inte så länge den stora ledaren Fidel lever.

– Raúl Castro känns lugnare, han vill ha mindre byråkrati och har öppnat lite mer för business. Men några stora förändringar blir det inte så länge den stora ledaren Fidel lever. När han dör kommer det först bli kaos innan något kan bli bättre på riktigt, tror Meiby Diaz.

Havanna.
Havanna. Foto: Ramon Espinosa/AP

Lasarov Caraballo jobbar på ett bygge inte långt från strandpromenaden Malecón. Han bor en trappa upp i ett förfallet hus i centrala Havanna. Till vänner och turister säljer han äkta cigarrer. Han är en hård kritiker av Castroregimen och nästan uppgiven om framtiden.

Annons
Annons

Guillermo Fariñas.

Foto: Franklin Reyes/APBild 1 av 1

– De förbättrade relationerna gynnar bara Castrodynastin. När Fidel och Raúl är borta tar väl någon annan släkting över. Efter 57 års styre finns ingen framtid. Har man inget arbete får man leva på 10 cuc (ungefär 90 kr) i månaden. Det går inte och min ena dotter som är lärare tjänar inte mycket mer. Men den andra hade tur och flydde till Texas, säger han och kramar om barnbarnet Denis Jr som sitter bredvid honom i soffan.

SvD lyckas till slut även få tag i den världskände dissidenten Guillermo Fariñas som bor nära Santa Rita-kyrkan i Havanna. Han är 54 år, psykolog och journalist, har suttit i fängelse i 11 år och hungerstrejkat många gånger i protest mot den kubanska regimen. För drygt fem år sedan fick han EU-parlamentets Sacharovpris för sitt arbete för mänskliga rättigheter.

Har något blivit bättre efter förra årets islossning mellan Kuba och USA?

– Befolkningen trycks ner på en alarmerande nivå. Människor slängs fortfarande i fängelse och fler har hotats till döden. Det är repressalier mot alla medborgare, inte minst småföretagare. Man vill inte ha en ny medelklass och utsätter dem för överdrivna företagsskatter som det inte går att klara sig med. Här finns ännu ingen ekonomisk frihet, säger han.

Guillermo Fariñas.
Guillermo Fariñas. Foto: Franklin Reyes/AP

Guillermo Fariñas menar att Fidel Castro är borta från all makt. I stället pågår en maktförskjutning från Raúl Castro till två nyckelpersoner som är okända men som kommer att bli de nya företrädarna för Castro-dynastin. Det är Raúls son Alejandro Castro Espin och svärsonen Luis Alberto Rodriguez López-Callejas. Hur de agerar avgör vilka alternativ Kuba står inför i ett presidentval efter 2018.

Annons
Annons

Havanna.

Foto: Ramon Espinosa/APBild 1 av 1

Många hoppas på en ytterligare normalisering av relationerna mellan Barack Obama och Raúl Castro under 2016. Att få bort handelsembargot kan förändra mycket för Kuba, men det kräver också ett beslut i kongressen i Washington som styrs av republikanerna som är mer fientligt inställda till regimen på Kuba. I sitt sista State Of The Union-tal lovade Obama att försöka stänga Guantanamofängelset samtidigt som han uppmanade kongressen att just lyfta handelsembargot eller blockaden som kubanerna kallar det.

Oavsett vem som vinner det amerikanska presidentvalet kommer man internationellt sätta hårdare tryck på Kuba.

**Men utan ekonomiska **lättnader från USA kan 2016 bli ett dystert år. Dessutom har Kuba fått ett annat problem på halsen beroende på vad som händer i Venezuela som i åratal sålt olja billigt till Kuba samtidigt som Castro hjälpt Hugo Chavez att bygga upp sjukvården i Venezuela. Vad det nya politiska läget i Venezuela innebär för de framtida oljeleveranserna sprider nu oro på Kuba.

– Om det till slut blir en ny liberal regering kommer Venezuela förmodligen dra tillbaka sitt stöd till Kuba. De bidrar då till att sätta ytterligare press på den kubanska regeringen. Oavsett vem som vinner det amerikanska presidentvalet kommer man internationellt sätta hårdare tryck på Kuba där USA på gott eller ont kan tvinga fram förändringar, säger Guillermo Farinas.

Havanna.
Havanna. Foto: Ramon Espinosa/AP
Annons
Annons

**En något annan bild **ger Virginia Larrinaga Silva. Det är en äldre dam som absolut inte vill säga sin ålder och inte vara med på bild. Sånt är inte roligt längre, säger hon och slår ut med armarna när jag stör henne på ett café i Havanna. Men hon pratar gärna.

Nu är det svåra tider.

Hennes pappa var med i revolutionen i slutet av 1950-talet och hon påminner om hur fattigt det var för vanligt folk på den tiden.

– Vi bodde ute på landet, vi hade ingenting. Men tack vare satsningen på utbildning blev jag lärare, det var min lycka. Och tänk på vilken fantastisk sjukvård vi har. Det är mycket som blev bra, men nu är det svåra tider, ingen vet vad som ska hända. Kanske blir det bättre med USA, men egentligen litar jag inte på amerikanerna. De har förstört så mycket för oss, säger hon.

I Vinales på västra Kuba bor Laura Hernandez, 25 år. Hon jobbar som sjuksköterska och sammanfattar väl vad många unga känner.

– Min farfar var med och kämpade med Fidel. Det berättade han om och mycket blev också bättre som skolan, utbildningen och sjukvården. Men nu vill folk ha mer frihet och förändring. Ekonomin i landet är svår och när nästan alla får lika mycket betalt oavsett utbildning eller hur mycket man jobbar så uppmuntrar inte det till att ta i extra. Jag vill kunna köpa hus, kanske en egen bil eller göra en resa och se ett annat land. Men hur ska det gå till, säger hon och tillägger:

– Men mest av allt vill jag ha esperanza (hopp).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons