Annons

Castro tycks stöda samtal med USA

Fidel Castro, som pensionerat sig från presidentposten i Kuba, ser ut att ge stöd till samtalen med USA. Han gör det sedan länderna förra månaden enats om att reparera de diplomatiska förbindelserna.

Under strecket
Reuters, TT
Uppdaterad
Publicerad

88-årige Fidel, bror till nuvarande presidenten Raúl Castro, 83, är däremot inte någon entusiastisk stödperson för samtalen med ärkefienden.

”Jag litar varken på USA:s politik eller har haft något utbyte med dem”, säger han i sitt första uttalande om samtalen med USA.

Castro gör samtidigt klart att det inte ska tolkas som att han förkastar fredliga lösningar på konflikter.

”Alla fredliga eller förhandlade lösningar på problem mellan USA och något folk i Latinamerika som inte innebär våld, ska behandlas i enlighet med internationella normer och principer”, säger ex-ledaren i uttalandet, som är publicerat i Granma, det kubanska kommunistpartiets centralkommittés officiella tidning.

Förra veckan hölls historiska högnivåsamtal i Havanna som väntas leda till att de diplomatiska förbindelserna, som Washington avbröt 1961, kan återupprättas.

”Vi kommer alltid att försvara fredligt samarbete och vänskap med alla folk i världen, bland dem våra politiska fiender”, uppger Castro.

Havanna TT-Reuters

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons